Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je."— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5

6 Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je složen z jednotlivých strojových instrukcí, které jsou uloženy v operační paměti počítače. Procesor je v současnosti velmi složitý sekvenční integrovaný obvod umístěný na základní desce počítače.

7

8 HDD – Pevný disk Pevný disk je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (např. MP3 přehrávače, Fotoaparáty, herní konzole atd...) k dočasnému nebo trvalému uchovávání většího množství dat pomocí magnetické indukce. První komerční pevné disky se objevily v roce 1956, nejprve pro sálové počítače. Předchůdcem pevných disků je magnetická páska a magnetický buben. Jejich současnými největšími konkurenty jsou SSD a USB flash disk nebo externí HDD (přenosný).

9

10 Grafická karta Grafická karta je součástí počítače a stará se o zobrazení obrazu na monitoru, grafické výpočty atd. Připojena je většinou přes PCI-Express slot. Některé grafické karty umožňují kromě výstupu i vstup. V roce 2010 vydala AMD řadu Radeon HD 6000 a nVidia řadu GeForce GTX 500 až v roce 2011. Grafická karta může být i integrována na základní desce. Většinou se jedná o nejnutnější čipy, výjimečně se přidává vlastní paměť. V roce 2009 je nejmodernější od AMD HD 4200, od NVIDIE GeForce 9400 a od Intelu HD.

11

12 Konektory Běžně používané konektory je možné je dělit na:
interní – nachází se na ploše základní desky a připojovaná zařízení obvykle uvnitř počítačové skříně IDE SATA FLOPPY napájecí konektory konektory pro připojení ventilátorů konektory zvukové karty rozšiřující konektory USB a FireWire konektory k připojení kabelů od předního krytu indikační LED diody (zapnuto, HDD) USB konektor eSATA konektor Firewire (IEEE 1394) externí – nachází se na zadním panelu základní desky USB PS/2 Firewire eSATA COM LPT D-SUB =VGA DVI HDMI LAN

13

14 Paměť RAM RAM je v informatice typ elektronické paměti, která umožňuje přístup k libovolné části v konstantním čase bez ohledu na její fyzické umístění. Paměť RAM se používá v počítačích a dalších elektronických přístrojích. V současné době je pod pojmem RAM typicky míněna pouze volatilní paměť, která ztratí svůj obsah po výpadku napájení (přesněji tedy Read-Write Memory, tj. RWM RAM), například DRAM moduy pro osobní počítače. Nicméně z výše uvedené definice zahrnuje označení RAM též paměti, do kterých se běžně nezapisuje (ROM, PROM, EPROM, EEPROM) nebo též specifickou flash paměť.

15

16 Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Současný počítač se skládá z hardware, které představuje fyzické části počítače (procesor, klávesnice, monitor atd.) a ze softwararu (operační systém a programy). Počítač je zpravidla ovládán uživatelem, který poskytuje počítači data ke zpracování prostřednictvím jeho vstupních zařízení a počítač výsledky prezentuje pomocí výstupních zařízení. V současnosti jsou počítače využívány téměř ve všech oborech lidské činnosti.

17 Napájecí zdroj Napájecí zdroj je zařízení sloužící ke zpracování produdu do svého PC. Zdroj Vám napájí všechny komponenty ve vašem PC. Čím silnější zdroj, tím lepší.

18 Základní deska Základní deska je základním hardware počítačů. Hlavním účelem základní desky je propojit jednotlivé součástky počítače do fungujícího celku a poskytnout jim elektrické napájení. Postupem času se funkce základní desky rozšiřovala v tom, že sama začínala obsahovat některé součástky počítače, které se do ní dříve musely zapojovat zvlášť. (např. zvuková karta) Typická základní deska umožňuje zapojení procesoru, operační paměti, grafické karty, zvukové karty (většinou zabudované v desce) a pevné disky (HDD) se připojují pomocí rozšiřujících slotů nebo kabelů, které se zastrkávají do příslušných konektorů. Na základní desce je dále umístěna energeticky nezávislá paměť ROM, ve které je uložen systém BIOS, který slouží k oživení počítače hned po spuštění.


Stáhnout ppt "Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je."

Podobné prezentace


Reklamy Google