Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program."— Transkript prezentace:

1 Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Představuje jádro počítače. Jedná se o jednu z nejsložitějších a nejpotřebnějších součástí systému. Každý procesor má svůj vlastní jazyk - tzv. strojový kód, který se podle typu procesoru skládá z jednodušších nebo složitějších instrukcí. Původní procesory počítačů byly sestaveny z diskrétních součástek (elektronek, později tranzistorů, doplněné rezistory a kondenzátory). Velikost takového procesoru odpovídala obvykle jedné velké skříni. Až počátkem 70. let 20. století se začaly procesory miniaturizovat.

2 Podle čeho vybrat? Základními parametry procesorů jsou zejména počet jader, rychlost jádra, výkon, frekvence nebo paměť. Jádro operačního systému je část operačního systému, která je zavedena do operační paměti při startu počítače a je jí předáno řízení. V případě vyššího počtu jader v procesoru si jednotlivá jádra danou úlohu rozdělí její výpočet mezi sebe a tím rapidně sníží dobu výpočtu požadované hodnoty. Frekvence značí, kolik informací je schopen procesor zpracovat za 1s (1GHz = 1 miliarda). Mezipaměť je fyzická paměť procesoru, kterou procesor využívá k ukládání mezivýpočtů. Když má procesor dostatečně velkou vlastní paměť, nepotřebuje si ukládat mezivýpočty do operační paměti (RAM), čímž se snižuje doba výpočtu.

3 Advanced Micro Devices (AMD)
Intel Corporation -Společnost Intel Corporation byla založena roku 1968 pod původním názvem Integrated Electronics Corporation. -V roce 2008 uvedl Intel novou platformu- Procesory Core i7. Advanced Micro Devices (AMD) -Společnost založena roku 1969 -V roce 2008 byla společnost AMD mezi 12 největšími ve výrobě polovodičových součástek, v roce 2009 se dostala na 9. místo.

4

5


Stáhnout ppt "Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program."

Podobné prezentace


Reklamy Google