Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_390 Ročník: 1. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh: Jednoduchá obsluha Téma: JO Slavnostní způsoby Jméno autora: Jaroslav Petrů Vytvořeno dne: 30.7.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – seznámení s pojmem slavnostní způsob obsluhy dělení na oblasti dle použití a specifikace servisu
JO – způsoby obsluhy Slavnostní způsob
Slavnostní způsob obsluhy Tento způsob dělíme na dvě základní fáze Rautový Banketní
Rautový způsob Specifika rautu Hosté stojí – skoro všichni Obsluha začíná podáváním welcome drinku Pokračuje v doplňování – především inventáře Asistenci hostům Debaras
Jaký je rautový způsob Jednoduchý – na obsluhu Nenáročný – na personál Nenáročný na prostor 20 – 30 hostů jeden obsluhující – dle náročnosti Náročný na sortiment a přípravu
Banket Banketní způsob obsluhy je pravý opak rautového Všichni hosté sedí a to dle zasedacího pořádku Každému prostíráme složitý couvert Na dva hosty potřebujeme jednoho obsluhujícího Toto platí hlavně při VIP akcích U jednoduchého banketu se počet obsluhy redukuje, ale stejně zůstává složitý.
Specifikace Banketní způsob je náročný na zručnost a znalosti personálu Určité prvky obsluhy probíhají z levé strany Náročný na čas a fyzickou zátěž Náročný na prostor a inventář Setkáváme se zde s více způsoby servisu Od jednoduchého přes složitý až k nachservisu
Kontrolní otázky Co je to slavnostní způsob obsluhy Kdy se používá a jeho charakter Jaké známe druhy dle způsobu servisu Specifikace servisu za A a za B
zdroje http://www.google.cz/imgres?q=et%C3%A1%C5%BEov%C3%A1+obsluha&hl=cs&client=ope ra&rls=cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=isFtMudkDawMOM:&imgrefurl=http:// http://www.google.cz/imgres?q=banket&hl=cs&client=opera&rls=cs&channel=suggest&tbm =isch&tbnid=X-C0s-Lk5YXtMM:&imgrefurl=http://www.aaceagles.us/2012/01/annual- banquet/& http://www.google.cz/imgres?q=rauty&start=193&hl=cs&client=opera&rls=cs&channel=su ggest&addh=104&tbm=isch&tbnid=ZQu8_1WZrTkgVM:&imgrefurl=http:// http://www.google.cz/imgres?q=rautov%C3%A1+obsluha&hl=cs&client=opera&rls=cs&cha nnel=suggest&tbm=isch&tbnid=0JGdbck9OSe85M:&imgrefurl=http://www.alenaloudova.e u/zajistime/catering/& http://www.google.cz/imgres?q=welcome+drink&hl=cs&client=opera&rls=cs&channel=sugg est&tbm=isch&tbnid=TknlPatdlKmVgM:&imgrefurl=http://www.avantgarde- prague.cz/mice/konference-seminare-a-eventy--- http://www.google.cz/imgres?q=rautov%C3%A9+v%C3%BDrobky&hl=cs&client=opera&rls =cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=zAtHkhNCmnoDoM:&imgrefurl=http://www.inter ierydesign.cz/bytovy-textil/ubrusy-naprony-rautove- sukne/&docid=1Wem8IqNwTI5KM&imgurl=http:// http://catering-baf.websnadno.cz/Moznosti-rautu.html?framebreaker http://www.google.cz/imgres?q=banketn%C3%AD+obsluha&hl=cs&client=opera&hs=3PB& rls=cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=ytWy39n_fcHdNM:& http://www.google.cz/imgres?q=banketn%C3%AD+obsluha&hl=cs&client=opera&hs=3PB& rls=cs&channel=suggest&tbm=isch&tbnid=xkvLkPb2EPvq1M:&imgrefurl=http://wendy- vill-felton.blog.cz/1105&docid=Oza-g5DGcR5lbM&imgurl=http:// http://www.google.cz/imgres?q=banket&hl=cs&client=opera&rls=cs&channel=suggest&tbm =isch&tbnid=aG_GYMiH- RyelM:&imgrefurl=http://www.mojeparty.cz/index.asp%3Fmenu%3D910&docid=zgL2RKt1 iHIaQM&imgurl=http://