Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra"— Transkript prezentace:

1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Nejčastější nedostatky při tvorbě obecně závazných vyhlášek Ing. Bc. Miroslav Veselý

2 Rozsah zákonného zmocnění
Při vydávání OZV nutno rozlišovat, zda je OZV vydávána na základě zmocnění ve zvláštním zákoně či na základě obecného zmocnění v § 10 zákona o obcích konkrétní zákonné zmocnění – vázanost jeho zněním obecné zmocnění k tvorbě OZV – vázanost samostatnou působností obcí

3 Meze samostatné působnosti obce
Obec nemůže v OZV upravovat záležitosti upravené zákonem či jiným právním předpisem záležitosti svěřené do přenesené působnosti obce či kraje Výjimka – pokud regulace obce sleduje jiný cíl

4 Předmět a cíl OZV nezbytnost vymezení v případě, že obec upravuje místní záležitosti bez výslovného zákonného zmocnění Předmět a cíl nesmí být shodný s předmětem a cílem zákonné úpravy. Doporučení: vymezit předmět a cíl přímo v OZV

5 Regulace pouze v takovém rozsahu, který směřuje k sledovanému cíli
Přiměřenost regulace Regulace stanovená obcí musí splňovat princip proporcionality tj. přiměřenosti. Regulace pouze v takovém rozsahu, který směřuje k sledovanému cíli plošná přiměřenost časová přiměřenost přiměřenost ukládaných povinností či zákazů Plošné zákazy – dle judikatury ÚS připuštěny pouze u regulace prostituce a provozování hazardních her.

6 Diskriminační jednání v OZV
Obce musí při vydávání OZV sledovat zda jejich regulace není v rozporu se zákazem diskriminace. Posouzení zda se s různými subjekty, které se nacházejí ve stejné nebo srovnatelné situaci, se zachází rozdílným způsobem. Zkoumání existence objektivních a rozumných důvodů pro uplatněný rozdílný přístup.

7 aplikovatelnost nastavené regulace,
Vymahatelnost OZV Před vydáním OZV by měla obec zvážit zda je schopna stanovené povinnosti vymáhat. Nutno zohlednit: aplikovatelnost nastavené regulace, existenci kontrolních orgánů (obecní policie), povinnost (ochotu) orgánů obce vymáhat splnění povinností.

8 Jazyková stránka OZV OZV musí být terminologicky přesná a jednotná, jasná a srozumitelná a musí používat stejné pojmy vždy ve stejném významu a pro stejný institut. Není vhodné, aby si zákonem definované pojmy obec modifikovala nebo pozměňovala. Pokud jsou v OZV použity pojmy, které nejsou v právní terminologii běžné, je vhodné, aby tyto pojmy OZV řádně definovala. Nejasnost a nesrozumitelnost používaných výrazů snižuje právní jistotu adresátů normy a způsobuje interpretační problémy.

9 Účinnost OZV Není-li stanovena účinnost pozdější, nabývají právní předpisy obce účinnosti patnáctým dnem po dni vyhlášení. Vyžaduje-li to naléhavý obecný zájem, lze výjimečně stanovit dřívější počátek účinnosti, nejdříve však dnem vyhlášení. zákon blíže nespecifikuje pojem naléhavý obecný zájem není vhodné zkracovat 15 denní legisvakanční lhůtu sloužící pro seznámení osob s právním předpisem územní samosprávy. Mohou však nastat okolnosti, kdy je v zájmu obce, aby účinnost nastala co nejdříve. Předčasná účinnost musí být v právním předpise výslovně uvedena, v případě právního předpisu hlavního města Prahy také zdůvodněna. Dle judikatury ÚS a NSS musí pro zkrácení lhůty existovat objektivní důvody.

10 Legislativní změny v oblasti vydávání obecně závazných vyhlášek od 1
Legislativní změny v oblasti vydávání obecně závazných vyhlášek od 1. ledna 2017

11 Nejdůležitější změny:
Novela školského zákona (zákon č. 78/2016 Sb.) Nový zákon o hazardních hrách (zákon č.186/2016 Sb.) Novela zákona o ochraně ovzduší (zákon č. 369/2016 Sb.)

