Databáze MS ACCESS 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Advertisements

Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Dajbych Václav Pole Další stránku vyvoláte levým kliknutím na Vaší myš, nebo popřípadě rolovacím kolečkem.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Databáze Sestavy.
TABULKOVÉ PROCESORY.
Záložky, křížové odkazy, hypertextové odkazy
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
ACCESS – Tvorba tabulky – vstupní maska
Hromadná korespondence
Databáze velké množství dat - pevně daná struktura data spolu souvisí
Microsoft Office PowerPoint
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Tabulkový procesor.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Hromadná korespondence, makro
Tabulkový procesor (spreadsheet) program zpracovávající tabulku informací umožňuje zapisovat čísla a krátké texty do tabulek a pak tyto zapsané údaje zpracovat.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo - název šablony klíčové aktivityIII/2.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Hromadná korespondence
TEXTOVÝ EDITOR.
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
MS ACCESS.
Excel export a import dat. Import dat z webu.
Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Databáze Tabulky. Vytvoření a návrh nové tabulky Tabulku lze vytvořit: na kartě Vytvořit klikněte ve skupině Tabulky na položku Tabulka. importem dat.
2OP483 Manažerská informatika 3Access 2013Snímek 1 2OP483 Manažerská informatika 3 Microsoft Office Access doc.
Databázové modelování
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
Tabulkový procesor. Tabulkový procesor pokročilé funkce filtrování a řazení dat formuláře podmínky a podmíněné formátování export a import dat.
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Databázové systémy Přednáška č. 5 Datové typy a Fyzická organizace dat.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
Mgr. Karel FischerÚprava prezentace1 Změna použité šablony Ke změně šablony mohu použít jednu ze tří možností: a)Formát \ návrh snímku b)V panelu nástrojů.
MS ACCESS Databáze pro každého. Základní pojmy  Data  určitá fakta, vztahující se k objektům z reálného světa, uložená v paměti počítače  Informace.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
DATABÁZE.
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Textový Editor.
2OP483 Manažerská informatika 3
Databáze MS ACCESS 2010.
I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat
Vytvoření formuláře Access (11).
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Databáze MS ACCESS 2010

Kapitola 5 prakticKÁ ČÁST tabulky Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Popis prostředí Spuštění MS Access Popis prostředí Tabulky nadefinovat název databáze a cestu k uložení databáze Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Popis prostředí Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Nahoře záložky: Soubor (k uložení souboru, k ukončení, …) Domů (mění se dle objektu databáze) Vytvoření (k vytvoření dotazů formulářů, sestav, maker) Externí data (pro import a export dat z/do databáze) Databázové nástroje (k vytvoření relací mezi tabulkami) Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Popis prostředí Vpravo – všechny objekty v databázi Největší pracovní pole – náhled dat/návrh Dole – stavový řádek Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování

Tabulky Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Zobrazení datový list– všechny záznamy Návrhové zobrazení– návrh polí tabulky Pokud jsou v tabulce již nějaká data objeví se ještě : Kontingenční tabulka Kontingenční graf Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Návrhové zobrazení Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Návrhové zobrazení– návrh polí tabulky Definujeme Název pole, Datový typ a další Vlastnosti pole Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Datové typy Určují kolik místa v paměti má být pro uložení hodnoty vymezeno a dále potom výpočetní operace, které lze s hodnotou provádět Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Datové typy Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Určují kolik místa v paměti má být pro uložení hodnoty vymezeno a dále potom výpočetní operace, které lze s hodnotou provádět TEXT určen k zápisu libovolných znaků (číslic, písmen, speciálních znaků apod.) zpravidla do max. délky 255 znaků Příklady zástupných symbolů pro formát > veškerý text naformátuje velkými písmeny < veškerý text naformátuje malými písmeny MEMO pro uložení textu proměnné délky až 65535znaků Nelze podle tohoto pole řadit ani filtrovat Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Datové typy Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy ČÍSLO Slouží k zápisu číselných hodnot celých i racionálních čísel s pohyblivou nebo pevnou desetinnou čárkou Zbytečně velká přesnost zatěžuje paměť a zpomaluje zpracování dat Nastavujeme formát a počet desetinných míst Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Datové typy MĚNA Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení DATUM A ČAS Slouží k zápisu datových a časových údajů Široká škála ve výběru formátu Vlastnost: Zobrazit výběr data umožňuje vybrat datum z ikonky kalendáře, která se vedle pole objeví MĚNA Pro ukládání peněžních hodnot s možností zvolit si ve formátu symbol měny Pole má velikost 8B Pro zápis číselných hodnot s přesností až na 4 desetinná místa Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Datové typy ANO/NE AUTOMATICKÉ ČÍSLO Popis prostředí Tabulky Slouží k automatickému generování hodnot primárního klíče Při vložení nového záznamu se údaj automaticky doplní (jen jedno v tabulce) ANO/NE Pro ukládání logických hodnot TRUE/FALSE Zapnuto/vypnuto vytvoří v poli zaškrtávací pole Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování

