CO JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT O KVALITATIVNÍM VÝZKUMU?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodologie sociologického výzkumu
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Ústav pedagogických věd FF MU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Benchmarking nepřetržitý a systematický proces porovnávání a měření produktů, procesů a metod vlastní organizace s těmi, kdo byli uznáni jako vhodní pro.
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
PŘÍKLAD KVALITATIVNÍHO VÝZKUMU
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Jak se dělá andragogický výzkum
AV stručná prezentace.
Kvalitativní výzkum.
Analýza vnitropodnikového trhu práce
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Sociologický výzkum.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Zpracování dat Kvalitativní výzkum.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
zpracování dat pomocí atlas.tI
Etnografický přístup – pozorování, práce v terénu, zápisky
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Skupinové interview (Focus group)
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Pedagogická diagnostika
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Metoda ohniskových skupin
Základy pedagogické metodologie
Kvalitativní výzkum Předběžné poznámky:
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Metodologie ISK Kvalitativní výzkumy
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Metody sociálního výzkumu 3. blok Denní studium LS 2008/ blok.
Co je důležité vědět o kvalitativním výzkumu? Předmět: Metodologie společenských věd 1. roč. NMgr. Soc. ped.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Od výzkumného problému k jeho řešení (výzkumu) Problém: Co tvoří základ interakce zdravotní sestry s pacientem, která má povahu ošetřovatelské péče?
Metoda ohniskových skupin Princip: získání údajů a pohledů, které by bez interakce ve skupině byly obtížně přístupné.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mixed methods design (MMD)
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Metody psychologie.
Kvalitativní výzkum
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Kvalitativní výzkum
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Metody a techniky výzkumu II.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

CO JE DŮLEŽITÉ VĚDĚT O KVALITATIVNÍM VÝZKUMU?

Co je charakteristické pro kvalitativní výzkum? V centru výzkumné pozornosti je člověk, lidé (mohou to být i lokality, v nichž lidé žijí a pracují). Problém, který si vytyčujeme není nikdy zcela ohraničený --- stále jej při výzkumu vyjasňujeme. Jev (fenomén), který je předmětem našeho výzkumného zájmu zkoumáme v jeho přirozeném kontextu.

Co je charakteristické pro kvalitativní výzkum Výzkum začínat s menším počtem případů. Otevřenost k novým, neobvyklým, atypickým situacím a možnostem. Důsledný popis našeho výzkumného postupu (co, proč a jak jsem dělal) – terénní deník.

Co je charakteristické pro kvalitativní výzkum? Interaktivní a vývojový aspekt výzkumu (významný pro popis postupu výzkumu i interpretaci dat). Výzkum jako proces interakce výzkumníka a předmětu výzkumu (jeho účastníků). V průběhu výzkumu se vyvíjejí výzkumník, účastníci i výzkumná situace.

Základní typy kvalitativního výzkumu PŘÍPADOVÁ STUDIE Případ = osoba, skupina, rodina, instituce…, ale i životní příběh (historie). Komplexnost případu. Zdroje dat: Autobiografie, deníky, životopisy, korespondence. Dokumentace případu – lékařská, vyšetřovací spis…

PŘÍPADOVÁ STUDIE Zdroje dat: Historie organizace – dokumenty o jejím vzniku, výroční zprávy, zápisy z porad… Rozhovory Ohniskové skupiny Opakované pozorování

Základní typy kvalitativního výzkumu ANALÝZA DOKUMENTŮ Dokument = text, obrazový materiál, audio a audiovizuální záznam, výtvory (socha..).. Intenzivní analýza dokumentu, který je ve své jedinečnosti podrobně ˇobjasňován a interpretován. Příklad: analýza motivů autora románu.

Základní typy kvalitativního výzkumu TERÉNNÍ VÝZKUM Zkoumání fenoménu nebo lidí v prostředí, ve kterém žijí, pracují. Přístupnost terénu pro výzkumníka. Vhodné zařazení výzkumníka do terénu. Připravenost výzkumníka, jeho obeznámenost s terénem. Etický přístup.

Základní typy kvalitativního výzkumu KVALITATIVNÍ EXPERIMENT Zásah do procesu, předmětu v přirozeném prostředí --- sledování vlivu zásahu --- záznam --- analýza záznamu. Příklady: Výzkum projevů agrese – figurant např. v obchodním domě vytváří provokace… Simulování extrémní situace – nehody, krize…

Metody kvalitativního výzkumu Typ výzkumu – různé metody.

