Sociologie pro SPSP téma 10 Formální organizace, byrokracie a totální insituce SPP 701 FSS MU Brno, 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Advertisements

Sociální systém organizace
SOCIOLOGIE BYROKRACIE A ORGANIZACE
Předmět a prameny pracovního práva
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Vymezení a pojetí sociální práce
Vývoj teorií řízení. Vědecké průmyslové řízení Hospodárná příprava a následné provádění výrobních a obslužných procesů A.W. Taylor, H.L. Gant, A.B. Gilbreth,
Řídící struktury.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Metodologie historického výzkumu volného času
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Historické etapy vývoje managementu
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Veřejná správa – úvod.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Řídící struktury v organizaci
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Strategický leadership
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Rodinné prostředí žáka
1.Základy managementu 1.1 Základní pojmy 1.2 Pojetí managementu
Psychologie II Sociální psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Řídící struktury, malé a velké organizace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Management - Organizování
Základy sociální psychologie
Metody personální práce 1. setkání 1. Základní informace Vyučující: Mgr. et. Bc. Ludvík Ducháček Mgr. et. Mgr.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Sociologie organizace pro neziskový sektor Magdaléna Šťovíčková Katedra studií občanské společnosti FHS UK, 2013/2014.
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Rozhodování Ve veřejné politice
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Sociální skupiny a role
Management. Management Management Způsoby a metody řízení podnikatelských i nepodnikatelských celků tak, aby dosahovaly určených cílů Společenská věda.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Vybrané kapitoly ze sociologie 6
Modernizační teorie Hans-Ulrich Wehler: Modernisierunstheorien und Geschichte. In: H.-U. Wehler: Die Gegenwart und Geschichte. Esseys. München 1995, s.
Transkript prezentace:

Sociologie pro SPSP téma 10 Formální organizace, byrokracie a totální insituce SPP 701 FSS MU Brno, 2006

Povinná literatura KELLER, J. Sociologie byrokracie a organizace, Praha, SLON, 1996, s.93 – 113. WINKLER, J. Ekonomika s společnost. Brno, ESF MU, 2000, kapitola 10 Formální organizace a byrokracie.

Obsah setkání Neformální organizace a existující pojetí sociální regulace organizačního chování Byrokracie, byrokratizace a jejich důsledky (včetně kritiky Weberova konceptu) Totální instituce a základní vztahy uvnitř nich

1. Dva směry vývoje sociologie organizace (Keller 1995) technický směr (manažerismus) teoretický směr (struktura mocenských vztahů a jednání členů organizace)

Sedm fází vývoje zkoumání (formálních) organizací (Keller 1995) klasické období (WEBER, FAYOL, TAYLOR) studium human relations (MAYO, ROETHLISBERGER, DICKSON) organizační psychologie (ARGYRIS, LIKERT) paradigma omezené racionality (MARCH, SIMON, MERTON) ekonomické paradigma (TULLOCK, DOWNS) paradigma strukturálně funkcionální (PARSONS, SELZNICK) kontingenční přístup (CROZIÉR)

Základní pojmy k neformálním organizacím Formální vztahy Neformální vztahy Formální skupiny

3. Charakteristiky formálních organizací Oficialita a předepsanost způsobů chování (tradice či racionalita?) Racionalizace formálních vztahů v podrobování kalkulaci Cíle a způsoby jejich dosažení kritérii permanentní racionální kalkulace a hodnocení Sledování kalkulace a hodnocení vybranými členy organizace Velké množství lidí s odlišnými a konfliktními zájmy a cíli a velikost organizací Spolupráce členů, jejich koordinace a kontrola řídícími pracovníky

Struktura neformálních vztahů, na jejichž základě se vytváří primární nebo sekundární vazby mezi členy, tvoří neoficiální, sociální kontrolní a regulační aparát chování jedince v organizaci

Neformální vztahy v organizaci přirozené reakce pracovníků na oficiální příkazy manažerů, jejich podpora nebo odmítání neformální vztahy mezi jednotlivými odděleními strategie budování kariéry jednotlivých pracovníků existenci a působení neformálních skupin v organizaci (kliky a kabaly) činnost odborů v organizaci atd.