12 Nejdůležitější změny:
Nový zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (zákon č. 65/2017 Sb.) Novela zákona o místních poplatcích Zákon o některých přestupcích (zákon č. 251/2016 Sb.)

13 Novela školského zákona

14 Změna právní úpravy Zákon č. 178/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) … Zveřejněn ve Sbírce zákonů dne 8. června 2016 Účinnost (až na výjimky) od 1. ledna 2017

15 Změny ve vztahu k obecní normotvorbě
do 31. prosince 2016 - stanovení školských obvodů spádových základních škol od 1. ledna 2017 - stanovení školských obvodů spádových mateřských a základních škol

16 Povinnosti obce – povinná školní docházka
(§ 178 školského zákona) Obec je povinna zajistit podmínky pro plnění povinné školní docházky dětí s místem trvalého pobytu na jejím území, v případě cizince s místem pobytu, a dětí umístěných na jejím území ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy, které se v souladu se zvláštním právním předpisem nevzdělávají ve školách zřízených při těchto školských zařízeních.

17 Povinnosti obce – povinná školní docházka
(§ 178 školského zákona) Obec: a) zřizuje a zrušuje základní školu, nebo b) zajišťuje plnění povinné školní docházky v základní škole zřizované jinou obcí nebo svazkem obcí.

18 Povinnosti obce – povinná školní docházka
(§ 178 školského zákona) Na území obce, části obce nebo na území více obcí se vymezují školské obvody spádové školy takto: a) je-li v obci jedna základní škola zřízená obcí, tvoří školský obvod území obce, b) je-li v obci více základních škol zřizovaných obcí, stanoví obec školské obvody obecně závaznou vyhláškou, c) je-li na území svazku obcí jedna základní škola nebo více základních škol zřízených svazkem obcí nebo dojde-li k dohodě několika obcí o vytvoření společného školského obvodu jedné nebo více základních škol zřizovaných některou z těchto obcí, stanoví každá z dotčených obcí obecně závaznou vyhláškou příslušnou část školského obvodu.

19 Povinnosti obce – předškolní vzdělávání
(§ 179 školského zákona) Obec je povinna zajistit podmínky pro předškolní vzdělávání dětí přednostně přijímaných podle § 34 odst. 3. tj. dětí s místem trvalého pobytu na území obce, s místem pobytu na území obce (v případě cizinců), umístěných na území obce v dětském domově, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně: - roce čtvrtého roku věku - roce třetího roku věku - roce druhého roku věku

20 Povinnosti obce – předškolní vzdělávání
(§ 179 školského zákona) Za tímto účelem obec a) zřídí mateřskou školu, nebo b) zajistí předškolní vzdělávání v mateřské škole zřizované jinou obcí nebo svazkem obcí.

21 Povinnosti obce – předškolní vzdělávání
Na vymezení školského obvodu spádové mateřské školy a pravidla zajištění podmínek předškolního vzdělávání dětí uvedených v odstavci 2 se použije § 178 odst. 2 až 4 (stanovení školských obvodů základních škol) obdobně. Spádovou mateřskou školou nemůže být lesní mateřská škola.

22 Poznatky z dozorové činnosti Ministerstva vnitra
PŘEKRÝVÁNÍ ŠKOLSKÝCH OBVODŮ, VYMEZENÍ JEDNOHO ŠKOLSKÉHO OBVODU PRO VÍCE ŠKOL Překrývání obvodů sice školský zákon výslovně nevylučuje, ale v praxi toto může přinášet nesnáze jak pro ředitele škol, tak pro zákonné zástupce dětí a žáků, kteří nemají jistotu, ve které škole mají zajištěno místo pro povinné předškolní a základní vzdělávání

