Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Obsah Proč začít Jak hovořit s rodiči o kouření a proč? Jsou děti v bezpečí ? Nikotin jako droga.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„My nechceme kouřit ani pasivně“
Advertisements

Řekněme ne! Kouření!!!!.
„EU peníze středním školám“
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Autor programu: Doc. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc., LF MU Brno 1996
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Konference Zdravá škola ve Zdravém městě Chrudim dne Spolupráce Zdravých škol a Zdravého města v Chrudimi.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Rodina jako vzor a příklad
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zdravá škola.
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
Označení DUM Fi- DUM Autor
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( ).
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
PRINCIPY VÝCHOVY KE ZDRAVÍ
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Normální je nekouřit Program podpory zdraví a prevence kouření pro mladší školní věk (7 – 11 let) Autorky projektu: Mgr. Iva Žaloudíková Prof. MUDr. Drahoslava.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
Prevence sociálně patologických jevů
Rizika ohrožující zdraví
Kameny Příroda kolem nás.
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Výstražné tabulky Zábavná hra.
Klára Nezvalová Tomáš Fábin DeHy 2.ročník
Rozházené kostky …srovnáš je?.
Číslo v digitálním archivu školy
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo v digitálním archivu školy
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Dělíme se o pizzu Sociabilita .
Transkript prezentace:

Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Obsah Proč začít Jak hovořit s rodiči o kouření a proč? Jsou děti v bezpečí ? Nikotin jako droga Co víme ze statistik Možnosti výchovy k nekuřáctví Seznámení se s programy

Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Jak na odmítavý postoj rodičů ? Výchova k nekuřáctví jako součást kurikula, př.: 5.1. Dítě a jeho tělo Zdraví, bezpečí – co škodí, co prospívá, zná pojmy Poznávací schopnosti – dobré a špatné rozhodnutí Sebepojetí, city, vůle (co udělat, jak se zachovat,co odmítnout, umí požádat o pomoc) Jazyk – registruje změny v příběhu, pohádce Komunikace s dospělým - učí se vyjednávat, přijímat jiný názor, prosazovat 5.4. Dítě a společnost Společenská pravidla a návyky Dítě pochopí, že ne všichni lidé respektují pravidla chování, dítě se bude učit odmítat společensky nežádoucí chování (naučí se na příkladu rozlišovat co je lež, nespravedlnost, ubližování, lhostejnost, …)

Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Vysvětlete Odpovězte otázkou Požádejte rodiče o pomoc Ujistěte rodiče Zdůrazněte význam – problém se týká všech dětí Vyjádřete pochopení (rodičům kuřákům) Doporučte Nabídněte

Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) ve vztahu k dětem: Důraz ve výchově ne proti kuřákům, ale proti kouření! Děti nesmíme traumatizovat Vysvětlujte Vyjadřujte pochopení kuřákům – „běh na dlouhou trať“ Odmítejte kouř, ne kuřáky! Učte děti proč se chránit a jak …“Retka není náš kamarád!“

Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Jsou obavy o děti přehnané?

Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk)

Bezpečná míra expozice kouři neexistuje Děti jsou zranitelnější než dospělí (anatomicky i fyziologicky) O 50 % větší riziko onemocnět Riziko poškození organismu je velmi vysoké Pasivní kouření do 4 let 4 x větší pravděp. astma Vztah mezi pasivním kouřením a záněty dýchacího traktu, zánětu středního ucha Leukémie! Psychická onemocnění, snížená elasticita cév

Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Práva dítěte Práva ano, volba ne!

Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Programy Pedagogické a zdravotnické linie Program protidrogové prevence – Institut Filia Program My nechceme kouřit ani pasivně Já kouřit nebudu a vím proč Normální je nekouřit

Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Ukázka z programu „ My nechceme kouřit ani pasivně “ (dotační projekt MZČR, OHS Blansko, MUDr. Gabriela Černohousová)

Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk)

Obr. Jan Lušovský v rámci programu Zdravé město Chrudim