Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
METODIKA VÝUKY IAS/IFRS NA VŠ EKONOMICKÉHO ZAMĚŘENÍ
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ekonomie vědy a výzkumu
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Kvalita podnikatelského prostředí a ekonomická výkonnost
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Mezinárodní srovnávání Hospodářská politika - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
Moderní personalistika Úvod
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Analýza kvantitativních dat I. Vstupní test ze znalostí designu kvantitativního sociologického výzkumu Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz poslední aktualizace.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Aplikovaná statistika 2.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Interaktivní personální portál
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí” Pořádaný v rámci projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg.
Dolování znalostí z vícejazyčných textových dat Luděk Svozil , Brno Vedoucí práce: doc. Ing. František Dařena, Ph.D.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Inkluze jako bubák školství? Ladislav Zilcher Chomutov
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku Autor bakalářské práce: David Limberk Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Oponent bakalářské.
Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie PREZENTAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI MANAŽERA VE VYBRANÉM PODNIKU.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Vývoj předpisů týkajících se majetku podniku a změny účtování majetku
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybrané obchodní společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Ústav podnikové strategie Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku Autor BP: Miroslava Sobotovičová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Analýza marketingového mixu ve vybraném podniku
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Ekonomické vyhodnocení firemního vzdělávání a jeho vliv na výkonnost.
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Finanční analýza vybrané firmy
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí”
Transkript prezentace:

Školské systémy, vzdělanost a ekonomická výkonnost Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor: Ing. Luděk Kouba, Ph.D. Martin Palatka Brno 2015

Cíl práce Porovnání dopadů změn ve školských systémech na vzdělanost, potažmo na ekonomickou výkonnost 2 hypotézy o pozitivním vztahu mezi: úrovní vzdělanosti a ekonomickou výkonností úrovní znalostní ekonomiky a ekonomickou výkonností

Metodika Ekonometrické modelování Regresní analýza Metoda nejmenších čtverců Verifikace modelů Použitý program: Gretl

Znalostní ekonomika Znalosti, informace Konkurenceschopnost Technologie Ukazatel: Knowledge Economic Index (KEI)

Vzdělanost Lidský kapitál → znalosti, informace → ekonomický růst Měření: Kvantita Kvalita Ukazatelé: PISA PIRLS, TIMSS a další

Vybrané země Finsko Japonsko Česká republika

Ekonometrické modely: vstupní data Ekonomická výkonnost = f(úroveň vzdělanosti) Ekonomická výkonnost = f(úroveň znalostní ekonomiky) Veličina Vyjádření Zdroj dat Ekonomická výkonnost HDP na 1 obyvatele World Bank, 2012 Úroveň vzdělanosti Průměrné skóre v PISA OECD, 2012 Úroveň znalostní ekonomiky Index KEI

Ekonometrické modely a jejich porovnání Ekonomická výkonnost a vzdělanost Ekonomická výkonnost a znalostní ekonomika n = 51 R2 = 71,84 % 𝑌=𝑒 −18,2 × 𝑋 4,6 n = 85 R2 = 71,66 % 𝑌=680,1× 𝑋 1,9

Závěr Potvrzení obou hypotéz – pozitivní vztahy existují Možná doporučení pro nositele vzdělanostní politiky: Důraz na učitelské povolání Nerovnosti mezi žáky Výzkum a vývoj Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020

Děkuji za pozornost

Diskuse Širší kontext úrovně vzdělanosti v 21. století Aspekty z Finska a Japonska, které by měly být aplikovány v ČR Další dotazy…