Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat."— Transkript prezentace:

1 HARDWARE Technické vybavení počítače

2 John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat dvojkovou soustavu Počítač bude mít procesor a paměť Počítač bude mít vstupní a výstupní zařízení Počítač bude univerzální a pro různá využití se budou používat různé programy řídící jeho činnost

3 Schéma počítače podle von Neumanna Řadič Aritmetická jednotka Operační paměť Vstupní zařízení Výstupní zařízení Procesor KONEC

4 Procesor Je to výkonný díl, jakýsi „mozek“ počítače. Vykonává všechny instrukce, které programy obsahují Procesory jsou nejen v osobních počítačích, ale např. i v řídících jednotkách motorů i v dalších automobilových dílech, řídí průmyslové roboty, jsou v lednici, sporáku, mikrovlnné troubě, řídící jednotce topení a ventilace apod.

5 Operační paměť - RAM Trvale si nic nepamatuje, po vypnutí napájení počítače v ní nic není Slouží jako pracovní prostor pro procesor Při zapnutém počítači se v ní nachází jádro operačního systému, všechny spuštěné programy a datové soubory, které jsou v daném okamžiku otevřené. Procesor čte v paměti instrukce, co má dělat, vykoná je a výsledky opět přesouvá do paměti RAM.

6 Vstupní zařízení Klávesnice – do počítače se posílají souřadnice stisknuté klávesy Myš – obsahuje na spodní straně snímač, kterým se přenáší pohyb po podložce na pohyb ukazatele na obrazovce Tablet – je to podložka s perem, kterým se na ni „píše“, pohyb pera se přenáší na ukazatel na obrazovce Skener – převede plošný obrázek do počítačového souboru

7 Výstupní zařízení Monitor a LCD panel – důležitá je velikost a rozlišení (4:3, tj. 15“ - 800/600, 17“ - 1024/768, 19“ - 1280/1024) Tiskárna – kvalita tisku se udává v DPI (rozlišení)

8 … konec


Stáhnout ppt "HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat."

Podobné prezentace


Reklamy Google