Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

J APONSKÁ EKONOMIKA Poválečný ekonomický zázrak. J APONSKO OBECNĚ Ostrovní stát, 4 hlavní ostrovy Hlavní město: Tokyo Počet obyvatel: 127,4 mil (10.)
Mikroekonomie I Domácí produkt
VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Služby -ekonomická činnost člověka, která poskytuje užitek -ve vyspělých zemích až 55% zaměstnaných.
 Je souhrn všech výrobních a nevýrobních odvětví  Člení se do čtyř sfér  Primárnímateriální výroba  Sekundárnímateriální výroba  Terciálnínemateriální.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
Sídla.
Demografie je věda, která se zabývá:
Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
Služby.
Organizace Státní správy
Světové hospodářství.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
HDP= hrubý domácí produkt
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
Marketingové prostředí
2.Marketingové prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Služby. Služby 0 služby zajišťují základní životní potřeby – obchody, zdravotní středisko 0 pomáhají zvyšovat životní úroveň.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Státní správa.
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
Urbanizace a urbanismus
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_83 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Vzdělání z hlediska teorie statků
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Ing. Petr Klímaanalýza umístění skladu1 Analýza umístění skladů.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Služby Patří do TERCIÉRU, III. sektoru hospodářství + KVARTÉR (nevýrobní součást hospodářství. Čím větší podíl na celém hospodářství státu služby mají,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Služby.
Hospodářství (ekonomika)
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Sídla.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
Informační zdroje české veřejné správy
Postavení CR v hospodářství
Výsledky projednávání
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Demografie je věda, která se zabývá:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C

Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost) - hrazeny z veřejných zdrojů - pro potřeby jednotlivců = individuální (služby obyvatelstvu) - hrazeny z veřejných zdrojů - pro potřeby jednotlivců = individuální (služby obyvatelstvu) - hrazeny ze soukromých zdrojů - potřeby lidské práce: - nevýdělečné - zajišťuje je rozpočet státu, obcí či dalších institucí - výdělečné - finančnictví, lázeňství - výdělečné - finančnictví, lázeňství

Služby tvoří:  sociální péče  zdravotnická péče  školství  finančnictví  administrativa a řízení  maloobchod a zahraniční obchod  ubytování a stravování  tělovýchova a rekreace

Řády služeb:  Pro vznik služby je potřeba určitého počtu zákazníků.  Některé služby vyžadují menší počet zákazníků (např. obchod s potravinami, restaurace) = SLUŽBY I. ŘÁDU.  Řádovost služby se zvyšuje s vyšším počtem zákazníků a větší řádové služby potřebují také větší zázemí. (Proto jsou například školy, divadla, soudy, banky jen ve větších městech)  Práh služeb:  = určitý minimální počet uživatelů pro každou službu

 Každý okruh služeb je charakterizován specifickou soustavou zařízení s různou úrovní vybavenosti a různou klientelou.  Hustota a velikost obslužných zařízení odpovídá počtu uživatelů a frekvenci jejich návštěv.  Poptávku po službách výrazně ovlivňuje hustota zalidnění, velikost sídel a životní úroveň obyvatelstva

 Nabídka služeb je dána vyspělostí ekonomiky, rozmístěním výroby, vybaveností dopravní sítě, kvalitou pracovních sil a objemem investic.  Podle využívání služeb lze posuzovat životní úroveň obyvatelstva. Ve vyspělých zemích zaměstnávají různé formy služeb více než 50% ekonomicky aktivních obyvatel.

 Služby a jejich zařízení jsou umisťovány v sídlech.V jednom sídle bývá více druhů služeb stejného řádu.  Počet měst se službami vyššího řádu je nižší než počet měst se službami řádu nižšího.  Sídla se službami vyššího řádu slouží i širokému zázemí

Zahraniční obchod:  Velkým obratem zahraničních služeb se vyznačují hlavně malé vyspělé státy Evropy ( např. Švýcarsko exportuje 90-95% své produkce hodinek a léčiv, Belgie a Nizozemí vyváží 75-80% vyráběných obráběcích strojů ).  Vyspělé země dovážejí hlavně suroviny a ve vývozu převládají stroje a zařízení. Méně vyspělé země vyvážejí naopak suroviny a zemědělské produkty a dovážejí výrobky strojírenského a potravinářského průmyslu.

Služby zpravodajské:  Špionážní služby = státní orgány, které mají za úkol vyhledávat, získávat, shromažďovat a vyhodnocovat informace významné pro obranu státu, …  V ČR působí Bezpečnostní informační služba (BIS), Úřad pro zahraniční styky a informace, Vojenské zpravodajství

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost