Rodinné právo v evropských nařízeních

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Občanské právo - zásady
Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
Nařízení Brusel II Příslušnost (pravomoc) soudů
Nařízení Brusel IIa – 2201/2003/ES
Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU
DOVOLÁNÍ.
Evropské mezinárodní právo soukromé - proces
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Struktura a principy Evropského práva
Evropské právo civilního procesu
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Evropský platební rozkaz
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Řízení o drobných nárocích Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 861/2007 ze dne 11. července 2007, kterým se zavádí evropské řízení o drobných.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Nařízení Brusel IIbis Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Mezinárodní právo soukromé – mezinárodní právo procesní
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
APLIKAČNÍ VZORY ÚVOD. OBECNÉ KROKY 1. KONSTATOVÁNÍ PRAVOMOCI SOUDU STÁTU A 2. KVALIFIKACE SKUTKOVÉ OTÁZKY A KONSTATOVÁNÍ PRÁVNÍHO INSTITUTU ČI OTÁZKY.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Územní samospráva Obce
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Rodinně právní vztahy s mezinárodním prvkem rozhodné právo, mezinárodní příslušnost soudů, uznání a výkon soudních rozhodnutí Mgr. Jana Turoňová.
Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Praxe MPS a PMO Přednáška Rodinný případ - výživné Petra Bohůnová
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
EVROPSKÝ JUSTIČNÍ PROSTOR PŘEDNÁŠKA Č. 1 DOBRÝ DEN.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Mezinárodní právní pomoc - právní pomoc ve styku s cizinou
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Řešení majetkových sporů s mezinárodním prvkem před obecnými soudy JUDr. Tereza Kyselovská.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Spolupráce v oblasti justice
BI201K Úvod do práva ICT I.
Evropský exekuční titul, evropský platební rozkaz, řízení o drobných pohledávkách Tereza Kyselovská.
Mezinárodní pravomoc – Brusel I.
Tereza Kyselovská Rozhodnutí soudu v MPS.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Rodinné právo v evropských nařízeních
Občanské soudní řízení I.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Rodinné právo v evropských nařízeních Petra Bohůnová 2010

Cíl prezentace Poskytnout přehled o aplikačním rozsahu nařízení ES z oblasti evropského justičního prostoru (EJP), která upravují problematiku rodinného práva, Jednotlivá nařízení stručně charakterizovat.

Relevantní nařízení Nařízení Rady (ES) č. 44/2001 ze dne 22.12.2000 o příslušnosti a uznávání a výkonu soudních rozhodnutí v občanských a obchodních věcech (nařízení Brusel I), Nařízení Rady (ES) č. 2201/2003 ze dne 27.11.2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti a o zrušení nařízení (ES) č. 1347/2000 (nařízení Brusel II bis), Nařízení Rady (ES) č. 4/2009 ze dne 18.12.2008 o příslušnosti, rozhodném právu, uznávání a výkonu rozhodnutí a o spolupráci ve věcech vyživovacích povinností (nařízení výživném). (texty nařízení: http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm)

Další nařízení Nařízení (ES) č. 805/2004 Evropského parlamentu a Rady ze dne 21.4.2004, kterým se zavádí evropský exekuční titul pro nesporné pohledávky Možnost výkonu rozhodnutí o výživném (nerozporované pohledávky) V současné době je v návrhu nařízení Rady COM (2006) 399, kterým se mění nařízení (ES) č. 2201/2003 ohledně příslušnosti a pravidel o právních předpisech použitelných v manželských věcech Tato dvě nařízení nebudou v dalším textu rozebírána.

Působnost nařízení ve věcech rodinných

Časová působnost nařízení Nařízení Brusel I 1.3.2002, 1.5.2004 - státy z „velké vlny rozšíření“, 1.1.2007 - Bulharsko, Rumunsko; Nařízení Brusel II bis 1.3.2005, Nařízení o výživném 18.6.2011, bude-li účinný Protokol o právu rozhodném pro vyživovací povinnosti ze dne 23.11.2007 („Haagský protokol“), Jinak od data účinnosti Haagské protokolu.

Teritoriální působnost / mezinárodní prvek Nařízení Brusel I Všechny členské státy Aplikace pouze na cizí soudní rozhodnutí, Určování pravomoci i v čistě vnitrostátních případech se vztahem k zahraničí v rozhodné době (Owusu); Nařízení Brusel II bis Členské státy EU kromě Dánska; Nařízení o výživném Členské státy EU kromě Velké Británie a Dánska.