23 Poznatky z dozorové činnosti Ministerstva vnitra
PŘEKRÝVÁNÍ ŠKOLSKÝCH OBVODŮ, VYMEZENÍ JEDNOHO ŠKOLSKÉHO OBVODU PRO VÍCE ŠKOL Příklady: vymezení jednoho obvodu pro více škol - nedoporučuje se vymezení samostatných obvodů pro jednotlivé školy, ale s rozsahem na celé území města - nedoporučuje se. Výjimky, kdy lze akceptovat překrývání školských obvodů: vymezení školského obvodu celým území města u ZŠ a MŠ s jiným (polským) vyučovacím jazykem. Zřídilo-li město pouze jednu takovou školu, bylo takovéto vymezení školského obvodu akceptováno.

24 Poznatky z dozorové činnosti Ministerstva vnitra
STANOVENÍ ŠKOLSKÝCH OBVODŮ PRO ČÁSTI ŠKOL Školský zákon předpokládá stanovení spádového obvodu pro školu, nikoliv její část. Příklady: vymezování samostatných školských obvodů pro jednotlivá místa poskytovaného vzdělávání (ODLOUČENÁ PRACOVIŠTĚ, POBOČKY) - v rozporu se zákonem. vymezování školských obvodů pro konkrétní třídy (LOGOPEDICKÉ TŘÍDY) – v rozporu se zákonem.

25 Poznatky z dozorové činnosti Ministerstva vnitra
NEJEDNOZNAČNÉ STANOVENÍ ŠKOLSKÝCH OBVODŮ Školský zákon předpokládá jednoznačné vymezení spádového obvodu pro školy . Příklad vymezení školského obvodu: Školský obvod MŠ zřízených jednotlivými městskými obvody územně členěného statutárního města tvoří území daného městského obvodu - nedoporučuje se V případě naplněnosti kapacity MŠ, se školský obvod každé MŠ, jejíž kapacita dosud naplněna není, rozšiřuje o městský obvod, v němž kapacita všech MŠ již naplněna je - v rozporu se zákonem.

26 Poznatky z dozorové činnosti Ministerstva vnitra
DALŠÍ NEDOSTATKY nepřesné označování škol. Doporučeno označovat školy názvem dle rejstříku škol a školských zařízení. Nezařazení části obce do některého ze spádových obvodů. Rozpor se zákonem. Nedostatečné rozlišování, zda se jedná o školský obvod (škola určena pouze děti z dané obce či její části) nebo část společného školského obvodu (škola určena děti z dané obce či její části + děti z jiných obcí a to na základě dohody obcí). Doporučeno respektovat terminologii zákona.

27 Poznatky z dozorové činnosti Ministerstva vnitra
DOPORUČENÍ: PRO KAŽDOU ŠKOLU JE VYMEZEN SAMOSTATNÝ SPÁDOVÝ OBVOD VELIKOST JEDNOTLIVÝCH SPÁDOVÝCH OBVODŮ ODPOVÍDÁ KAPACITÁM JEDNOTLIVÝCH ŠKOL SPÁDOVÉ OBVODY SE NEPŘEKRÝVAJÍ SPÁDOVÉ OBVODY POKRÝVYJÍ CELÉ ÚZEMÍ OBCE

28 Zákon o hazardních hrách

29 Právní úprava regulace hazardních her
Zákon č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách   Zveřejněn ve Sbírce zákonů dne 15. června 2016 Účinnost (až na výjimky) od 1. ledna 2017

30 Právní úprava regulace hazardních her
(§ 12 odst. 1 zákona o hazardních hrách) „Obec může na základě jiného zákona* vydat obecně závaznou vyhlášku, ve které stanoví, že bingo, technická hra, živá hra nebo turnaj malého rozsahu mohou být provozovány pouze na místech a v čase určených obecně závaznou vyhláškou, nebo stanoví, na kterých místech a v jakém čase je v obci provozování těchto hazardních her zakázáno, anebo stanoví, že provozování těchto hazardních her je na celém území obce zcela zakázáno.“ * (§ 10 písmeno a zákona o obcích – k zajištění veřejného pořádku)

