S tátní politik a vůči NNO na léta 2015 - 2020 Jihočeské setkání NNO d ne 21. 9.2015 JUDr. Hana Frištenská tajemnice Rady vlády pro NNO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SAFE. SAFE - Systém evidence a ohodnocení dobrovolnické práce jako nástroje zvýšení transparentnosti a efektivity hospodaření v NNO Cíle projektu SAFE.
Advertisements

Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Finanční možností svépomocných skupin
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2016 Leden 2016.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
FSS MU 2. dubna 2012 Neziskový sektor v České republice a partnerství.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vodohospodářské aktuality
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Kvalita v sociálních službách jako proces
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Výbory a pracovní skupiny
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
V. VÝROČNÍ KONGRES POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Transkript prezentace:

S tátní politik a vůči NNO na léta Jihočeské setkání NNO d ne JUDr. Hana Frištenská tajemnice Rady vlády pro NNO

Kdo je RVNNO  Poradní orgán vlády pro mezirezortní politiku vůči NNO  Nemá výkonné pravomoci  Je iniciativní, koordinační, monitorující platformou, pracující pro a prostřednictvím vlády ČR  Zabývá se obecnými otázkami NNO  V čele vždy člen vlády, nyní ministr Jiří Diensbier

RVNNO a její předsedové  založena 1992 jako Rada pro nadace – předseda Jan Koukal(ODS),  1993 – 1996 Igor Němec, ministr bez portfeje (ODS), Rada nečinná  1996 – 1998 Pavel Bratinka, místopředseda vlády (ODA)  1998 Vladimír Mlynář (úřednická vláda)  Karel Březina, ministr bez portfeje (ČSSD)  2002 – 2003 Jaromír Bašta, ministr bez portfeje (ČSSD)  2003 – 2004 Petr Mareš, místopředseda vlády (US-DEU)  Pavel Němec.ministr spravedlnosti (US)  2006 Petr Nečas, ministr práce a soc.věcí (ODS)  2007 – 2008 Džamila Stehlíková, ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny (Zelení)  2009 – 2010 Michael Kocáb, ministr pro lidská práva  2010 Jan Fischer, předseda vlády (úřednická vláda)  RVNNO bez předsedy  Jaromír Drábek, ministr práce a soc. věcí (TOP 09)  2013 Ludmila Mullerová, ministryně práce a soc. věcí (TOP 09)  2013 Martin Pecina, ministr vnitra (úřednická vláda)  2014 a dále Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a legislativu (ČSSD)

 Vláda svým usnesením ze dne 29. července 2015 č. 608 na návrh ministra Dienstbiera, tedy RVNNO, schválila Státní politiku vůči nestátním neziskovým organizacím na léta usnesením ze dne 29. července 2015 č. 608

Hlavní cíl: Vymezit politiku státu vůči NNO koncepčním dokumentem, schváleným vládou, který bude sloužit jako východisko pro rozvoj a monitoring koncepčních opatření, která může stát a jeho orgány uplatňovat ve prospěch trvalé udržitelnosti NNO a jejich role ve společnosti.

Jak byl návrh připravován  Pracovní skupina VLF – srpen červen 2015  Oba výbory RVNNO – 2014 / 2015  Rada vlády pro NNO – zasedání 2014 / 2015  Dva kulaté stoly s zástupci NNO ( , )  Seminář se zástupci zastřešujících NNO ( )  Předběžné jednání se zainteresovanými ministerstvy( )  Setkání se zástupci krajských úřadů ( )  Připomínkové řízení ( – )  Vypořádání připomínek  Schválení vládou dne

Obsah  1 NNO v ČR  1.1. NNO v ČR a jejich typologie  1.2. Makroekonomické ukazatele o NNO  1.3. Lidské zdroje v NNO  1.4. Sítě a střechy NNO  2. Současná státní politika vůči NNO  2.1. Sledování dat o NNO a vymezení NNO z hlediska státní politiky  2.2. Legislativa vůči NNO a její vývoj  2.3. Vícezdrojové financování aktivit NNO  2.4. Spolupráce státních orgánů a NNO a její institucionální zajištění  3. Politika státu vůči NNO do roku 2020  3.1. Principy, východiska a opatření státní politiky vůči NNO od roku 2015 do roku 2020

Základní principy státní politiky  Vláda podporuje trvalou udržitelnost silných, rozmanitých a nezávislých NNO  Vláda usiluje o efektivní a transparentní navrhování státních politik vůči NNO včetně legislativních opatření, financování i jejich institucionální zajištění  Vláda podporuje dobrovolnictví a dárcovství jako projev občanské participace na věcech veřejných  Vláda bude podporovat rozvoj efektivního a smysluplného partnerství a spolupráce s NNO

