Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:"— Transkript prezentace:

1 Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Stručná anotace: Tato výuková prezentace je určena pro žáky 6. ročníků v návaznosti na tematický okruh Riskovat se nevyplácí v předmětu Výchova ke zdraví. Žáci si osvojí teorii závislosti, obsahu cigaretového kouře a vlivu kouření na lidské zdraví. Je vhodné, aby po této prezentaci navázala hodina, která by u žáků podpořila odmítavý postoj k nabízené cigaretě a uvědomění si nezvratných zdravotních komplikací z následků kouření. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 http://www.kurakovaplice.cz/koureni_cigaret/ (citace dne 1.3.2012)
BE SMART DON´T START! KOUŘENÍ (citace dne )

3 JAK VZNIKÁ ZÁVISLOST? Závislost = užívání nějakých látek nebo třídy látek, které mají u jedince větší přednost, než jiné jednání, kterého si kdysi cenil více Psychická – vede k nutkavé a opětovné konzumaci Fyzická – tělesné a abstinenční příznaky Tolerance (snášenlivost) = schopnost org. snášet určité látky (stejné množství, snížený účinek) (citace dne )

4 vyplavení dopaminu = příjemný pocit
pravidelná dávka = bez abstinenčních příznaků = vytváření tolerance kuřák nekouří proto, aby mu bylo lépe, ale proto, aby se přestal cítit hůře Pasivní kuřák = nedobrovolně vdechuje kouř (vydechnutý kuřákem, kouř z konce cigarety) - 1h = 15 cigaret Rakovina nosních dutin Vznik nebo zhoršení astmatu Zánět středního ucha Chronické dýchací obtíže (citace dne )

5 SKLADBA TABÁKOVÉHO KOUŘE
Dehet = drobné pevné částice, které tvoří viditelný kouř = vdechováním je zanášen hluboko do plicních sklípků (rakovina plic) = hrtan, ústní dutina, jícen, močový měchýř, slinivka břišní, ledviny, děložní čípek Oxid uhelnatý CO = dráždivý pro dýchací cesty (záněty sliznice průdušek – chronická bronchitis) = váže hemoglobin Další karcinogenní látky = SO2, NO2, benzen, toluen, olovo, kadmium, rtuť (citace dne )

6 Nikotin = návyková látka (vzniká závislost)
= nízká hladina nikotinu v krvi = abstinenční syndrom = 60 minut rozpadu (játra, plíce, moč) Účinky nikotinu: zvýšenou aktivitu trávicího traktu zvýšení produkce slin vzestup produkce trávících šťáv zvýšení aktivity hladké svaloviny (ta je obsažena prakticky v celém trávicím traktu) zvyšuje krevní tlak, zrychluje činnost srdce, vzácně může způsobit srdeční arytmie stahuje cévy, stoupá produkce potu (citace dne )

7 Rakovina jater Odumírání plicní tkáně
(citace dne )

8 Zdravá plíce Kuřákova plíce
(citace dne )

9 LEGISLATIVA V ČESKÉ REPUBLICE
Povinné nápisy na krabičkách cigaret (vyhláška č. 344/2003 Sb.) Omezení dostupnosti tabákových výrobků – zákaz jejich prodeje osobám mladším 18 let, prodej pouze v prodejnách podle zvláštního právního předpisu Zákaz kouření: na veřejných místech, v prostředcích veřejné dopravy, v prostorách škol, v uzavřených zábavních prostorách, jako je například kino či divadlo a ve zdravotnických zařízeních všech typů Prostory vyhrazené pro kuřáky musí jejich provozovatel zjevně označit viditelným nápisem „Prostor vyhrazený pro kouření“

10 http://www. kurakovaplice
(citace dne )

11 PŘÍBĚH PANA VAŠKA Krabička cigaret obsahuje 20 cigaret a stojí 82 Kč.
Pan Vašek kouří od 6 – 22 hodin, po dvou hodinách/1 cigaretu. Pan Vašek oslavil 45. narozeniny. Kolik jich vykouří denně? Kolik krabiček je to ročně? Kolik peněz ročně utratí za cigarety? Kolik peněz by pan Vašek utratil v případě, že by kouřil do svých 65. narozenin? Co jiného by si za utracené peníze za cigarety mohl koupit?


Stáhnout ppt "Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google