31 Platnost dosavadní regulace (OZV)
(§ 138 odst. 2 zákona o hazardních hrách) „obecně závazné vyhlášky vydané podle § 50 odst. 4 zákona č. 202/1990 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, se považují za obecně závazné vyhlášky vydané podle § 12.“ Zákon o hazardních hrách tedy přímo stanovuje, že stávající obecně závazné vyhlášky vydané dle zákona o loteriích se ode dne nabytí jeho účinnosti považují za obecně závazné vyhlášky vydané dle tohoto nového zákona.

32 Platnost dosavadní regulace (OZV)
Právní úprava obsažená v novém zákoně o hazardních hrách je tedy navržena tak, aby nabytím jeho účinnosti nedošlo k ukončení platnosti, ani účinnosti, stávajících obecně závazných vyhlášek obcí o regulaci loterií; ty budou i nadále platnými a účinnými právními předpisy obcí. I přes tento závěr však není vyloučeno, že v některých případech nebudou tyto stávající obecně závazné vyhlášky v souladu se zákonem o hazardních hrách a bude je třeba s ohledem na novou právní úpravu upravit. (např. problematika vzhledu provozoven a úpravy reklamy)

33 Metodická pomoc Ministerstva vnitra obcím
Metodický materiál k vydání obecně závazné vyhlášky obce o regulaci hazardních her - stav od (metodický materiál č. 16) Zveřejněn 25. října 2016 (

34 Novela zákona o ochraně ovzduší

35 Změna právní úpravy Zákon č. 369/2016 Sb., 369/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, Zveřejněn ve Sbírce zákonů dne 14. listopadu 2016 Účinnost (až na výjimky) od 1. ledna 2017

36 Změny ve vztahu k obecní normotvorbě
do 31. prosince 2016 - stanovení nízkoemisních zón obecně závaznou vyhláškou vydanou zastupitelstvem obce od 1. ledna 2017 - stanovení nízkoemisních zón opatřením obecné povahy vydaným radou obce

37 Nový zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek

38 Právní úprava Zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek Zveřejněn ve Sbírce zákonů dne 3. března 2017 Účinnost od 31. května 2017 dosavadní právní úprava – zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

39 Právní úprava Zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek Zveřejněn ve Sbírce zákonů dne 3. března 2017 Účinnost od 31. května 2017 dosavadní právní úprava – zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

40 Zmocnění k vydání obecně závazné vyhlášky
do 30. května 2017 § 9a „Obec v samostatné působnosti může obecně závaznou vyhláškou dočasně nebo trvale zakázat kouření na veřejně přístupných dětských hřištích, veřejně přístupných sportovištích, nebo ve vnitřních prostorách budov určených pro pořádání sportovních, kulturních a společenských akcí, anebo na sportovních, kulturních a společenských akcích, pokud jsou tato místa nebo akce určeny nebo vyhrazeny osobám mladším 18 let.“. § 13 „Obec v samostatné působnosti může v případě konání kulturní, společenské nebo sportovní akce přístupné veřejnosti s důvodným rizikem nárůstu problémů a negativních společenských jevů způsobených jednáním fyzických osob pod vlivem alkoholu obecně závaznou vyhláškou omezit nebo zakázat v určitých dnech nebo hodinách nebo na určitých místech prodej, podávání a konzumaci alkoholických nápojů.“

41 Zmocnění k vydání obecně závazné vyhlášky
od 31. května 2017 § 17 Obecně závazná vyhláška obce  „(1) Obec může obecně závaznou vyhláškou zakázat kouření a zakázat používání elektronických cigaret na veřejném prostranství, které se nachází v blízkosti školy, školského zařízení nebo jiného prostoru vyhrazeného pro aktivity osob mladších 18 let. (2) Obec může dále obecně závaznou vyhláškou a) zakázat konzumaci alkoholických nápojů na veřejně přístupném místě nebo veřejnosti přístupné akci, pokud je toto místo nebo akce přístupná osobám mladším 18 let, b) omezit nebo zakázat v určitých dnech nebo hodinách nebo na určitém místě prodej, podávání a konzumaci alkoholických nápojů v případě konání kulturní, sportovní nebo jiné společenské akce přístupné veřejnosti.“.

