Procesory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČÍTAČ.
Advertisements

HARDWARE 1. část.
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Tato prezentace byla vytvořena
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
Procesory Filip Skulník.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
16 - Binární logika Logické operace v dvouhodnotové algebře. Přípustné hodnoty proměnných jsou teda pouze logická 0 (FALSE - nepravdivý) a logická 1 (TRUE.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_2_1_04 Název vzdělávacího materiáluProcesory Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická.
PROCESORY Základní přehled.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.3 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě NEUMANNOVO SCHÉMA Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Základy mikroprocesorové techniky
Nejsložitější integrovaný obvod
Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Jitka Davidová ZŠ Nám. Bří Jandusů 7.B.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Procesory. Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
MainBoard.
Von Neumannovo schéma.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Tato prezentace byla vytvořena
Začátky mikroprocesorů
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Hardware.
PROCESORY.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Architektura počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Počítače, mikropočítače, základní pojmy
Hardware osobních počítačů
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Přídavné karty Grafické karty Zvukové karty Síťové karty Modemy.
Mikroprocesor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Aritmetickologická jednotka
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Petr Fodor.
Informační a komunikační technologie
Mikropočítač Soubor instrukcí
Centrální procesorová jednotka
Informatika / …o počítači
Transkript prezentace:

Procesory

Procesor Velmi důležitá součást počítače a moderních elektronických zařízení (mobilní telefony, PDA, mikrovlnné trouby, klávesnice, automobily aj.) Zpravidla se nachází na základní desce Čte z paměti strojové instrukce a na jejich základě vykonává program Pod pojmem procesor se dnes téměř vždy skrývá elektronický integrovaný obvod

Součásti procesoru Řadič – řízení činnosti programu v návaznosti na povelech programu Sada registrů – slouží k uchování operandů a mezivýsledků Aritmeticko-logické jednotky (ALU) – provádí s daty příslušné aritmetické a logické operace Další rozsáhlé bloky v současných procesorech Cache – vyrovnávací paměť

Současné trendy Vícejádrové procesory – integrovaný obvod obsahující několik jader procesorů a jejich vzájemné propojení Systém na čipu - integrované obvody, obsahující samotný procesor a další subsystémy pro zpracování grafiky, zvuku či připojení periferií. Používají se např. v PDA, mobilních telefonech, herních konzolích atp.

Dělení procesorů Podle počtu operandů v bitech – počet bitů (šířka operandu), který je procesor schopen zpracovat v jednom kroku. Nejjednodušší = 4bitové procesory – počítačové klávesnice, mikrovlnné trouby atd. Nejmodernější 64bitové procesory – současné osobní počítače. Podle struktury – RISC – menší počet strokových instrukcí, větší spotřeba paměti pro program CISC – velký počet instrukcí, potřebují více času pro zpracování Podle počtu jader – 1 – 6 jader

Největší výrobci Intel AMD