SLOVANSKÉ JAZYKY VÝKLAD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_028_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Advertisements

Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.1
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vývoj češtiny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_19
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.1.10
Indoevropská jazyková skupina
Po stopách slovanských jazyků
STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Velká Morava.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Národnosti Jazyky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EVROPA Obyvatelstvo. EVROPA Obyvatelstvo Základní údaje 730 mil. obyvatel (2005) 11 % světové populace 10 mil. km2 73 obyv./km2 - nejvíc na světě.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Tajemství vývoje jazyka
III/2 9.C III Český jazyk a literatura Jazyky v Evropě – germánské, románské, slovanské IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Obecné výklady.
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Soustava jazyků Historický vývoj českého jazyka
Základní rysy západoevropské, byzantské a islámské kultury
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
Vývoj češtiny století Marcela Jurková.
VÝVOJ SPISOVNÉ ČEŠTINY
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Velká Morava.
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA 2
Obecné výklady o českém jazyce
Indoevropské jazyky. ● Znáte biblickou pověst o zmatení jazyků? ● Co se pokouší vysvětlit?
KVINTA. = VĚDA ZABÝVAJÍCÍ SE ZKOUMÁNÍM JAZYKA. Dělení podle: 1) jazyků, jimiž se zabývá (např. bohemistika, anglistika, romanistika, hungaristika, sinologie,
Obecné výklady o jazyce 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_05 Název materiálu Čeština.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
Postavení českého jazyka mezi evropskými
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje
Cyril a Metoděj biografie.
Počátky písemnictví na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Konstantin a Metoděj a jejich vliv na lingvistiku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
OBECNÉ VÝKLADY O JAZYCE
Struktura jazyka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_01
Strom jazyků slovanských
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Staroslověnská literatura
Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Česká literatura středověku
Jazykové skupiny (rodiny)
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Obecné poučení o jazyce
Transkript prezentace:

SLOVANSKÉ JAZYKY VÝKLAD

ÚVOD Jazyky světa dělíme na několik rodin, ty mívají několik větví, ty mohou mít několik skupin. Zeměpisně nejrozšířenější je indoevropská (ide) jazyková rodina. Slovanské jazyky jsou jednou z jejích větví a dělí se na tři skupiny.

SLOVANSKÉ JAZYKY a) západní skupina čeština, slovenština, polština, dolní a horní lužická srbština, kašubština, polabština b) východní skupina - ruština, běloruština, ukrajinština, jazyk Východních Slovanů c) jižní skupina - slovinština, chorvatština a srbština (srbochorvatština), makedonština, bulharština, staroslověnština

PRASLOVANŠTINA Praslovanština (psl.) = umělá rekonstrukce představující společná východiska všech slovanských jazyků, tj. společný prajazyk Slovanů (asi 2000 př. n. l. – 600 n. l.) Přibližnou představu o její podobě dává staroslověnština a srovnávání jednotlivých slovanských jazyků. S územním rozšířením Slovanů (z pravlasti severně od Karpat, mezi Odrou a Dněprem se od 2. st. n. l. do 6. st. n. l. dostali až k dolnímu povodí Labe, na jih do Podunají, na Balkán a Krétu) se v  5. – 6. st. n. l. začaly vyvíjet jednotlivé slovanské jazyky.

PRASLOVANŠTINA základní znaky 1. jery - tvrdý jer ь a měkký jer ь zvláštní krátké samohlásky (polosamohlásky), vznikly z původních krátkých samohlásek u, i, např. lat. duo > psl. dьva, lat. vidua > psl. vьdova. Zachovány ve staroslověnštině. Dnes jsou v ruštině a bulharštině. 2. nosovky nosové samohlásky ę a ρ, při jejich výslovnosti vzduch prochází nosem Zachovány ve staroslověnštině (pętь = pět), byly i v češtině 9. a 10. st. (latinský přepis jmen Svatopluk - Sventopulcus a Václav - Venceslaus). Dnes jsou v polštině. 3. duál = dvojné číslo speciální skloňování a časování toho, co je po dvou. Zachovány v češtině zbytky ve skloňování některých párových částí těla (ruce, nohy, oči, uši) a číslovek dva, oba. 4. 7 pádů při skloňování - máme dosud 5. existence kategorie slovesného vidu - máme dosud 6. dva minulé časy - aorist a imperfektum Aorist - děj prostě minulý (ještě ve staročeštině), Imperfektum - děj v minulosti trvající. Příklady praslovanských slov zachovaných v češtině: mama, sestra, voda, zemja (země), duša (duše), golva (hlava), vino, korva (kráva), bog (bůh).

STAROSLOVĚNŠTINA Staroslověnština (stsl.) = nejstarší spisovný slovanský jazyk, bohoslužebný jazyk počátku křesťanství a náb. literatury. Na základě makedonsko-bulharského nářečí z okolí Soluně ji vytvořili Konstantin a Metoděj a 863 přinesli na Velkou Moravu. Současně do stsl. přeložili základní náboženské texty. Vedle latiny a řečtiny se stala třetím náboženským jazykem v Evropě. Na rozdíl od latiny byla stsl. vnímána jako domácí a brzy se počešťovala. Příklady stsl. slov zachovaných v češtině: mučedník, apoštol, prorok, odpuštění, modlit se, div, duch, Hospodin

PÍSMA Hlaholice (glagolica) – vytvořil Konstantin z písmen malé řecké abecedy. Cyrilice (jednodušší než hlaholice) vznikla později z písmen velké řecké abecedy. Obměnou cyrilice vznikla azbuka (užívá ruština, ukrajinština, běloruština, bulharština, makedonština, srbština). Poznámka: označení azbuka se užívá hlavně pro ruštinu, běloruštinu a ukrajinštinu; pro bulharštinu, makedonštinu a srbštinu se doporučuje užívat označení cyrilice.

HLAHOLICE

CYRILICE / AZBUKA

Děkuji za pozornost. PhDr. Eliška Vacková

Literatura: Martinec Ivo, Tušková Jana Marie, Zimová Ludmila. Mluvnice. Učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň. Nakladatelství Fraus 2009 Mašková, D., Český jazyk – přehled středoškolského učiva. edice Maturita. Třebíč. Petra Velarová 2005 Lamprecht Arnošt, Šlosar Dušan, Bauer Jaroslav. Historický vývoj češtiny. Praha. Státní pedagogické nakladatelství 1977 Vlastní archiv