Princip: Vláda podporuje trvalou udržitelnost silných, rozmanitých a nezávislých NNO Východiska:  Respekt k nezávislosti NNO  Přiměřený komfort NNO v právním řádu  Členění NNO z hlediska jejich funkcí

Princip: Vláda usiluje o efektivní a transparentní navrhování státních politik vůči NNO včetně legislativních opatření, financování i jejich institucionální zajištění Východiska:  Podpora ze státního rozpočtu rozumným a spravedlivým způsobem, včetně podpory režijních nákladů  Transparentnost NNO, které čerpají podporu ze státního rozpočtu  Dostupnost informací a dat o NNO pro veřejnost  Podpora sociálního podnikání

Princip: Vláda podporuje dobrovolnictví a dárcovství jako projev občanské participace na věcech veřejných Východiska:  Podpora dobrovolnictví, včetně započítávání dobrovolnické práce do kofinancování státem podpořených aktivit  Podpora individuálního dárcovství  Podpora firemního dárcovství

Princip: Vláda bude podporovat rozvoj efektivního a smysluplného partnerství a spolupráce s NNO Východiska:  Spolupráce ústředních orgánů s NNO prostřednictvím sítí a střech  Požadavek profesionalizace, kde je žádoucí a požadavek reprezentativnosti tam, kde jde o členské NNO

Opatření vlády  Na východiska, která přinášejí informaci, čeho je třeba dosáhnout, navazuje návrh opatření, což už je odpověď na otázku jak a kdo toho dosáhne.  Některá opatření se vztahují k několika východiskám zároveň  Většina opatření jsou na „dva kroky“

Východiska: 1. Respekt k nezávislosti NNO 2. Přiměřený komfort NNO v právním řádu 3. Členění NNO z hlediska jejich funkcí  Předsedovi RVNNO průběžně monitorovat a připomínkovat legislativní návrhy, politiky a strategie z hlediska zajištění přiměřené nezávislosti nestátních neziskových organizací,  Předsedovi RVNNO průběžně ve spolupráci s ministrem spravedlnosti monitorovat a vyhodnocovat dopady zákona o statusu veřejné prospěšnosti po nabytí jeho účinnosti;

Východiska 1,2, a 3  ministrovi spravedlnosti ve spolupráci s předsedou Rady vlády pro nestátní neziskové organizace do 31. prosince 2017 zajistit na úrovni rejstříkových soudů, aby nestátní neziskové organizace plnily své zákonné povinnosti vůči veřejným rejstříkům;  ministrům průběžně rozlišovat v podmínkách dotačních řízení mezi nestátními neziskovými organizacemi, které jsou zájmovými a pracujícími převážně pro své členy, a ostatními nestátními neziskovými organizacemi, které poskytují služby široké veřejnosti nebo obecně vymezeným cílovým skupinám nebo finanční podporu pro takové aktivity,

Východiska: 4. Podpora ze státního rozpočtu rozumným a spravedlivým způsobem, včetně podpory režijních nákladů 5. Transparentnost NNO, které čerpají podporu ze státního rozpočtu 6. Dostupnost informací a dat o NNO pro veřejnost 7. Podpora sociálního podnikání  Předsedovi RVNNO do 31. prosince 2015 ve spolupráci s předsedou Českého statistického úřadu založit stálou pracovní skupinu k podpoře rozvoje Satelitního účtu neziskových institucí, vedeného Českým statistickým úřadem, připravit rozšíření údaje, které jsou v něm sledovány, a zahrnout dobrovolnictví, které je viditelnou součástí ekonomické produkce, do standardních ekonomických indikátorů,  Předsedovi RVNNO do 30. dubna 2016 zpracovat a vládě předložit nové Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy a zakotvit v nich povinnost nestátních neziskových organizací, které žádají o státní dotace, provozovat své internetové stránky,

Východiska 4,5,6 a 7  Předsedovi RVNNO každoročně do 31. května sledovat a informovat vládu o dodržování termínů pro poskytování dotací ze státního rozpočtu v souladu se Zásadami vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy a v rámci Hlavních oblastí státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím na následující rok,

Východiska 4,5,6 a 7  Předsedovi RVNNO do 30. června 2016 jednat s 1. místopředsedou vlády pro ekonomiku a ministrem financí o možnosti zjednodušení zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, s ohledem na nestátní neziskové organizace a jejich účetnictví,  Předsedovi RVNNO do 31. října 2017 ve spolupráci s 1. místopředsedou vlády pro ekonomiku a ministrem financí a v návaznosti na přijetí zákona o statusu veřejné prospěšnosti navrhnout přiměřené daňové výhody pro právnické osoby s tímto statusem,