Věcná působnost pozitivní vymezení I Nařízení Brusel I Občanské a obchodní věci bez ohledu na druh soudu (pravomoc soudů ve věcech týkajících se výživného – čl. 5 odst. 2), Rozhodnutí ESD 120/79 de Cavel v. de Cavel – aplikace nařízení Brusel I na otázky výživného.

Věcná působnost pozitivní vymezení II Nařízení Brusel II bis Rozvod, rozluka, prohlášení manželství za neplatné; Přiznání, výkon, převedení a úplné nebo částečné odnětí rodičovské zodpovědnosti: Právo péče o dítě a právo na styk s dítětem, Poručnictví, opatrovnictví apod. instituty, Určení subjektu odpovědného za dítě či jeho jmění/pověřeného zastupováním dítěte/napomáháním dítěti a stanovení jejich úkolů, Umístění dítěte do pěstounské rodiny/ústavní péče, Opatření k ochraně dítěte spojených se správou, zachováním a nakládáním se jměním dítěte.

Věcná působnost pozitivní vymezení III Nařízení o výživném Vyživovací povinnosti vyplývající z rodinných vztahů, rodičovství, manželství nebo švagrovství.

Věcná působnost negativní vymezení I Nařízení Brusel I Majetková práva vyplývající z manželských vztahů, závětí a dědictví, Otázky osobního stavu, způsobilosti fyzické osoby k právům a právním úkonům.

Věcná působnost negativní vymezení II Nařízení Brusel II bis Určení/popření rodičovství, Rozhodnutí o osvojení, předadopční opatření, neplatnost/zrušení osvojení, Příjmení a jméno dítěte, Dosažení zletilosti, Vyživovací povinnost, Správa jmění/dědictví, Opatření přijatá v důsledku trestných činů spáchaných dětmi.

Věcná působnost negativní vymezení III Nařízení o výživném Nemá negativně vymezený aplikační rozsah.

Charakteristika nařízení

Druhy norem Všechna tři nařízení obsahují Nařízení o výživném i 1. Mezinárodní procesní normy Mezinárodní pravomoc/příslušnost, Uznání a prohlášení vykonatelnosti cizích rozhodnutí, Výkon cizích rozhodnutí, Nařízení o výživném i Právní pomoc, 2. Kolizní normy (určování rozhodného práva v souladu s Haagským protokolem),

Nutnost mezitímních řízení Pro uznání rozhodnutí – v žádném nařízení Pro výkon rozhodnutí – u všech nařízení VÝJIMKY: Nařízení Brusel II bis Rozhodnutí o právu na styk s dítětem, Rozhodnutí o navrácení dítěte, které bylo neoprávněně odebráno nebo zadrženo. Nařízení o výživném Není nutné u rozhodnutí vydaných ve státech vázaných Haagským protokolem.

Důvody pro neuznání / prohlášení vykonatelnosti rozhodnutí U všech nařízení Rozpor s veřejným pořádkem, Porušení práva na slyšení před soudem, Rozpor s rozhodnutím vydaným mezi týmiž stranami v uznávajícím státě nebo v téže věci dříve v jiném členském/třetím státě, pokud by mohlo být v uznávajícím státě uznáno.

ZJEVNÝ rozpor s veřejným pořádkem; Důvody pro neuznání / prohlášení vykonatelnosti rozhodnutí – nařízení Brusel II bis ZJEVNÝ rozpor s veřejným pořádkem; Rozhodnutí o rodičovské zodpovědnosti i: Porušení práva dítěte na slyšení před soudem, Porušení práva na slyšení před soudem u osoby, jež tvrdí, že bylo rozhodnutím zasaženo do její rodičovské zodpovědnosti, Nedodržení postupu pro umístění dítěte v jiném členském státě.

Vztah k mezinárodním úmluvám a komunitárním předpisům I Přednost všech nařízení ve vzájemných vztazích členských států před úmluvami, které se týkají oblastí upravených nařízením a jejichž smluvními stranami jsou členské státy.

