Prezentace ZŠ Solnice Půda v našem kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kdo nás živí Co je to litosféra Co je to zvětrávání
Advertisements

Půdy:.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Půda v ČR Hlavní zdroj obživy.
Geologie a pedologie - cvičení č. 1
Voda Zpracoval: Petr Jabůrek 8.C. Hydrosféra -voda  Voda je základní stavební jednotka všeho živého a proto bychom ji měli chránit.  Voda může být pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Katedra pedologie a ochrany půd
Pedosféra VLASTNOSTI PŮD A ZNAKY PŮDNÍHO PROFILU
Na závěr roku 2011 obdrželi někteří občané na Dni otevřených dveří na radnici ocenění za dlouholetou aktivní činnost v různých spolcích a ve prospěch našeho.
PEDOSFÉRA.
Úrodnost půdy, půdní druhy, půdní typy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Pedosféra.
Složky krajiny a životní prostředí
MIKROBIOLOGIE PŮDY   Úvod Hlavní skupiny mikroorganismů
PEDOSFÉRA.
VY_52_INOVACE_PŘ.9.29 –PŮDA JAKO ZRCADLO KRAJINY- pracovní list
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Půda skupina č. 5 Macháčková, Pavlíková, Galočíková, Konečná, Stoklasová.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Půdy.
Půdní typ Půdní typ je přírodní útvar, jehož vnitřní i vnější uspořádání je výsledkem působení půdotvorných činitelů na matečnou horninu.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Půdy České republiky Igor Dostal.
Půda skupina č. 2 Chřibková, Brandýsová, Štrohalmová, Kuková, Korphová.
PŮDY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Půda skupina č. 1 Berek Matěj, Humplík Lukáš, Sýkora Štěpán, Kupková Pavlína.
Tošková, Jakschová Proske, Bednarz
Půdy, pedologie, pedogeografie
V okolí ZŠ Jílovská Praha 4
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
GLOBE na Jarošce v roce GLOBE po 10 letech  4 nadšené učitelky  60 aktivních žáků – 4. až 9. třída  4 skupiny žáků, jednou týdně odpoledne 
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Pedogeografie a pedologie Lukáš Dolák.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV: VY_32_INOVACE_ S 19 TEMA: Pedosféra – půdní obal Země.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Zadání semestrálního úkolu Popis půdního profilu Václav Tejnecký AF 234, Katedra pedologie a ochrany půd.
= půdní obal Země (z řeckého slova pedon = půda) - na povrchu litosféry - základní podmínka ž ivota na Zemi.
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_04 TEMA:
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
PEDOSFÉRA.
Pedosféra.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
Pedologie a ochrana půd
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Krajina České republiky
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Zeměpis – 9.ročník Půdy ČR VY_32_INOVACE_ Název školy
Tvoří pedosféru, studuje ji pedologie
Půdy.
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Půdy.
Transkript prezentace:

Prezentace ZŠ Solnice Půda v našem kraji PEDOLOGIE Prezentace ZŠ Solnice Půda v našem kraji

Proč toto téma?? Tohle téma jsme si vybrali, protože jsme chtěli získat nové poznatky a naučit se novému měření. Zároveň je to hlavní téma Globe programu 2009/2010.

Úvod k pedologii Půda je životním prostředím organismů Stanoviště planě rostoucích i kulturních rostlin Zásobárnou vody a filtračním prostředím, přes které voda prochází Reguluje koloběh látek a tok energie Poskytuje prostor pro zakládání staveb Probíhá v ní archeologický a paleontologický výzkum

Půdy v našem kraji V našem okrese Rychnova nad Kněžnou se nacházejí tyto druhy půd:hnědé půdy s podzoly na uranových usazeninách a hnědé půdy se surovými půdami. Výškopisné poměry:cca 400- 600 m.n.m. Průměrná půdní zrnitost:půdy převážně -hlinitopísčité -písčitohlinité

Zisk sond Do našeho měření se aktivně zapojili i spolužáci z 9.ročníku. Pomohli nám ve vykopání půdního profilu v Háji. Další pomoc nám přišla i z města. Vypůjčili nám techniku na vykopání půdního profilu u Lipek. Vykopání sondy v Háji do hloubky 1 m nám trvalo 15-16 hodin. Tuto sondu jsme kopali ručně.

kopání půdního profilu „Háj“

další Naši spolužáci S výkopy 2010 „Lipky“ 2010 „Háj“

RozdĚlení horizontŮ „Lipky“ „Háj“

Výkopy „lipky“ a „háj“ Velikost v cm 99 78 62 47 46 5 30 18 Označení horizontů

Základní půdní znaky 1.Výkop „Háj“ struktura konzistence barva Přít. Skeletu Kořenů Přít.uhli-čitanu 1 Zrnitá Kyprá 7.5YR 2.5/3 Ne Hodně Málo 2 Hrudkovitá Drolivá 2.5Y 6/4 3 6/6 Středně 4 prizmatická Tuhá 7/6 5 4/6 Minimum *Z hlediska vlhkostních poměrů půda-mokrá.

Základní půdní znaky 2.Výkop „Lipky“ struktura konzistence barva Přít. skeletu kořenů uhličitanů 1 Zrnitá Kyprá 10YR 4/2 Málo Hodně 2 Hrudkovitá Tuhá 2.5Y 5/4 Žádný Ne 3 drolivá 4/3 *Z hlediska vlhkostních poměrů půda-suchá.

Zrnitost půdy našeho okolí v % 10% 20% 45% 25%

Výkop „Háj“ 1.horizont 3,6 2.horizont 4,0 3.horizont 4,5 pH půdy Výkop „Háj“ 1.horizont 3,6 2.horizont 4,0 3.horizont 4,5 4.horizont 4,5 5.horizont 5,0 Výkop „Lipky“ 1.horizont 7,3 2.horizont 7,2 3.horizont 6,8

Nepříznivé podmínky Pro nepříznivé podmínky u sondy v Háji jsme nemohli moc měřit. V sondě se neustále držela voda ,načež jsme zjistili ,že na toto území je bohaté na vlhkost a spodní vody.

Vybírání vody kopání půdního profilu Našimi spolužáky

Fotografie z našeho měření

Náš tým reprezentace

Půdní profil z roku 2005

ZŠ Solnice pro Globe Games 2010 Vytvořila: Iva Rýdlová : Petra Pavlová :Denisa Hanusová :Anežka Kádová Nedostavila se kvůli nemoci :Marcela Pluhařová ZŠ Solnice pro Globe Games 2010