Východiska 4, 5, 6 a 7  Ministryni pro místní rozvoj ve spolupráci s předsedou RVNNO průběžně sledovat úspěšnost nestátních neziskových organizací při získávání podpory z Evropských strukturálních a investičních fondů v programovém období 2014 – 2020 a spolupracovat s řídícími orgány operačních programů tak, aby se zvýšil počet konečných příjemců z řad nestátních neziskových organizací alespoň na 4 % z celkového počtu registrovaných nestátních neziskových organizací,

Východiska 4,5,6 a 7  Ministrům průběžně zajišťovat, aby nedílnou součástí národních dotací či dotací z Evropských strukturálních a investičních fondů, určených pro konečné příjemce z řad nestátních neziskových organizací, byly finanční prostředky určené na tzv. provozní výdaje, především na osobní náklady potřebných provozních zaměstnanců tam, kde je vyžadována profesionalizace při poskytování služeb a nakládání s dotacemi ze státního rozpočtu,  Ministrům důsledně využívat v rozhodnutích o poskytnutí dotace možnosti nástroje „méně závažných podmínek“ tak, aby se minimalizovalo riziko porušení rozpočtové kázně;

Východiska: 8. Podpora dobrovolnictví, včetně započítávání dobrovolnické práce do kofinancování státem podpořených aktivit 9. Podpora individuálního dárcovství 10. Podpora firemního dárcovství  p ředsedovi RVNNO do 31. prosince 2016 připravit a vládě předložit návrh státní podpory rozvoje firemního dárcovství,  p ředsedovi RVNNO do 31. prosince 2018 ve spolupráci s 1. místopředsedou vlády pro ekonomiku a ministrem financí připravit a vládě předložit návrh odpočtu části daru z daně z příjmů fyzických osob, které se smluvně zaváží podporovat konkrétní nestátní neziskovou organizaci po dobu nejméně 5 let,  ministrovi vnitra ve spolupráci předsedou Rady vlády pro nestátní neziskové organizace do 30 dubna 2016 zpracovat metodiku akreditace a podpory dobrovolnických center a od roku 2017 rozšířit výběrové dotační řízení o dotační program pro dobrovolnická centra

Východiska 8,9 a 10  ministrovi školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s předsedou Rady vlády pro nestátní neziskové organizace do 31. prosince 2018 připravit informaci o dobrovolnictví a dárcovství a zprostředkovat ji žákům základních a středních škol;  m inistrům do 31. prosince 2017 po nabytí účinnosti připravovaného zákona o dobrovolnictví zavést započítávání hodnoty dobrovolnické práce podle tohoto zákona do spolufinancování projektů nestátních neziskových organizací, podpořených státním rozpočtem,

Východiska: 11. Spolupráce ústředních orgánů s NNO prostřednictvím sítí a střech 12. Požadavek profesionalizace, kde je žádoucí a požadavek reprezentativnosti tam, kde jde o členské NNO  Předsedovi RVNNO do 31. prosince 2015 připravit změnu Statutu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, která umožní, aby byli do činnosti Rady vlády pro nestátní neziskové organizace a jejích výborů zapojeni také odborníci ze zájmových spolků, jako jsou dobrovolní hasiči či další členské organizace tradičního typu,  Předsedovi RVNNO do 30. dubna 2016 zpracovat kritéria výběru zastřešujících nestátních neziskových organizací, která zajistí jejich legitimitu k dlouhodobé spolupráci, a doporučit je členům vlády a vedoucímu Úřadu vlády,

Východiska 11 a 12  m inistrům do 31. listopadu 2020 uzavírat postupně smlouvy o dlouhodobé spolupráci s vybranými strategickými partnery z řad nestátních neziskových organizací,  m inistrům do 31. prosince 2016 zařadit partnery vybrané podle bodu V/a této přílohy usnesení mezi připomínková místa při přípravě legislativních návrhů a politik, které se jich týkají,  p ředsedovi RVNNO do 30. září 2016 připravit výběrové dotační řízení v každoroční výši Kč pro celostátní mezioborové sítě nestátních neziskových organizací a vyhlásit jej v roce 2016 pro rok 2017,

Co bude dál Usnesení vlády termínuje jednotlivé úkoly podle náročnosti  Do konce roku bude připraven nový statut RVNNO a vznikne pracovní skupina na „velká data“.  Do dubna 2016 vymezení, co jsou sítě a střechy NNO pro ministerstva  Do poloviny roku 2016 bude připraveno vyhlášení dotačního titulu ÚV pro sítě a střechy  Do konce roku 2016 pro vládu návrh podpory rozvoje firemního dárcovství  Příprava dalších dlouhodbějších úkolů  Kontinuální plnění průběžných úkolů

Děkuji Vám za pozornost