Praxe ve školní psychologii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Kariérové poradenství
Diagnostika SPU.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb RAMPS - VIP III
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Různé role zástupce ředitele školy
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Školní poradenské pracoviště
Název projektu: Zajištění individuální podpory Reg. číslo: CZ.1.07/1.2.31/ Pedagogicko psychologická poradna Plzeň, Částkova 78, Plzeň Práce.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Práce školního psychologa na základní škole
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Středisko integrace menšin Opava Husova
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Vyhodnocení odevzdaných dotazníků:
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Hotel ATRIUM Otrokovice 25. června 2014 Projekt „Zvyšování kvality základního vzdělávání na území ORP Otrokovice“, reg: č.: CZ.1.07/1.1.00/ , je.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Úvod do psychologie Prezentace Barbora Čechová – Labeling Příště (4.11.): Barbora Palatová – Vězeňský experiment Barbora Skoumalová – Teorie.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Speciálně pedagogická diagnostika
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Konference primární prevence PK
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Transkript prezentace:

Praxe ve školní psychologii Systém práce školního psychologa

Termíny setkání Náplň setkání 5. 10. 2004 Systém práce školního psychologa 19. 10. 2004 Diagnostika třídních kolektivů Práce s třídními kolektivy 2. 11. 2004 Spolupráce s pedagogickým sborem Poradenství pro rodiče 9. 11. 2004 Poradenství pro volbu povolání 30. 11. 2004 Specifické poruchy učení – diagnostika a péče o žáky s SPÚ Integrace Možnosti spolupráce s PPP a SPC 14. 12. 2004 Kasuistický seminář náslech ve škole

Milníky školní psychologie I. 1879 – Vytvoření Wundovy laboratoře v Německu 1896 – První fakultní dětská klinika (University of Pennsylvania, Lightner Witmer) 1899 – První pedagogická klinika (Antwerpy, Belgie) 1905 – Binetův test inteligence 1910 – Poprvé použit termín školní psycholog (Stern) 1918 – Arnold Gesell použil označení školní psycholog 1930 –Hildreth, G. H. (1930). Psychological services for school problems. Yonkers-on-Hudson, NY: World Book Co.

Milníky školní psychologie II. 1948 – UNESCO sponzorovalo mezinárodní konferenci o školní psychologii 1952 - UNESCO sponzorovalo evropskou konferenci o školní psychologii 1972 – Vznik International School Psychology Commitee 1975 – ISPC colloquium 1979 – Mezinárodní rok dítěte

Služby školního psychologa Obsah Způsob realizace Zacílení Oblasti Informační Osvětový Preventivní Intervenční Identifikačně- diagnostický Modifikační Rozvíjející Konzultačně-poradenský Individuálně Skupinově Přímo Nepřímo Žáci Rodiče Učitelé Pedagogický sbor Výchovní poradci Speciální pedagog Metodik prevence Vedení školy Učení Chování Osobnost Sociální vztahy Psychohygienické otázky školy Výchovně-vzdělávací proces

Školní psycholog a ředitel školy Ředitel vytváří podmínky pro poskytování poradenských služeb na škole Očekávání ředitele školy Ředitel v roli nadřízeného, ale psychologického laika  Psycholog v roli podřízeného, ale psychologického experta  Zadávání zakázky a její interpretace Společná dohoda o realizaci konkrétní zakázky Kvalita vztahu ředitel-psycholog ovlivňuje vytváření kvalitních vztahů s ostatními články systému

Školní psycholog v systému školy Školní psycholog součástí orchestru a je v situaci, kdy pokud chce slyšet, jak orchestr hraje, nemůže z něho odejít. Aktivity s pedagogickým sborem, s jednotlivými učiteli, s třídními učiteli, s žákovskými kolektivy, s jednotlivými žáky a s jejich rodiči. Spolupráce s odborníky v jiných zařízeních (PPP, SPC, SVP, lékaři, psychiatři, sociální pracovníci, pracovníci v krizových centrech, …) Školní psycholog facilitátor komunikace mezi jednotlivými články systému. Školní psycholog ovlivňuje řešení školních problémů v místě jejich vzniku, trvale tak přispívá k proměně sociálního klimatu školy.

Školní psycholog a práce se třídou Každodenní činnost Cílem je mapování sociálního klimatu a jeho ovlivňování Plánování forem a postupů s ohledem na zvolené cíle Spolupráce s učiteli Problémy se řeší v prostředí, ve kterém vznikly a vytváří se základna pro prevenci

Školní psycholog a jednotlivý učitel Vztah ŠP a učitele MUSÍ být založen na vzájemném respektu k profesi toho druhého a na profesní důvěře!!! Konzultace zvolených pracovních postupů nebo způsobů komunikace s žáky. Rozbor vyučovacích postupů a průběhu vyučovacích hodin. Vytváření metodického zázemí pro vedení rozhovorů s rodiči. ŠP je často prostředníkem jejich vzájemné komunikace.

Školní psycholog a jednotliví žáci Je škola vhodným místem pro práci s klienty-žáky? Psychoterapie na půdě školy? Krizová intervence, konzultace, diagnostika intelektu a osobnosti, zvládání výukových obtíží, školní selhávání, výchovné problémy, patologické jevy, adaptační problémy, vztahové problémy. Zacházení s důvěrnými informacemi. Profesní výbava psychologa!!! Předávání klientů dalším odborníkům.

Školní psycholog a rodiče Informace o pravidlech poskytování služby školním psychologem. Efekt prostředí školy. Pracovna psychologa bezpečným místem. Informační, konzultační a poradenské služby. Velmi náročná součást psychologické práce, protože je často třeba spolupracovat s celým rodinným systémem.

Školní poradenské pracoviště Školní psycholog Metodik prevence Výchovný poradce Kariérový poradce Školní speciální pedagog

Úkol do příště Co se chci naučit, dozvědět na tomto kurzu? Případně další očekávání. Pošlete do konce týdne (8. 10.) na e-mail: misa@centrum.fss.muni.cz 2. Úvaha v rozsahu cca 1 strana na téma: Jaké postavení by měl zaujímat školní psycholog v systému školy? odborník šéf přítel Buďte připraveni příště (19.10.) prezentovat hlavní myšlenky