Formální a neformální vztahy v organizaci se vzájemně doplňují, ovlivňují a spoluurčují dosažené cíle a výsledky a společně tak tvoří celkovou organizační strukturu

Funkce neformálních struktur "podpůrná komunikace" vedoucí k osobní integraci jednotlivých členů (zvýšení organizační soudržnosti a pracovního výkonu), a tím ke sdílení formálně stanovených cílů, hodnot a norem organizačního chování všemi členy

Čtyři pojetí sociální regulace chování v organizaci Vědecké teorie managementu Teorie sociálních systémů Marxistický pohled na rozložení moci a konfliktů v organizaci Teorie moci a konfliktu organizačních rolí (profesionálové, manažeři a linioví zaměstnanci)

2. Byrokracie, byrokratizace a jejich důsledky „Byrokracie“ z heldiska funkčnosti a dysfunkčnosti (dle Fibicha, 1967) funkcionální hledisko dysfunkcionální hledisko = úřednictvo, tj. společenská vrstva či skupina lidí, která se profesionálně zabývá odborně výkonnými stránkami řízení činnosti různých organizací = je nezbytná, společensky prospěšná = vrstva, která se odtrhuje od vyšších řídících orgánů a od mas, odcizuje se zájmům a vymyká kontrole = zvláštní forma organizačních vztahů, jež se vyznačují racionalizací řízení na základě odosobňující hierarchie a kontroly, podřízenosti a nadřízenosti kompetence a specializace, pevné mzdy a stálého postavení, zvláštního profesionálního smýšlení a chování (F.M.Marx) = způsob řízení organizace či společnosti, při němž se z výkonných orgánů stávají rozhodující orgány a ze služebníků společnosti její páni (L. von Mises)

Základní pojmy k byrokracii Byrokratismus Byrokratizace Funkcionální (Weber) vs. konfliktologické (Tullock, Downs, Niskanen) pojetí byrokracie

Důsledky byrokratizace správní činnosti v moderní společnosti (1) růst osobní svobody jednotlivce (2) tlak formálně racionálních, neosobních norem (3) vliv na rozvoj trhu organizovaného kapitalistickým způsobem a demokratizace hospodářského i společenského života (4) rozšíření a univerzalizace tržních vztahů a propojení dílčích lokálních trhů (5) vliv na osobnost moderního člověka (podobnost byrokrata a podnikatele) (6) omezené pozitivní důsledky byrokratické organizace

Dvojí kritika byrokracie Dochází k rozvoji neformálních mezilidských kontaktů a vazeb (teorie HR: Mayo-Hawtharnské efekty, Homans-vnější a vnitřní systém skupiny) Teorie dysfunkce (Merton-ritualismus a neamýšlené důsledky jednání, Selznick-nezamýlšené důsledky jednání, Gouldner-nezamýšlené důsledky neosobní kontroly)

Negativní důsledky byrokracie (1) ritualismus pracovní činnosti (Veblen: "trénovaná neschopnost") (2) neschopnost efektivně reagovat na změny pracovních podmínek (neflexibilita, zkostnatělost) (3) destruktivní chování pracovníka vůči formálním pravidlům (Selznick: "fenomén individuálního vůdcovství") (4) odosobnění činnosti byrokrata (Blau: absence soutěživosti a konkurence)

(5) ekonomická závislost byrokrata na své organizaci a snaha o dosažení vyšší pracovní pozice, a tím i vyššího příjmu (Downs: nezcizitelné ekonomické zájmy) (6) nepřiměřený růst byrokratické organizace (Parkinson: "fenomén hledání si asistenta") (7) vytváření nových problémů řešených zavedenými byrokratickými postupy (Mayer: "chybný cyklus byrokracie")

3. Totální insittuce (Goffman;1963) organizace, které vytvářejí pro své členy prostředí, jež se v zásadním ohledu liší od životního světa tak, jak je znám běžným občanům moderní společnosti místo, které slouží současně jako bydliště i pracoviště a v němž větší počet podobně situovaných jedinců odříznutých na delší dobu od vnější společnosti vede společně navenek uzavřený a formálně spravovaný způsob života

Charakteristiky totálích institucí spojují pod jedou střechou aktivity běžně provozované odděleně a na různých místech (spánek, práce a volný čas) činnosti provozovány pod dozorem téže autority, v témže prostoru a za přítomnosti druhých osob všechny aktivity podle přesného a předem stanoveného rozpisu k naplnění oficiálního cíle organizace (trest-náprava-bojeschopnost armády-léčba strádajících) právo každého příslušníka aparátu disciplinovat každého jedince sankce lze udělovat za široké spektrum projevů (nevhodné oblečení, stravovací způsoby) nevhodné chování v jedné oblasti může být penalizováno v jakékoliv jiné oblasti

Cílem totální instituce je (Keller, 1996) ORGANIZOVANĚ NAPLŇOVAT VELKÉ MNOŽSTVÍ ODLIŠNÝCH POTŘEB VELKÉHO POČTU LIDÍ V RÁMCI A POMOCÍ PROSTŘEDKŮ BYROKRATICKÉ ORGANIZACE

Adaptační strategie chovanců Regrese Rebelie Kolonizace Konverze