Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření"— Transkript prezentace:

1 Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření 23.8.2011
Datum ověření ve výuce Ročník 8. ročník Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Chemie Téma Vlastnosti látek Název výukového materiálu Identifikátor VY_32_INOVACE_CH11 Klíčová slova látky, vlastnosti, skupenství Anotace Prezentace je určena k procvičování vlastností látek a změn skupenství.

2 Vlastnosti látek

3 látky, kt. mají stálé složení a strukturu, označujeme jako chemické látky
chemické látky se vyskytují ve skupenství pevném, kapalném a plynném některé látky se rozpouštějí v kapalinách a tvoří roztoky látky, kt. obsahují 2 a více složek se nazývají směsi. Podle velikosti částic je dělíme na stejnorodé (=roztoky), koloidní (př. mléko, marmeláda) a různorodé (suspenze, emulze, pěna, aerosol).

4 Skupenské přeměny tání = z pevné látky na kapalnou
tuhnutí = z kapalné látky na pevnou sublimace = z pevné látky na plynnou desublimace = z plynné látky na pevnou vypařování = z kapalné látky na plynnou zkapalňování = z plynné látky na kapalnou

5

6 Úkoly vyjmenuj co nejvíce roztoků známých z denního života
uveď příklad suspenze, emulze, pěny a aerosolu, kt. znáš z běžného života je lidská krev také suspenze? Svůj názor vysvětli. uveď příklady jednotlivých skupenských přeměn

7 Pokus „Tančící hrozinky“
Do kádinky nalijte 100 ml potravinářského octa a nasypte do něj asi 6 hrozinek. Ke směsi přisypte lžičku jedlé sody. Pozorujte. Které složky byly ve směsi patrné v průběhu pokusu?

8 Zdroje Škoda Jiří, Doulík Pavel. Chemie 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1.vydání. Nakladatelství Fraus, Plzeň 2006.


Stáhnout ppt "Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření"

Podobné prezentace


Reklamy Google