6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Význam genderové optimalizace rozvoje lidských zdrojů Genderový audit v návaznosti na personální audit Reg.č.: CZ.1.04/3.4.04/
•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Charakteristika řízení
Řídící struktury.
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Kompetenční modely - Využití dat Národní soustavy povolání
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PERSONALISTIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Psychologické aspekty hodnocení a zkoušení ve vzdělávání dospělých
Komplementarita zájmového a profesního vzdělávání dospělých
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Personální strategie mezinárodní firmy
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
Téma Závěrečné práce: Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Vedoucí ZP:
Standardy pro základní vzdělávání
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Česka spořitelna je členem Erste Group
Specializace na nepříznivé sociální situace rodin s dětmi
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová

6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost 6.1 Vztah kvalifikace a profesní kompetence 6.2 Přístupy k vymezení profesní kompetence 6.3 Profesní kompetence jako potenciál k pracovnímu výkonu

6.1 Vztah kvalifikace a profesní kompetence Kvalifikace označuje soubor znalostí a dovedností zprostředkovaný školským systémem a rozvíjený v systému dalšího vzdělání a doplňovaný o zkušenosti klienta. Kvalifikace = kvalifikační požadavky/předpoklady jsou: formální (dané odbornou přípravou) neformální (dané nadstavbou zkušeností, pracovních návyků a dovedností)

Profesní kompetence Soubor schopností, znalostí, dovedností a z-reflektovaných zkušeností, které se promítají do pracovního jednání a slouží k zvládání pracovních funkcí a rolí vyplývajících z pracovní pozice a jsou přenosné mezioborově. Těžiště odpovědnosti za vlastní učení a vzdělávání přesunuta do „privátní sféry“ – celoživotní učení a nepřetržitý rozvoj, ze které nese odpovědnost klient. Kvalifikaci doplňuje, rozšiřuje a mění (rekvalifikuje). Formální kvalifikace „koroduje“ a změna jejího obsahu je dlouhodobým procesem. Profesní kvalifikace tvoří dynamický celek, jehož části lze doplňovat a některé jsou mezi-oborově přenosné.

Koncept profesní kvalifikace se zaměřuje na možnosti a potenciál rozvoje než na limity stávající formální kvalifikace FAKTORY A VLIVY PROSTŘEDÍ VSTUP Formální kvalifikace PŘEDPOKLAD VÝSTUP/VÝSTUP Profesní kompetence PROKÁZANÝ EFEKT/VÝKON ČINNOST

6.2 Přístupy k vymezení profesní kompetence ( Zaměřenost na popis schopností nutných pro „prahový“ (ještě/už kompetentní) a špičkový výkon, který vyžaduje stupeň rozvoje a komplexnosti dané schopnosti. Přístupy k rámování pracovní způsobilosti: A) americké pojetí se zaměřuje se na individuální charakteristiky vykonavatele profese (osobnostní charakteristiky, popisy chování) vymezující behaviorální kompetence, označované jako měkké kompetence B) britské pojetí se zaměřuje na výsledky činností v rámci pracovní role a funkce v souladu s očekáváními a souladem definovaných profesních standardů, zde je o funkční kompetence, označované jako technické/tvrdé kompetence

D. McClelland (1973) studie „Testing for competence rather than for inteligence ” (Testování kompetencí spíše než inteligence)

Propojení obou přístupů s významnými osobnostními faktory a organizačním kontextem do tzv. multidimenzionálního přístupu reprezentovaného modelem Cheetama a Chiverse Přísný a flexibilní nástroj řízení podle kompetencí Modely a mapy, příp. přehledy kompetencí jsou konstrukce, jejichž účelem je: 1)definovat společný základ profese 2)prakticky využívat modely k specializaci profesních požadavků v konkrétních typech profesí 3)Ve firemním kontextu se modely kompetencí využívají k určování profilu kompetencí, který má mít pracovník na určité profesní pozici „ideálně“ a srovnat profil kompetencí s „aktuální“ profesní kompetencí pracovníka, který danou pozici skutečně zastává 4)Praktickou aplikací modelových kompetencí ve firmách jsou matice kompetencí propojující složky profesní kvalifikace relevantní pro danou pozici s nadefinovanými úrovněmi rozvoje kompetence

Model profesní kompetence

Profesní kompetence manažera

6.3 Profesní kompetence jako potenciál k pracovnímu výkonu

Strategie rozvoje vnitřního potenciálu 0. Ukončení krize a uhašení požáru 1. Stabilita provozního prostředí, snížení časové a energetické náročnosti pro lidské zdroje 3. Tvorba sítě interních fraktálních skupin, samo- řídící autonomní týmy

Metody a nástroje řízení lidských zdrojů industriální společnosti již nelze uplatňovat pro dosažení dlouhodobé pracovní úspěšnosti ve věku znalostí 21. století. Personální manažer rozumí principům řízení biologických systémů a jejich analogickému využití v řízení lidských zdrojů. Personální manažer zvládá management změn aplikace interních strategií tvorby potenciálu dlouhodobé pracovní úspěšnosti.

Konec prezentace Děkuji za pozornost