ZÚČASTNĚNÉ POZOROVÁNÍ Skryté zúčastněné pozorování Výzkumník v přirozeném prostředí. Účastníci nevědí o účelu pozorování. Pozor na etiku, účel je třeba dodatečně vysvětlit. Příklad: výzkum projevů mužského šovinismu v pracovním kolektivu vysokoškolsky vzdělaných osob.

ZÚČASTNĚNÉ POZOROVÁNÍ Otevřené zúčastněné pozorování Výzkumník v terénu, je přímý účastník situací, které pozoruje + ostatní účastníci vědí o tomto pozorování. Motivace účastníků, event. jejich znalost. Vědomí toho, že účastníci jsou pozorováni může někdy ovlivnit jejich jednání.

ROZHOVOR Obvykle polostrukturovaný nebo nestrukturovaný rozhovor. Forma nestrukturovaného rozhovoru – narativní rozhovor: výzkumník podněcuje dotazovaného spíše k vyprávění příběhu než k běžné konverzaci (Jak to všechno začalo? A co bylo potom? Co jste při tom cítil? Jak na to reagoval Váš partner?...)

SKUPINOVÝ ROZHOVOR A OHNISKOVÁ SKUPINA Skupinový rozhovor: rozhovor obvykle s více než 3 osobami najednou, schéma otázka – odpověď, není skupinová interakce. Ohnisková skupina: Výzkumník určuje zaměření diskuse, její ohnisko = např. určité aktuální téma. Řídí diskusi. Skupinová interakce.

Metody zpracování kvalitativních dat Fixace kvalitativních dat Audiozáznam a videozáznam. Záznamový arch: pro rozhovor, pozorování,pro terénní poznámky…

Metody zpracování kvalitativních dat Příprava dat pro analýzu Data převádíme do textové podoby. S texty dále pracujeme: Redukce prvního řádu (vynechání nepodstatného – slovní vaty, výrazů, které narušují plynulost). Barvení textu. Kódování. Práce s časovými osami.

Kódování Prvotní data převádíme do významových jednotek. Jednotkám přiřazujeme názvy.

Práce s časovými osami Z textu vybíráme všechny údaje, které identifikují určité časové jednotky nebo důležité události. Sestavujeme jednu časovou osu, do které tyto informace zanášíme.

Metody analýzy kvalitativních dat Metoda vytváření trsů: uspořádání dat (výroků) do skupin na základě jejich podobnosti (překryvu), např. tematický překryv, časový překryv, prostorový překryv. Metoda zachycení vzorců: vyhledávání a zaznamenávání v datech se opakujících vzorců, témat, struktur.

Metody analýzy kvalitativních dat Metoda kontrastů a srovnávání: odlišení např. dvou identifikovaných kategorií, nalezení rozdílů (přesto, že mají zároveň mnoho společného). Příklad: Porovnání případových studií pravidelných uživatelů konopných drog. Srovnání dvou skupin: 1. uživatelé, jimž užívání nepřináší zásadnější komplikace, 2. uživatelé, u kterých došlo k rozvoji dalších forem rizikového chování.

Metody analýzy kvalitativních dat Metoda užívání metafor: převod dat do metafor – tím dochází současně k jejich určité redukci i zobecnění. Příklad: metafora „obětní beránek“.

Metody analýzy kvalitativních dat Metoda faktorování: odhalení faktorů, které nejsou přímo pozorovatelé,mají implicitní charakter, ale ovlivňují určitý jev, situaci apod. Příklad: hledání faktorů, podílejících se na úspěšnosti ambulantní psychoterapie dlouhodobých uživatelů konopných drog.

Metody analýzy kvalitativních dat Metoda zakotvené teorie: integrace kvalitativních dat získaných různými metodami a jejich analýza směřující k teorii. Využíváme různých úrovní kódování a postupně přecházíme z deskriptivní roviny do roviny hledání a nalézání toho, co je skryto za „prostým popisem“ jevu, situace.

Metody analýzy kvalitativních dat Narativní rekonstrukce: na základě analýzy kvalitativních dat se pokoušíme rekonstruovat určitý jev v procesu jeho vývoje. Příklad: biografická rekonstrukce životního příběhu (např. delikventa, sociálního pracovníka).