Vztah k mezinárodním úmluvám a komunitárním předpisům II Nařízení Brusel I Nahrazuje Bruselskou úmluvu, Úmluvy uvedené v čl. 69 nařízení (pouze v rozsahu působnosti nařízení); Umožňuje použití úmluv, jejichž smluvními stranami jsou členské státy, které upravují oblasti regulované nařízením ve zvláště vymezených věcech; Nedotýká se Právních aktů ES, Vnitrostátních právních předpisů k provedení aktů ES, které upravují oblasti regulované nařízením ve zvláště vymezených věcech;

Vztah k mezinárodním úmluvám a komunitárním předpisům III Nařízení Brusel II bis Nahrazuje úmluvy uvedené v čl. 60 a 61.

Vztah k mezinárodním úmluvám a komunitárním předpisům IV Nařízení o výživném Umožňuje použít úmluvy, jejichž smluvními stranami jsou členské státy ke dni přijetí nařízení; Přednost Úmluvy ze dne 23.3.1962 o vymáhání pohledávek výživného členskými státy (Švédsko, Dánsko, Finsko, Island a Norsko), ALE nutno zachovat ochranu odpůrce dle čl. 19 a 21 nařízení.

Vztah k mezinárodním úmluvám a komunitárním předpisům V Nařízení o výživném Nahrazuje V oblasti vyživovací povinnosti nařízení Brusel I, Nařízení o EET ve státech vázaných Haagským protokolem; Nedotýká se použití Směrnice 95/46/ES, Směrnice 2003/8/ES.

Vybraná doporučená literatura I Boele-Woelki, K. Brussels II Bis: Its Impact and Application in the Member States. Mortsel: Intersentia Publishing, 2007, ISBN 978-90-5095-644-4. Kapitán, Z. Evropský justiční prostor ve věcech civilních. Právní fórum, 2005, s. 281 – 290. Lazic, V. Recent Developments in Harmonizing „European Private International Law“ in Family Matters. Eur. J. L. Reform, 2008, s. 75 – 96.

Vybraná doporučená literatura II McEleavy, P. Brussels II bis: Matrimonial Matters, Parental Responsibility, Child Abduction and Mutual Recognition. Int.´L. & Comp. L.Q., 2004, s. 503 – 512. Pauknerová, M. Evropské mezinárodní právo soukromé. Praha: C. H. Beck, 2008, ISBN 978-80-7400-034-8. Rozehnalová, N., Týč, V. Evropský justiční prostor ve věcech civilních. Brno: Masarykova univerzita, 2003.

Další zdroje literatury I Protokol o právu rozhodném pro vyživovací povinnosti ze dne 23.11.2007. [Citováno 6.6.2009] Dostupný z: http://www.hcch.net/index_en.php?act=conventions.text&cid=133. Dosud žádné smluvní státy, Mezinárodní vícestranné úmluvy v oblasti rodinného práva http://www.hcch.net/index_en.php?act=text.display&tid=10#family

Další zdroje literatury I Evropská soudní síť – informace o právních řádech jednotlivých členských států – oblast EJP: http://ec.europa.eu/civiljustice/index_cs.htm Evropský soudní atlas ve věcech civilních – informace o nařízeních ES v oblasti EJP http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/fillinginformation_cs.htm

Kontrolní otázky I Která nařízení ES upravují otázky rodinného práva? Jaké druhy norem obsahují jednotlivá nařízení? Lze tato nařízení aplikovat ve všech státech EU? Která nařízení lze v současné době aplikovat? Popiš aplikační rozsah jednotlivých nařízení. Které nařízení povinně předepisuje mezitímní řízení? Existují výjimky?

Kontrolní otázky II Srovnej odpírací důvody pro uznání/prohlášení vykonatelnosti cizího rozhodnutí podle jednotlivých nařízení. Posuď výrok: Nařízení ES v rodinných věcech nahrazují ve vztazích mezi členskými státy veškeré dosavadní mezinárodní úmluvy.

Kontrolní otázky III Dvacetiletý student žijící s matkou v Německu se na Vás obrátil s žádostí o pomoc s výkonem rozhodnutí o výživném vydaného německým soudem proti jeho otci. Poraďte mu, podle kterého předpisu nejlépe postupovat. Podle kterého právního předpisu bys určil pravomoc soudu pro rozhodnutí sporu o právo na styk s dítětem, má-li dítě české občanství a žije s matkou v Rakousku, zatímco otec trvale žije v ČR?

Děkuji za pozornost 