42 Zmocnění k vydání obecně závazné vyhlášky
Regulace kouření možnost zakázat kouření jakož i nově používání elektronických cigaret pouze na některých veřejných prostranstvích podmínkou je, že jde veřejná prostranství v blízkosti školy, školského zařízení nebo jiného prostoru vyhrazeného pro aktivity osob mladších 18 let pojem blízkost není definován – na základě místních znalostí určuje konkrétní veřejná prostranství obec. nový zákon rozšiřuje výčet míst, kde je kouřit zakázáno – dopad na stávající OZV.

43 Místa se zákazem kouření stanovená zákonem
§ 8 (1) Zakazuje se kouřit a) ve veřejnosti volně přístupném vnitřním prostoru, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke kouření, b) v tranzitním prostoru mezinárodního letiště, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke kouření, c) na nástupišti, v přístřešku a čekárně veřejné dopravy, d) v dopravním prostředku veřejné dopravy, e) ve zdravotnickém zařízení a v prostorech souvisejících s jeho provozem, s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke kouření v uzavřeném psychiatrickém oddělení nebo v jiném zařízení pro léčbu závislostí, f) ve škole a školském zařízení,

44 Místa se zákazem kouření stanovená zákonem
§ 8 (1) Zakazuje se kouřit g) v zařízení sociálně-právní ochrany dětí, v provozovně, kde je provozována živnost, jejímž předmětem je péče o děti do 3 let, v prostoru, kde je poskytována služba péče o dítě v dětské skupině, nebo v zařízení, kde je uskutečňována mimoškolní výchova a vzdělávání, nezařazeném do rejstříku škol a školských zařízení, h) v prostoru dětského hřiště a sportoviště určeného převážně pro osoby mladší 18 let, i) ve vnitřním prostoru všech typů sportovišť, j) ve vnitřním zábavním prostoru, jako je kino, divadlo, výstavní a koncertní síň a sportovní hala, a dále v jiném vnitřním prostoru po dobu pořádání kulturní a taneční akce, k) ve vnitřním prostoru provozovny stravovacích služeb, s výjimkou užívání vodních dýmek, l) v prostoru zoologické zahrady, s výjimkou vnějších prostor, které provozovatel zoologické zahrady ke kouření vyhradí.

45 Zmocnění k vydání obecně závazné vyhlášky
Alkohol možnost zakázat konzumaci alkoholu pouze na veřejně přístupných místech popř. na veřejnosti přístupných akcích podmínkou je, že jde místo či akce jsou přístupné osobám mladším 18 let,

46 Zmocnění k vydání obecně závazné vyhlášky
Alkohol možnost formou OZV omezit zakázat prodej alkoholických nápojů podávání alkoholických nápojů konzumaci alkoholických nápojů v určitých dnech určitých hodinách na určitém místě podmínkou je konání kulturní, sportovní nebo jiné společenské akce přístupné veřejnosti.“.

47 Novela o místních poplatcích

48 Novela zákona o místních poplatcích
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní - sněmovní tisk 873 podepsán presidentem republiky dne 28. dubna 2017 – čeká ne zveřejnění ve Sbírce zákonů účinnost předpokládána dnem 1. dubna 2017 – bude odvislá od vyhlášení ve Sbírce zákonů

49 Změny v zákoně o místních poplatcích
§ 10 Poplatek za povolení k vjezdu … (1) Poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst a částí měst (dále jen "vybraná místa") platí fyzická nebo právnická osoba, které bylo vydáno povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst. Poplatek neplatí fyzické osoby mající trvalý pobyt nebo vlastnící nemovitosti ve vybraném místě, osoby jim blízké, manželé těchto osob a jejich děti. Dále osoby, které ve vybraném místě užívají nemovitost ke své hospodářské k podnikání nebo veřejně prospěšné činnosti nebo osoby, které jsou držiteli průkazu ZTP a jejich průvodci.

