Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dajbych Václav Pole Další stránku vyvoláte levým kliknutím na Vaší myš, nebo popřípadě rolovacím kolečkem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dajbych Václav Pole Další stránku vyvoláte levým kliknutím na Vaší myš, nebo popřípadě rolovacím kolečkem."— Transkript prezentace:

1

2 Dajbych Václav Pole Další stránku vyvoláte levým kliknutím na Vaší myš, nebo popřípadě rolovacím kolečkem.

3 Co je to pole? Pole je skupina příkazů schovaná v dokumentu. Vidíme pouze výsledek příkazu. Pole je skupina příkazů schovaná v dokumentu. Vidíme pouze výsledek příkazu.

4 Aktualizace polí Pole se musí aktualizovat. Když například vložíme pole s časem, čas se nebude nepřetržitě měnit. Pole se musí aktualizovat. Když například vložíme pole s časem, čas se nebude nepřetržitě měnit.

5 Pole a jejich použití Pole vložíme, když vybereme „Pole…“ z nabídky „Vložit“ nebo… Pole vložíme, když vybereme „Pole…“ z nabídky „Vložit“ nebo… Klávesovou zkratkou ALT + V a poté P. Poté si vybereme pole kategorii a nakonec pole, které chceme vložit. Potvrdíme tlačítkem OK. Klávesovou zkratkou ALT + V a poté P. Poté si vybereme pole kategorii a nakonec pole, které chceme vložit. Potvrdíme tlačítkem OK.

6 Pár příkladů Pole se používají když chceme například vložit: Datum Aktuální čas Autora dokumentu Atd. Přepnout Jsou ale také velice používaná v jiných věcech: Odrážky a číslování Položka rejstříku Obsah a rejstřík Atd.

7 Použití Příklad – Odkazy Z odkazy jste se jistě setkali na internetu. Jejich sintaxe v HTML je „<A hrev=„-cesta-“ target=„-rámec, v němž je má stránka otevřít“  Klikněte zde</A  Samozřejmě, atributů je více, ale to jsem trochu odbočil. Odkazy se dají vložit i pomocí polí – Z nabídky odkazů vybereme „Propojení a odkazy“. Vybereme „Hyperlink“ a po kliknutí do pole napíšeme v uvozovkách cestu k souboru. Příklad – Čísla stránky Chceme-li vložit číslo stránky do dokumentu, požijeme jednoduché funkce {PAGE}. Zobrazí to číslo stránky, na které se funkce nachází. Je-li pole přesunuto na stránku jinou, bez manuálního aktualizování se neaktualizuji.

8 Excel… Microsoft Excel také využívá polí. Jenom to není tak znát. Tyto funkce se dají použít i v aplikaci Word a to tak, že si vložíme tabulku.

9 Složení polí {DATE\@„d.M.yyyy“} Pole se ohraničuje složenými závorkami. Dále následuje název funkce Formát času. d = day M = Mount y = year Přepínač, mezi názvem funkce a formátem času

10 Matematické relační operátory OperátorPopis +Sčítání –Odečítání *Násobení /Dělení %Procento ^ Mocniny a odmocniny = Je rovno < Menší než < = Menší nebo rovno > Větší než > = Větší nebo rovno Nerovná se

11 Kódy polí { = Formula [Záložka ] [\# Formát čísel ] } Spočítá číslo pomocí matematického vzorce. Chcete-li vložit pole = (Formula) do tabulky nebo obyčejného textu, použijte příkaz „Vzorec“ z nabídky „Tabulka“. Používáme-li tabulkovou aplikaci typu Microsoft Excel, vnoření listu nebo jeho části do dokumentu je většinou jednodušší než použití „pole = (Formula)“ v tabulce. PříkazVysvětlení Formula Vzorec nebo výraz, který může obsahovat libovolnou kombinaci čísel, záložek odkazujících na čísla, polí, jejichž výsledkem jsou čísla, a dostupných operátorů a funkcí. Výraz může odkazovat na hodnoty v tabulce a hodnoty vracené funkcemi. Záložka Název záložky, který odkazuje na jednu nebo více hodnot. \# Formát čísel Určuje, jak zobrazit výsledek výpočtu - počet desetinných míst, zobrazení záporných čísel atd.

12 10 nejpoužívanějších polí NázevFunkce Klávesová zkratka Popis Čas{TIME} ALT + SHIFT + T Aktuální čas Datum {DATE \@ „d.M.yyyy“} ALT + SHIFT + D Aktuální datum Číslo stránky {PAGE} ALT + SHIFT + P Číslo stránky Počet stránek {NUMPAGES}/ Celkový počet stránek Číslování{AUTONUM}/ Každý odstavec má číslo Odkaz {HYPERLINK „c:\soubor.doc“} / Vloží hypertextový odkaz Rejstřík {INDEX \* MERGEFORMAT} / Vloží rejstřík dokumentu Položka rejstříku {XE „položka:podpoložka“} ALT + SHIFT + X Vloží položku pro rejstřík Obsah {TOC \* MERGEFORMAT} / Vloží obsah dokumentu Velikost souboru {FILESIZE \*MERGEFORMAT} / Velikost souboru v kb

13 Tři dotazy Proč jde vkládat obsah a pod. dvěma způsoby? Obsah jde vložit jak přes seznam polí, tak i přes hlavní nabídku. Když jej ale vybereme z hlavní nabídky („Vložit“ > „Rejstřík a seznamy...“ > „Obsah“), při aktualizování pole ze zobrazí dotaz, jestli chceme aktualizovat čísla stránek, nebo celou tabulku. Při vložení přes seznam polí („Vložit“ > „Pole...“ > „Rejstřík a seznamy“ > „TOC“) ne. Proč nejdou psát pole ihned? To se mi pořádně nepodařilo zjistit, ani nevím, zda to jde někde zapnout nebo vypnout. Ale domývám se, že je to proto, že by bylo moc složité po napsání složené závorky pole nějak „vypnout“, když jí tam nechci. Ale mohlo by být, že se napíše pole jako formátovaný text a Word by přes funkci „Automatické opravy…“ změnil tento text automaticky v pole. Proč se pole neaktualizují automaticky? Tady jsem jako u minulé otázky - nevím, zda to jde někde zapnout nebo vypnout. Ale myslím si že u nevýkonných procesorů nebo kdyby měl uživatel spuštěno mnoho programů a ještě k tomu malou paměť RAM, tak v například padesáti stránkovém dokumentu kde se používá hodně polí by to byl možná dost problém ale na straně uživatele, což Microsoft vůbec nezajímá, spíš je to v jeho prospěch. Jednak v hlavním panelu se čas také automaticky aktualizuje. Také ve stavovém řádku se v aplikaci Word ukazuje aktuální stránka / počet stránek. Ale domývám se, že když se tento počet stránek mění (aktualizuje se), nechá vědět poli {NUMPAGES} ať se aktualizuje také. Jinak si neumím vysvětlit automatickou aktualizaci tohoto pole. Je to asi jediné nebo jedno z mála polí, která se automaticky aktualizuje.

14 Konec Přeji hodně úspěchů v používání polí!


Stáhnout ppt "Dajbych Václav Pole Další stránku vyvoláte levým kliknutím na Vaší myš, nebo popřípadě rolovacím kolečkem."

Podobné prezentace


Reklamy Google