Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,"— Transkript prezentace:

1 filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
17. Tabulkový procesor filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat

2 Tabulkový procesor = spreadsheet
program zpracovávající tabulku informací umožňuje zapisovat čísla a krátké texty do tabulek a pak tyto zapsané údaje zpracovat podle výrazů (vzorců) v jednotlivých buňkách mohou být uložena data či vzorce počítající s těmi daty

3 Seznam je jednoduchá tabulka, která obsahuje v prvním řádku záhlaví (názvy polí) a v dalších řádcích záznamy (věty). Záznam je jedna položka seznamu, jeden řádek, který obsahuje jednotlivá pole záznamu. Pole je položka záznamu, buňka, která má daný datový typ stejný s ostatními poli jednotlivých záznamů v daném sloupci. Polem může být text, číslo, datum, čas, logická hodnota, vzorec nebo funkce. Seřazení záznamů

4 Filtrace Filtrace umožňuje zobrazit jen požadovaná data bez rušivých vlivů ostatních záznamů. Oproti třídění nedochází k přemístění záznamů. Data -> Filtr -> Automatický filtr/ Pokročilý filtr Pokročilý filtr - Příkaz předpokládá, že je vytvořena oblast kritérií (podmínek), což jsou zvláštním způsobem uspořádané buňky v tabulce. V tomto případě můžeme nastavit výstup filtrace i na jiný list sešitu: zaškrtnutím položky Kopírovat jinam a správným zadáním oblasti jiného listu v položce Kopírovat do.

5 Zamknutí dokumentu Nástroje - zámek - zamknout list...
Nástroje - zámek - odemknout list - heslo?

6 Podmíněné formátování
Zlepšení přehlednosti tabulky (zvýrazní data, kterým máme věnovat zvýšenou pozornost) Např. červené zobrazení záporných čísel v účetnictví) příkaz Formát -> Podmíněné formátování můžeme pro konkrétní buňku nastavit až tři podmínky (např. Hodnota buňky je menší než 0) a doplnit je nastavením formátu použitého při splnění podmínky (nastavujeme písmo, ohraničení a vzorky). Tlačítkem Vymazat vracíme formát vždy do původního stavu.

7

8 Export a import dat Označit buňku/buňky -> zkopírovat je do schránky pomocí klasického [Ctrl+c] -> vložit/zkopírovat na jiné místo buď beze změny pomocí [Ctrl+v], nebo tzv. „vložit jinak" pomocí [Ctrl+Shift+v] či přes menu Úpravy | Vložit jinak.

9 Základní typy datových souborů s tabulkami a seznam
ODS - open document spreadsheet - vychází z formátu ODF XLS - Binární formát souboru aplikace Excel verze 5.0 nebo 95 (BIFF5). XLSX - Výchozí formát souboru aplikace Office Excel 2007 založený na kódu XML. Nelze v něm uložit kód makra jazyka VBA (Microsoft Visual Basic for Applications) ani listy maker aplikace Microsoft Office Excel 4.0 (XLM). CSV - Formát hodnot oddělených pomocí středníků.

10 Export dat uložit volbou uložit jako do požadovaného formátu
Nejdůležitější formáty pro export dat Stránka WWW (.htm , .html) Klasický textový formát (.txt) Databázový formát (.dfb)

11 Import dat Soubor->otevřít->zobrazit všechny soubory->
otevřít požadovaný soubor->spustí se průvodce importem->zvolte oddělovač->další definují se budoucí sloupce->další nutné určit povahu textu, čísla, data->dokončit

12 Formuláře


Stáhnout ppt "filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,"

Podobné prezentace


Reklamy Google