Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Zpracovala Jitka Ciprová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
20. Změny skupenství látek
Skupenství látek a vnitřní energie
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Skupenství látek.
VLASTNOSTI LÁTEK A JEJICH PŘEMĚNY
Chemie a její obory.
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
VLASTNOSTI LÁTEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné.
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
MĚŘENÍ HUSTOTY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_187_Látky a tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_161_Hmotnost tělesa AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
MĚŘENÍ HMOTNOSTI TĚLESA
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina H m o t n o s t Creation IP&RK.
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
Měření světla Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
FY_085_Světelné jevy_ Měření světla
Vlastnosti látek Opakovací otázky
Částicová stavba látek
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Částicová stavba látek
FYZIKA Změny skupenství.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Měření hmotnosti Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina H u s t o t a Creation IP&RK.
MĚŘENÍ HUSTOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Hmotnost tělesa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F Datum ověření ve výuce: Téma: Hustota látky Tématický okruh: Hustota Vzdělávací obor: Fyzika Vzdělávací.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Interaktivní procvičování hustoty
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
MĚŘENÍ HMOTNOSTI TĚLESA
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Změny skupenství látek
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Skupenství látek - pevné, kapalné, plynné
Hmotnost Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
zpracovaný v rámci projektu
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
VY _52_INOVACE_A_08_Hustota látky
Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Autor: Mgr. Marie Hartmannová
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník VLASTNOSTI LÁTEK Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová

Skupenství Je konkrétní forma látky, charakterizovaná především uspořádáním částic v látce a projevující se typickými vlastnostmi. Pevná látka se vyznačuje pevným, často pravidelným uspořádáním částic. Těleso z pevné látky drží svůj tvar, i když není uzavřeno do nějakého objemu. V kapalině jsou částice látky stále drženy pohromadě slabými silami, ale již nejsou pevně uspořádány. Kapaliny nejdou stlačit. Kapalinu je nutno uchovávat v nádobách, protože nedokáže udržet svůj tvar - rozlívá se. Říkáme, že kapalina je tekutina. Plyn patří s kapalinou do skupiny tekutin. Částice plynu již nejsou drženy pohromadě žádnými silami a ovlivňují se pouze při vzájemných srážkách. Oproti kapalině bývá mnohem snadněji stlačitelný. Plyn nelze skladovat v otevřené nádobě, musíme ho uzavřít ze všech stran. Za čtvrté skupenství se obvykle považuje plazma.

Skupenství-přechody Pevná látka – kapalina Kapalina – plyn Přechodu od pevné látky ke kapalině se říká tání. Opačný jev se nazývá tuhnutí. Kapalina – plyn Přechodu od kapaliny k plynu se říká vypařování. Opačný jev se nazývá zkapalnění. Pevná látka – plyn Pokud částici na mikroskopické úrovni dodáme tolik energie, že se přetrhne nejen vazba, která ji držela na pevném místě, ale také vazba, která by ji udržela v kapalině, částice se uvolní jako plyn, říká se mu sublimace. Opačný jev se nazývá desublimace. Někdy se můžeme setkat s pojmem sublimace pro oba směry.

Barva Je vjem, který je vytvářen viditelným světlem dopadajícím na sítnici lidského oka. Barva Rozsah vlnových délek Rozsah frekvencí Červená ~ 625–800 nm ~ 480–375 THz Oranžová ~ 590–625 nm ~ 510–480 THz Žlutá ~ 565–590 nm ~ 530–510 THz Zelená ~ 520–565 nm ~ 580–530 THz Tyrkysová (azurová) ~ 500–520 nm ~ 600–580 THz Modrá ~ 430–500 nm ~ 700–600 THz Fialová (purpurová, nachová) ~ 400–430 nm ~ 750–700 THz

Vůně, pach Vůně nebo pach je čichový vjem, který lze získat pomocí čichových receptorů. Je to smyslová informace o chemickém složení aerosolu nebo plynu. Olfaktorický neuron (též čichový neuron) je smyslová nervová buňka v nose uzpůsobená k vnímání pachů - čichu.

Hmotnost Určuje množství látky v tělese Určuje se vážením pomocí vah tak, že neznámou hmotnost předmětu porovnáváme se známou hmotností závaží Dohodou je stanovená základní jednotka – kilogram (kg) Značka - m

Hmotnost-Převod jednotek 1 kg = 1000 g 1 g = 1000 mg Tuna 1 t = 1000 kg Metrický cent 1q = 100 kg Unce 1 oz = 28,4 g Grain (zrno) 1 gr = 65 mg Karát 1 Kt = 0,2 g Libra 1 lb = 0,45 kg Trojská unce = 31,1 g

Rozpustnost Je obecně vlastnost látek rozpouštět se v rozpouštědle, neboli přecházet s rozpouštědlem v roztok. Rozpustnost látky v daném rozpouštědle je dána především polaritou rozpouštědla a rozpouštěné látky. Obecně platí, že polární látky se rozpouštějí v polárních rozpouštědlech, nepolární látky se naopak rozpouštějí v nepolárních rozpouštědlech. Látku můžeme z hlediska rozpustnosti charakterizovat: rozpouštědly, ve kterých se látka rozpouští mírou rozpustnosti látky v daném rozpouštědle

Hustota Je fyzikální veličina, která vyjadřuje hmotnost objemové jednotky látky Symbol veličiny: ρ [ró] Základní jednotka SI: kg/m³ (kg.m-3) Další používané jednotky: g/cm³, kg/l Měřidla: hustoměr, pyknometr, Mohrovy vážky a další, pro hrubé stanovení postačí odměrný válec. Mohrovy vážky Hustoměr Pyknometr

Literatura, zdroje informací Vše dostupné online 15.8.2011 http://cs.wikipedia.org/wiki/Skupenstv%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Barva http://cs.wikipedia.org/wiki/Olfaktorick%C3%BD_neuron http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1pach http://www.uvt.fmk.utb.cz/catalogue/works/1357/ http://www.kinderpedia.com/nose.asp http://www.royaltyfreeclipartof.com/FreeNoseClipart.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozpustnost http://www.websters-online dictionary.org/images/wiki/wikipedia/commons/e/e8/Hydrometer6455.png http://pl.wikipedia.org/wiki/Piknometr http://xyz12345.wz.cz/tmr/zkousky_provoz_mat.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Hustom%C4%9Br http://cs.wikipedia.org/wiki/Hustota http://mosra.bloguje.cz/img/vahy.jpg http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/spotrebice/elegantni-vahy-test-co-vsechno-zvladnou-v-kuchyni- 20224.aspx http://www.vahy-tep.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=18_42&products_id=88 http://www.quido.cz/mereni/vaha.htm http://www.vahy-pm.cz/zavazi-etalony-0,5kg-20kg www.zskj.cz/media/soubory/fyzika/hmotnost.ppt