Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Procesory. Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Procesory. Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace."— Transkript prezentace:

1 Procesory

2 Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace a výpočty a na jejich základě je vykonáván program

3 Dělení procesorů.  CISC a RISC. CISC procesor má kompletní instrukční sadu, což znamená, že pro každou operaci má specifickou instrukci. RISC naproti tomu má redukovanou instrukční sadu a výpočty, které není schopen spočítat jednou instrukcí vypočítá tak, že zkombinuje několik instrukcí najednou.

4 Základní součásti CPU.  L1 a L2 cache – vyrovnávací paměť která plní funkci jakéhosi rozhraní mezi CPU a okolím a slouží k tomu, aby se zajistila co nejrychlejší komunikace mezi CPU a pomalejší pamětí RAM. Procesor si přednačte z paměti data, která s největší pravděpodobností bude potřebovat, takže v momentě, kdy na ně skutečně přijde řada, se nemusí načítat z pomalé paměti, ale načte se z velmi rychlé cache paměti. Cache jsou typu SRAM (Static RAM), které jsou realizovány bistabilním klopným obvodem a jsou velmi rychlé. Řádově jednotky ns.  Cpu komunikuje s okolím pomocí hlavní systémové sběrnice(FSB), která je napojena na northbridge a ten je připojen na paměti, grafický port (AGP, PCI-E) a southbridge. Toto je klasické řešení které s drobnou změnou používá dodnes Intel. Změnu v této topologii provedl AMD, které integrovalo paměťový řadič přímo do CPU. CPU je tedy připojeno přímo na paměti RAM a s nortbridgem komunikuje pomocí sběrnice HyperTransport. (Ta má frekvenci 800 resp. 1000 v závislosti na použitém CPU a socketu)  Frekvence samotného procesoru je potom dána frekvencí FSB a násobičem. Pokud je tedy frekvence FSB dejme tomu 133MHz a násobič 10x, vyjde nám 1330MHz. (Odvození frekvence Cpu však prošlo také jistou evolucí a dneska se u obou výrobců počítá trochu jinak.

5 Základní součásti CPU.  Intel – Na základní dece nalezneme generátor kmitočtu(clock generator). Dnes se používá od 200 do 333MHz v závislosti na použitém CPU. Tato frekvence je násobena 4x, z čehož nám vyjde frekvence hlavní systémové sběrnice – FSB (Intel to nazývá Quad Pumped). Nicméně frekvence CPU se vypočítá flock gen x násobič.  AMD – podobně jako Intel je zde clock gen, ten však má fixní kmitočet 200MHz, který je násobený 5x. Tím nám vyjde frekvence hlavní systémové sběrnice HyperTransport. Frekvence CPU se pak opět spočítá fclock gen x násobič. – jedná se o aktuální řešení obou firem a vzhledem k tomu, že pro některé muže být problém si to zapamatovat tak snad bude stačit když budete znát staré řešení označené tučne)  ALU - (arithmetical logical unit), ve které probíhají vlastní operace. Mezivýpočty a data se kterým procesora zrovna pracuje jsou potom ukládány do registrů.  Řadič - jednotka, která řídí veškeré dění v mikroprocesoru

6


Stáhnout ppt "Procesory. Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace."

Podobné prezentace


Reklamy Google