50 Změny v zákoně o místních poplatcích
§ 146 nového občanského zákoníku (z. č. 89/2012 Sb.) Veřejně prospěšná je právnická osoba, jejímž posláním je přispívat v souladu se zakladatelským právním jednáním vlastní činností k dosahování obecného blaha, pokud na rozhodování právnické osoby mají podstatný vliv jen bezúhonné osoby, pokud nabyla majetek z poctivých zdrojů a pokud hospodárně využívá své jmění k veřejně prospěšnému účelu.

51 Změny v zákoně o místních poplatcích
§ 10 Poplatek za povolení k vjezdu … (2) Poplatek se vybírá za vydání povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst, do kterých je jinak vjezd zakázán příslušnou dopravní značkou. (3) Sazba poplatku za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst činí až Kč za každý započatý den. Obec může po dohodě s poplatníkem stanovit poplatek také paušální částkou.

52 Změny v zákoně o místních poplatcích
§ 10 Poplatek za provoz systému… (3) Od poplatku je osvobozena fyzická osoba podle odstavce 1 písmeno a), která je a) umístěna do dětského domova pro děti do 3 let věku, školského zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo školského zařízení pro preventivně výchovnou péči na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy, b) umístěna do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc na základě rozhodnutí soudu, na žádost obecního úřadu obce s rozšířenou působností, zákonného zástupce dítěte nebo nezletilého, nebo

53 Změny v zákoně o místních poplatcích
§ 10 Poplatek za provoz systému… (1) Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů platí a) fyzická osoba, 1. která má v obci trvalý pobyt, 2. které byl podle zákona upravujícího pobyt cizinců na území České republiky povolen trvalý pobyt nebo přechodný pobyt na dobu delší než 90 dnů, 3. která podle zákona upravujícího pobyt cizinců na území České republiky pobývá na území České republiky přechodně po dobu delší 3 měsíců, 4. které byla udělena mezinárodní ochrana podle zákona upravujícího azyl nebo dočasná ochrana podle zákona upravujícího dočasnou ochranu cizinců,

54 Změny v zákoně o místních poplatcích
§ 10 Poplatek za provoz systému… (3) Od poplatku je osvobozena fyzická osoba podle odstavce 1 písm. a), která je c) jako nezaopatřené dítě umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením na základě rozhodnutí soudu nebo smlouvy o poskytnutí sociální služby, nebo d) c) umístěna v domově pro osoby se zdravotním postižením, domově pro seniory, domově se zvláštním režimem nebo chráněném bydlení.

55 Změny v zákoně o místních poplatcích
§ 10 Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku … (1) Poplatek platí vlastník stavebního pozemku zhodnoceného možností připojení na obcí vybudovanou stavbu vodovodu nebo kanalizace po nabytí účinnosti zákona o vodovodech a kanalizacích. Má-li k tomuto stavebnímu pozemku vlastnické právo více subjektů, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně. (2) Poplatek se platí obci, na jejímž území se nachází stavební pozemek uvedený v odstavci 1.

56 Změny v zákoně o místních poplatcích
§ 10 Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku … (3) Sazba poplatku nesmí přesáhnout rozdíl ceny stavebního pozemku bez možnosti připojení na obcí vybudovanou stavbu vodovodu nebo kanalizace a ceny stavebního pozemku s touto možností. Cena stavebního pozemku v obci se stanoví podle zvláštního právního předpisu v kalendářním roce, ve kterém nabylo právní moci kolaudační rozhodnutí pro stavbu vodovodu nebo kanalizace obcí vybudované. Výše sazby na 1m2 zhodnoceného stavebního pozemku stanoví obec v obecně závazné vyhlášce, kterou může obec vydat nejpozději v kalendářním roce, kdy nabylo právní moci rozhodnutí vydané podle věty druhé.

