Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROCESORY Základní přehled.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROCESORY Základní přehled."— Transkript prezentace:

1 PROCESORY Základní přehled

2 Procesor Procesor označován také CPU (Central Processing Unit) je jednou z nejdůležitějších součástí PC, bez které by počítač nefungoval, je vlastně jeho srdcem. Čte instrukce z paměti a zpracovává je. Je v něm zapsán tzv. strojový kód, který se dle typu procesoru skládá z jednodušších nebo složitějších instrukcí, které dávají procesoru pokyny, jak má pracovat. Jedná se o elektronický integrovaný obvod v socketu (patici) základní desky.

3 Procesor Procesor musí byt vždy podpořen chipsetem základní desky.
Socket základní desky (patice) rozhodne o tom, jaký procesor si vybereme a zda nám do základní desky bude pasovat.

4 Procesor Chipset zajistí to, aby procesor pracoval. U některých základních desek lze provést úpravy chipsetu či nahradit stávající chipset, tak abychom mohli použít i novější procesor. S jakými chipsety procesor pracuje, je uvedeni v technické specifikaci, v návodu u procesoru příp. v manuálu základní desky

5 Čím je tvořen procesor? ALU - aritmeticko logická jednotka Jedna z nejdůležitějších částí procesoru, probíhají zde všechny důležité matematické operace a velmi úzce ovládá bitový posuv procesorů.

6 Čím je tvořen procesor? FPU (Floating-Point Unit) – numerický koprocesor Velmi důležitá součást v moderních procesorech, operuje s čísly, která mají pohyblivou desetinou čárku.

7 Čím je tvořen procesor? Registr procesoru Registruje operace, které vykonávají ostatní části procesoru např. ALU a FPU.

8 Čím je tvořen procesor? Řadič Spolu s ALU tvoří základní řídící jednotku procesoru, odpovídá za řízení všech procesů v procesoru.

9 Čím je tvořen procesor? Cache - vyrovnávací paměť procesorů Vysoká u nových modelů, velice kvalitně pracuje a pomáhá se zpracováním operací.

10 Rozdělení procesorů

11 Procesory rozdělené dle bitové řady:
32 bitové procesory – v současnosti nejpoužívanější procesory, podporují běžné programy a operační systémy. Většina dnešních aplikací je tvořena právě pro ně. Pro tyto procesory jsou určeny i 32 bitové OS. Nelze s nimi samozřejmě pustit aplikaci, která je navržena pro 64 bitové procesory.

12 Procesory rozdělené dle bitové řady:
64 bitové procesory – pozvolna vytlačují 32 bitové procesory, nalezneme je v novějších PC, jsou již velmi rozšířené i v domácích počítačích. Tyto procesory umí obsloužit i 32 bitové aplikace a programy. Jedná se o procesory většinou více jádrové.

13 Procesory rozdělené podle jader:
Jednojádrové procesory – zastaralé, používané u starých počítačů.

14 Procesory rozdělené podle jader:
Dvoujádrové procesory – označení Core 2 Duo nebo také X2, od 2 nejsilnějších výrobců procesorů. Core 2 duo je označení společnosti INTEL, X2 je označení společností AMD. Tyto procesory se skládají ze 2 jader, jejich výkon je tak dostatečně vysoký třeba pro domácí použití. Mají zcela změněnou technologii zpracování informací, díky tomu jsou velmi stabilní jak procesory, tak aplikace, které jsou na nich spouštěny. U většiny procesorů jsou obě jádra vytížená rovnoměrně.

15 Procesory rozdělené podle jader:
Trojjádrové procesory – označení triple core, výrobce převážně společnost AMD. Jedná se o velmi stabilní procesory s rovnoměrným vytížením všech 3 jader. Výhodou je, že pokud je jedno z jader nestabilní, nemělo by to ovlivnit práci na PC. Tyto jsou ve variantě 32 i ve variantě 64 bitů. Trojjádrové procesory společnosti AMD nesou v názvu označení X3.

16 Procesory rozdělené podle jader:
Čtyřjádrové procesory – označení Core 2 Quad u výrobce společnosti INTEL, označení X4 u společnosti AMD. Tyto procesory jsou velmi výkonné a čím dál rozšířenější. Jejich vynikající stabilita a opět rovnoměrná vytíženost všech jader jim pomáhá velmi dobře se prosadit, jsou oblíbené u uživatelů 32 i 64 bitových aplikací. Velmi dobře tyto procesory spolupracují s náročnými grafickými aplikacemi a s aplikacemi pro střih a úpravu videa. Do této kategorie patří nyní i vlajkový produkt společnosti INTEL - procesory s označením Core i7.

17 Procesory rozdělené podle jader:

18 Procesory rozdělené podle jader:
Šesti a vícejádrové procesory – v současnosti nejstabilnější procesory na trhu určené pro servery. Procesory od společnosti INTEL se označují Six core xeon, od společnosti AMD se označují jako Six core AMD opteron. Pokud se objeví v názvu procesoru výraz xeon nebo operon, jedná se o procesor určený pro server, ať už má libovolný počet jader.

19 Rozdělení procesorů podle výrobce:
INTEL – Společnost INTEL vyrábí velmi kvalitní procesory, adekvátně i s vyšší cenou. Procesor je plně závislý na výběru základní desky, musí být také podporován daným chipsetem základní desky. Základní desky mohou pracovat s procesory pouze za předpokladu, že se správně aktualizuje chipset, což lze provést u většiny lepších základních desek. INTEL procesory nejsou kombinovatelné tzn. že procesor, který pasuje do societu 775 nebude pracovat v societu 1366.

20 Rozdělení procesorů podle výrobce:
AMD – Procesory společnosti AMD jsou schopné konkurovat procesorům společnosti INTEL ve všech odvětvích - u běžných domácích i kancelářských PC, a také u serverů. Proti procesorům INTEL jsou velmi dobře přetaktovatelné. U přetaktování procesoru je nejdříve nutné zjistit, zda to vůbec je možné, jak z hlediska procesoru, tak z hlediska základní desky. U nových procesorů je možno přetaktování provést přímo z operačního systému pomocí programu společnosti AMD.


Stáhnout ppt "PROCESORY Základní přehled."

Podobné prezentace


Reklamy Google