Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příbuznost jazyků z hlediska vývoje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příbuznost jazyků z hlediska vývoje"— Transkript prezentace:

1 Příbuznost jazyků z hlediska vývoje
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Soukromá střední odborná škola Břeclav, s.r.o., Mládežnická 3, Břeclav Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 4. Tematický okruh: Příbuznost jazyků z hlediska vývoje Téma: Vývoj českého jazyka I Jméno autora: Mgr. Milan Zachodil Datum tvorby: Kód materiálu: OPVK_1.5_DUM_III/2_ČJL 1_ ZA_11 Soubor: VYSTUPY/VY_32_inovace_ČJL 1_ZA_11 Anotace: Materiál poskytuje žákům základní informace o praslovanštině a staroslověnštině.

2 Praslovanština patří mezi indoevropské jazyky;
je společným prajazykem původních slovanských kmenů, který se užíval ještě na začátku jejich migrace z původní vlasti; její počátky se datují zhruba ke konci 3. tis. př. n. l. (názory badatelů v této oblasti jsou dosti rozkolísané); není doložena písemnými památkami, jde o tedy hypotetickou konstrukci, vycházející z jevů shromážděných na základě historickosrovnávacích metod; kvůli rostoucí vzdálenosti mezi jednotlivými skupinami slovanských kmenů při jejich migraci do různých částí Evropy v ní začínají vznikat nářečí západní, východní a jižní, z nichž se později utvářejí jednotlivé západo-, východo- a jihoslovanské jazyky.

3 Praslovanština Několik příkladů hláskoslovných změn: česky świeca
staroslov. česky slovensky polsky rusky *golvà glava hlava głowa голова [golová] *bergъ brěgъ břeh breh brzeg берег [běreg] *melko mlěko mléko mlieko mleko молоко [moloko] *rǫkà rǫka ruka ręka рука [ruká] *dъkti dъči dcera dcéra córka дочь [doč‘] *měsęcь měsęcь měsíc mesiac miesiąc месяц [misjac‘] *bě́lъ bělъ bílý biely biały белый [bjelyj] *medja mežda mez medza miedza межа [měža] *svetja svešta svíce svieca świeca свеча [svěča]

4 Staroslověnština Staroslověnština neboli stará církevní slovanština je nejstarší slovanský spisovný jazyk. Spisovná norma vznikla na základě nářečí používaného v okolí Soluně v 9. století. S určitými změnami se používá pod názvem církevní slovanština dodnes, ne už však jako živý jazyk, nýbrž jako bohoslužebný jazyk při pravoslavných a řeckokatolických liturgiích. Lze ji považovat za písemné zachycení pozdního stadia praslovanštiny. Soluňští bratři Konstatin a Metoděj přišli ve druhé polovině 9. století na Velkou Moravu, aby šířili křesťanství v jazyce srozumi-telnému zdejším obyvatelům. Jejich staroslověnština vycházela z ná-řečí obyvatel tehdy makedonské Soluně, čili šlo o formu jihoslovanského jazyka obohacenou o prvky mluvené řeči tehdejších obyvatel Velké Moravy. Do tohoto jazyka byly překládány křesťanské bohoslužebné texty.

5 Staroslověnština - písmo
Cyril pro staroslověnštinu nejprve v 60. letech 9. stol. vyvinul hlaholici. Název pochází ze staroslověnského slove-sa glagolati (hovořit) nebo podst. jména glagolъ  (slovo).

6 Staroslověnština - písmo
Koncem 9. století vzniklo v Bulharsku nové písmo – cyrilice. Vycházela z velkých písmen (hlaholice z malých) řecké abecedy a byla mnohem jednodušší a praktičtější než hlaholice. Její současná verze se nazývá azbuka.

7 Otázky a úkoly Která písemné památky se dochovaly v praslovanštině?
Jaký vliv měla migrace slovanských kmenů na vývoj praslovanštiny? Do jaké jazykové skupiny patří staroslověnština? Jaký je současný osud staroslověnštiny? Jaká písma sloužila pro zápis staroslověnských textů? Odpovědi: Žádné, jde pouze o hypotetickou konstrukci prajazyka. Kvůli rostoucí vzdálenosti jednotlivých skupin slovanských kmenů začínají vznikat nářečí západní, východní a jižní. Jihoslovanské jazyky. Užívá se jako bohoslužebný jazyk při pravoslavných a řecko-katolických liturgiích. Hlaholice a cyrilice.

8 Použitá literatura a další zdroje
M. Čechová a kol.: Český jazyk pro 4. ročník SOŠ. SPN, Praha 2007 D. Mašková: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Petra Velanová-vyuka.cz, Třebíč 2006 M. Sochrová: Český jazyk v kostce. Fragment, Praha 2011


Stáhnout ppt "Příbuznost jazyků z hlediska vývoje"

Podobné prezentace


Reklamy Google