57 Změny v zákoně o místních poplatcích
§ 11 (1) Nebudou-li poplatky zaplaceny poplatníkem včas nebo ve správné výši, vyměří mu obecní úřad poplatek platebním výměrem nebo hromadným předpisným seznamem. (2) Nebudou-li poplatky odvedeny plátcem poplatku včas nebo ve správné výši, vyměří mu obecní úřad poplatek platebním výměrem k přímé úhradě. 3) Včas nezaplacené nebo neodvedené poplatky nebo část těchto poplatků může obecní úřad zvýšit až na trojnásobek; toto zvýšení je příslušenstvím poplatku. (4) Penále, úroky a pokuty, upravené daňovým řádem, s výjimkou pořádkových pokut a pokut za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy, se neuplatňují.

58 Změny v daňovém řádu § 247 Pořádková pokuta
(1) Pořádkovou pokutu do Kč může správce daně uložit tomu, kdo při jednání vedeném správcem daně závažně ztěžuje správu daní tím, že a) navzdory předchozímu napomenutí ruší pořádek, b) neuposlechne pokynu úřední osoby, nebo c) navzdory předchozímu napomenutí se chová urážlivě k úřední osobě nebo osobě zúčastněné na správě daní. (2) Pořádkovou pokutu do Kč může správce daně uložit tomu, kdo závažně ztěžuje nebo maří správu daní tím, že bez dostatečné omluvy nevyhoví ve stanovené lhůtě výzvě ke splnění procesní povinnosti nepeněžité povahy, která mu byla stanovena zákonem nebo správcem daně, nestanoví-li zákon jiný důsledek.

59 Změny v daňovém řádu § 247 Pořádková pokuta
(3) Rozhodnutí o uložení pořádkové pokuty podle odstavce 1 lze vydat pouze při jednání vedeném správcem daně, při kterém vznikly důvody k jejímu uložení. Pořádkovou pokutu podle odstavce 1 lze uložit i tomu, kdo učiní hrubě urážlivé podání. (4) Pořádkovou pokutu lze uložit nejpozději do 1 roku ode dne, ve kterém došlo k jednání podle odstavce 2, které je důvodem k jejímu uložení. (5) Pořádkovou pokutu lze ukládat i opakovaně, nevedlo-li dosavadní uložení pokuty k nápravě a protiprávní stav trvá.

60 Změny v daňovém řádu § 247a Pokuta za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy (1) Pokutu do Kč může správce daně uložit tomu, kdo a) nesplní registrační, ohlašovací nebo jinou oznamovací povinnost stanovenou daňovým zákonem nebo správcem daně, nebo b) nesplní záznamní nebo jinou evidenční povinnost stanovenou daňovým zákonem nebo správcem daně. Poznámka: účinné od 1. ledna 2015

61 Změny v zákoně o místních poplatcích
§ 14 (1) Stanovení poplatků patří do samostatné působnosti obce, která je ve svém území zavedla. (2) Poplatky zavede obec obecně závaznou vyhláškou, ve které upraví podrobnosti jejich vybírání, zejména stanoví konkrétní sazbu poplatku, vznik a zánik poplatkové povinnosti, lhůty pro plnění ohlašovací povinnosti, splatnost, úlevy a případné osvobození od poplatků. Obec může obecně závaznou vyhláškou upravit další způsob placení a jemu odpovídající den platby poplatku, než je způsob placení a den platby podle daňového řádu. U poplatku za užívání veřejného prostranství určí místa, která v obci podléhají poplatku za užívání veřejného prostranství.

