Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ACCESS – Tvorba tabulky – vstupní maska

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ACCESS – Tvorba tabulky – vstupní maska"— Transkript prezentace:

1 ACCESS – Tvorba tabulky – vstupní maska
1. září 2013 VY_32_INOVACE_080303_ACCESS_Tvorba_tabulky_vstupni_maska_DUM ACCESS – Tvorba tabulky – vstupní maska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Zadávání dat pomocí vstupních masek.
Zadávání správných dat do databáze můžete uživatelům usnadnit pomocí vstupních masek polí, která obsahují data v určitém formátu. Vstupní masku můžete použít například pro zadávání telefonního čísla ve správném formátu do příslušného pole s telefonním číslem nebo při zadávání SPZ, rodného čísla, inventárního čísla apod.

3 Co je to vstupní maska? Vstupní masku lze použít v případě, kdy je nutné zachovat jednotnost vstupních hodnot. Vstupní masku můžete použít například u pole, ve kterém jsou uložena telefonní čísla a aplikace Access pak bude vyžadovat vstupní hodnotu obsahující počet číslic, které jsou dány vstupní maskou. Např. tel. číslo má vždy tento formát Tzn. směrové číslo oblasti a za ním třikrát tři číslice. Je-li definována vstupní maska, pak se jiný formát čísla do pole telefonní číslo nepodaří vepsat.

4 Vstupní masku definujeme pomocí zástupových znaků
Vysvětlení Uživatel musí zadat číslici (0 až 9). 9 Uživatel může zadat číslici (0 až 9). # Uživatel může zadat číslici, mezeru nebo symbol plus či minus. Pokud uživatel pozici přeskočí, aplikace Access zadá mezeru. L Uživatel musí zadat písmeno. ? Uživatel může zadat písmeno. A Uživatel musí zadat písmeno nebo číslici. Uživatel může zadat písmeno nebo číslici. & Uživatel musí zadat znak nebo mezeru. C Uživatel může zadat znaky nebo mezery.

5 Znak Vysvětlení . , : ; - / Zástupné znaky desetinných oddělovačů a oddělovačů tisíců, oddělovače data a času. Znak, který vyberete, závisí na místním nastavení Microsoft Windows. > Všechny následující znaky budou převedeny na velká písmena. < Všechny následující znaky budou převedeny na malá písmena. ! Zajistí vyplnění vstupní masky zleva doprava, a nikoli zprava doleva. \ Bezprostředně následující znaky se zobrazí doslova. "" Znaky uzavřené v uvozovkách se zobrazí doslova.

6 Příklady vstupních masek
DEFINICE VSTUPNÍ MASKY PŘÍKLADY HODNOT \+000\ 000\ 000\ 000 0>L0\ 000\ 000 4T (000) AAA-AAAA (206) 555-TELE 000000\/0009 731213/2583 405227/258 \(<LL") "999\ 999 (ab) (bd)

7 Jak definovat vstupní masku
Datový typ pro vstupní masku je vždy textové pole Spuštění průvodce vstupní maskou Pokud budete vyzváni k uložení tabulky, pak ji uložte a otevře se Průvodce vstupní maskou ZDE KLIKNI

8 Vyberte např. telefon a klikněte na Další >
Otevře se druhé okno průvodce s předdefinovanou vstupní maskou, která neodpovídá našim požadavkům

9 Zadejte vstupní masku, která bude odpovídat telefonnímu číslu v tomto formátu: +420 782 456 582
V části zkouška vyzkoušejte svou zadanou masku a pokud vyhovuje, klikněte na Další > V posledním okně zadejte Se symboly v masce a klikněte na Dokončit

10 Definice je hotova

11 Prezentace vytvořena v MS PowerPoint 2013
Citace zdrojů Prezentace vytvořena v MS PowerPoint 2013

12 DĚKUJI ZA POZORNOST Ing. Lenka Satková


Stáhnout ppt "ACCESS – Tvorba tabulky – vstupní maska"

Podobné prezentace


Reklamy Google