Datové typy HYPERTEXTOVÝ ODKAZ Popis prostředí PŘÍLOHA Tabulky OBJEKT OLE Obrázek, dokument Word nebo zvuk Při vložení nového záznamu se údaj automaticky doplní (jen jedno v tabulce) HYPERTEXTOVÝ ODKAZ Pro vložení odkazu na externí soubory Odkazy adres URL do sítě internet, intranet nebo e-mailová adresa nebo odkaz na soubor uložený někde na disku počítače PŘÍLOHA Slouží pro vkládání souborů Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Datové typy POČÍTANÉ PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM Popis prostředí Tabulky Představuje možnost zadat vypočtený výraz na základě jiných polí tabulky PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM Nejedná se o zvláštní datový typ Je to jen průvodce pomocí něhož lze vytvořit rozbalovací pole se seznamem Hodnoty do seznamu lze vybrat z jiné tabulky nebo je zadat ručně Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování

VlastnostI datového pole Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Vlastnost: Velikost pole určuje, kolik se má přidělit místa v paměti pro toto pole Text – maximální počet zadaných znaků Číslo – určuje velikost přidělené paměti, typ a přesnost zadaného čísla Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování

Vlastnosti: Formát Formát: Popis prostředí Počet desetinných míst určuje, jakým způsobem bude údaj zobrazen Definujeme z nabídky nebo pomocí zástupných symbolů Text – např. > … zobrazí text velkými písmeny Číslo – např. oddělovače tisíců, symboly %, vědecký formát, symboly měny ….. Počet desetinných míst Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Vlastnosti: Vstupní maska určuje, jaké hodnoty lze do pole zadat a jakým způsobem se uloží v tabulce Definujeme pomocí průvodce nebo pomocí zástupných symbolů Využívají se např. pro zápis PSČ, rodných číslel, telefonních čísel, inventárních čísel, kódů výrobků, středisek, osobních čísel apod. Zajišťují, aby byla data správně zapsána a bylo s nimi možné dobře pracovat (řadit, filtrovat…) Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování

Vlastnosti: Vstupní maska Přehled zástupných symbolů Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Vlastnosti: titulek Popisek v záhlaví sloupce ve formulářích a dalších zobrazeních Vyplňujeme, je-li odlišný od názvu pole Název pole se používá např. ve funkcích, v programovém kódu apod., tudíž by měl být co nejkratší Titulek by měl být co nejsrozumitelnější pro uživatele Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování

Vlastnosti: výchozí hodnota Je údaj, který bude automaticky předvyplněn při vložení nového záznamu Šetří čas uživatele při zadávání dat Jestliže často zadáváme do jednoho pole stejný údaj Například: u pole národnost bychom nastavili jako výchozí hodnotu „česká“, pro většinu obyvatel naší republiky by se toto pole nemuselo vyplňovat, ostatní – cizinci by si tento údaj jen přepsali Další možností je například předvyplněný aktuální datum (zapíšeme funkcí =Date()) Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Vlastnosti: ověřovací pravidlo Podmínka, kterou musí splnit hodnota zadaná v tomto poli. Tato podmínka je kontrolována vždy při opuštění tohoto pole Pokud podmínka není splněna, nedovolí uživateli toto pole opustit, dokud údaj nebude zadán správně Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování Vlastnosti: ověřovací text Chybové hlášení, které se objeví v případě porušení ověřovacího pravidla. Pokud toto pole není vyplněno, systém si hlášku vygeneruje sám na základě obsahu ověřovacího pravidla

Vlastnosti: je nutno zadat ANO – při každém zadávání tohoto pole do nového záznamu je potřeba toto pole nutně vyplnit Je-li údaj nezbytně nutný k dalšímu správnému zpracování dat Např. vyplnění pole primárního klíče Pokud pole uživatel nevyplní, aplikace mu neumožní záznam uložit – nepustí ho k dalšímu zadávání nových záznamů Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole

Vlastnosti: povolit nulovou délku Povoluje nebo zakazuje vložit texty nulové délky Využívá se k rozlišení, zda je údaj prázdný nebo nulový nebo zda pole nebylo vyplněno vůbec Není-li pole vůbec vyplněno, nabývá pole hodnoty NULL Nulové délky textového pole nabývá po zadání dvakrát uvozovek ““ Nulové délky číselného pole nabývá po zadání 0 Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování

POUŽITÉ ZDROJE INFORMACÍ Kruczek, Aleš. Microsoft Access 2010 Podrobná uživatelská příručka. Brno: Computer Press, 2010, vydání první.