62 Změny v zákoně o místních poplatcích
Způsob placení daně § 163 daňového řádu (3) Daň lze platit a) bezhotovostním převodem , b) v hotovosti 1. prostřednictvím poskytovatele platebních služeb nebo poštovním poukazem na příslušný účet správce daně, 2. úřední osobě pověřené přijímat tyto platby 3. šekem, 4. daňovému exekutorovi, 5. oprávněné úřední osobě, , c) kolkovými známkami, stanoví-li tak zákon, d) přeplatkem na jiné dani. poznámka – jedná se o zjednodušený výčet

63 Změny v zákoně o místních poplatcích
(1) V ohlášení poplatník nebo plátce uvede a) jméno, popřípadě jména, a příjmení … b) čísla všech svých účtů … c) údaje rozhodné pro stanovení výše poplatkové povinnosti. (2) Poplatník nebo plátce, který nemá sídlo nebo bydliště na území členského státu Evropské unie, jiného smluvního státu Dohody o Evropském hospodářském prostoru nebo Švýcarské konfederace, uvede kromě údajů požadovaných v odstavci 2 adresu svého zmocněnce v tuzemsku pro doručování.

64 Změny v zákoně o místních poplatcích
(3) Dojde-li ke změně údajů uvedených v ohlášení, je poplatník nebo plátce povinen tuto změnu oznámit do 15 dnů ode dne, kdy nastala. (4) V případě, že poplatník nesplní povinnost ohlásit údaj rozhodný pro osvobození nebo úlevu od poplatku ve lhůtě stanovené obecně závaznou vyhláškou nebo ve lhůtě podle odstavce 3, nárok na osvobození nebo úlevu od tohoto poplatku zaniká; za nesplnění této povinnosti nelze uložit pokutu za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy.“

65 Účinnost novely: 15. dnem po vyhlášení Poplatek za povolení vjezdu navýšení maximální výše sazby z 20 Kč na 200 Kč/den Poplatek za zhodnocení stavebního pozemku časové omezení možnosti vydat OZV v návaznosti na vlastní zhodnocení (výstavbu vodovodu či kanalizace)

66 Účinnost novely: Od poplatkového období 2018 Poplatek za odpad zúžení zákonného osvobození (např. pouze na osoby s pobytem na území obce) OBECNĚ zavedení sankce zániku nároku na osvobození či úlevu v případě neplnění oznamovací povinnosti zavedení možnosti stanovit platby poplatku i jiným způsobem – např. vjezdové automaty Dopady na normotvorbu obcí: Nepředpokládá se, že by novela zákona měla mít zásadní dopady na zákonnost již vydaných OZV.

67 Zákon o některých přestupcích

68 Právní úprava Zákon č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích
Zveřejněn ve Sbírce zákonů dne 3. srpna 2016 Účinnost od 1. července 2017 dosavadní právní úprava – zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů

69 Zmocnění k vydání obecně závazné vyhlášky
do 30. června 2017 § 47 odst. 6 zákona č. 200/1990 Sb.: „ Dobou nočního klidu se rozumí doba od 22. do 6. hodiny. Obec může obecně závaznou vyhláškou stanovit výjimečné případy, zejména slavnosti nebo obdobné společenské nebo rodinné akce, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo žádnou.“ od 1. července 2017 § 5 odst. 6 zákona č. 251/2016 Sb: „Dobou nočního klidu se rozumí doba od dvacáté druhé do šesté hodiny. Obec může obecně závaznou vyhláškou stanovit výjimečné případy, zejména slavnosti nebo obdobné společenské nebo rodinné akce, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo při nichž nemusí být doba nočního klidu dodržována.“

70 Dopady do obecní normotvorby
Vydání nového zákona nemá vliv na možnost obcí upravovat formou OZV dobu nočního klidu. Změna formulace zákonného zmocnění nemá vliv na možnost obcí dobu nočního klidu v zákonem stanovených případech: zkrátit, nevymezit vůbec. Dosavadní obecně závazné vyhlášky zůstávají platné a účinné a není důvod k jejich změně.

71 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Náměstí Hrdinů Praha 4 Telefon: Fax: Web:


Stáhnout ppt "Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra"

Podobné prezentace


Reklamy Google