Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Mechanika tuhého tělesa
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Dynamika rotačního pohybu
Soustava částic a tuhé těleso
FI-05 Mechanika – dynamika II
Pohybová energie tuhého tělesa
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_362 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Mechanika tuhého tělesa
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Virtuální předmětové kabinety.
6. Přednáška – BOFYZ soustavy částic a Tuhá tělesa
Dynamika I, 4. přednáška Obsah přednášky : dynamika soustavy hmotných bodů Doba studia : asi 1 hodina Cíl přednášky : seznámit studenty se základními zákonitostmi.
Analogie otáčení a posuvu vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo posunutíotočení rychlost v = dx / dt úhlová rychlost.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Mechanika tuhého tělesa
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_11-02 Mechanika II. Kinetická energie.
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
FFZS-03 Mechanika – dynamika soustav hmotných bodů a tuhých těles
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Pavel Jež, Ctirad Martinec, Jaroslav Nejdl
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Reálná kapalina, obtékání těles
Moment síly, momentová věta
Soustava SI VY_32_INOVACE_ ledna 2013
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Tuhé těleso Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Mechanika tuhého tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
NEROVNOMĚRNÝ POHYB, ZRYCHLENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Kombinační číslo 6. října 2013 VY_42_INOVACE_190206
Pohyby v centrálním gravitačním poli
Šikmý vrh VY_32_INOVACE_ února 2013
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Číselné řady VY_32_INOVACE_ září 2013
Fyzika I Test VI Tři stejné tyče délky L, hmotnosti M se svaří do tvaru rovnoramenného trojúhelníku, který rotuje okolo osy procházející.
Kinetická energie tuhého tělesa
KMT/MCH2 – Mechanika 2 Přednáška, Jiří Kohout
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
KMT/MCH2 – Mechanika 2 Přednáška, Jiří Kohout
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Rotační kinetická energie
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
Transkript prezentace:

Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_120215 29. března 2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

Energie Tuhé těleso Hmotnost m Hmotný bod Hmotnost m Energie tuhého tělesa je složena z potenciální energie a kinetické energie. Potenciální energie tuhého tělesa je vzhledem k jeho vlastnostem rovna tíhové potenciální energii hmotného bodu o hmotnosti tuhého tělesa, které je hypoteticky umístěno do těžiště tuhého tělesa. Kinetická energie je rovna součtu kinetických energií jednotlivých bodů tělesa. T Ep1 = Ep2 Vztah pro kinetickou energii závisí na tom, jaký typ pohybu tuhé těleso koná.

Kinetická energie translačního pohybu Při translačním pohybu koná každý hmotný dob tuhého tělesa stejný posuvný pohyb. Všechny mají v daném okamžiku stejnou rychlost. Platí: Každá z částí TT se pohybuje stejnou rychlostí. v

Kinetická energie rotačního pohybu Při rotačním pohybu koná každý hmotný dob tuhého tělesa otáčivý pohyb. Všechny mají v daném okamžiku stejnou úhlovou rychlost. Každá z částí TT se pohybuje stejnou úhlovou rychlostí. v1 v4 v2 v3

Moment setrvačnosti vůči rotační ose Při rotačním pohybu závisí kinetická energie na tom, zda rotační osa prochází těžištěm tělesa, nebo ne. Moment setrvačnosti vůči ose procházející těžištěm Moment setrvačnosti vůči ose procházející těžištěm označujeme 𝐽 0 a jeho velikost závisí pouze na geometrii tuhého tělesa. Příklady momentů dutý prstenec plný válec plná koule

Moment setrvačnosti vůči ose neprocházející těžištěm Moment setrvačnosti 𝐽 vůči ose, která neprochází těžištěm, je vždy větší než moment setrvačnosti 𝐽 0 . Její velikost je dána Steinerovou větou. Moment setrvačnosti k ose, která neprochází těžištěm tělesa, je roven součtu momentu k ose procházející těžištěm a součinu velikosti plochy a čtverce vzdálenosti obou rovnoběžných os. Steinerova věta

Příklad Určete moment setrvačnosti homogenního válce o průměru 0,1m a hmotnosti 20kg vůči ose procházející těžištěm ose, která je s ní rovnoběžná a její vzdálenost od geometrického středu válce je 0,02m. 𝑅=0,05𝑚;𝑚=20kg; 𝑟 𝑇 =0,02𝑚; 𝐽=? 𝑘𝑔.𝑚 2 ; 𝐽 0 =?( 𝑘𝑔.𝑚 2 ) a) 𝐽 0 = 1 2 𝑚 𝑅 2 = 20 . 0,05 2 2 =0,05 𝐽 0 =5,0 . 10 −2 𝑘𝑔 𝑚 2 „Těžištní“ moment setrvačnost válce je 5,0 . 10 −2 𝑘𝑔 𝑚 2 . b) 𝐽= 𝐽 0 +𝑚 𝑟 2 =5 . 10 −2 +20 . 0,02 2 = 0,058 𝐽=5,8 . 10 −2 𝑘𝑔 𝑚 2 „Mimotěžištní“ moment setrvačnost válce je 5,08 . 10 −2 𝑘𝑔 𝑚 2 .

Zdroje: Všechny obrázky jsou vytvořeny pomocí programů Corel Draw 12, Graph 4.3, případně Microsoft Power Point.