Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociologické problémy soudobé společnosti SEMINÁŘ POŽADAVKY K ZÁPOČTU
Advertisements

Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociální zabezpečení a důchodová politika SZDP Přednášející: Mgr. Hana Grzegorzová Typ předmětu: povinně volitelný, kontrola docházky…..nastaveny na první.
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Úvod do managementu 1. seminář
Management a rozvoj obcí
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Seminární práce Mgr. Bc. Radka Burketová N_TiM/pMPH
Seminární práce N_TiM/pMPH.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Globální retailing v Evropě
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Globální retailing v Evropě
Chudoba jako sociální problém
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ
Ekonomika bydlení Ing. Katarína Poluncová Katedra veřejné ekonomie
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Ekonomika veřejného sektoru
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Sociálně-právní ochrana dětí Úvod do předmětu Ukončení: klasifikovaný zápočet Požadavky k zápočtu: 80% účast na seminářích aktivní práce na seminářích.
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Zdravotnický management
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
KATEDRA SOCIÁLNÍ PRÁCE
Společensky odpovědné podnikání
Globální problémy lidstva
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Ekonomika veřejného sektoru
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Úvod, základní principy a cíle
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634
Základy demografie Přednáška 1.
Zdravotnický management
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý hod středa hod

Identifikace předmětu –Povinně oborový předmět –Rozsah: 2 / 1 –Určeno: především pro studenty KVE – na tento kurz navazují kurzy Ekonomika organizací veřejného sektoru, Ekonomika neziskových organizací, Sociální politika, Ekonomika sociálního zabezpečení a služeb….

Cíle předmětu Orientace ve vznikajících aktuální sociálních problémech, jejich analýza a hledání ekonomicky a sociálně vhodných řešeních Komplementární pohled na ekonomické a sociální problémy v moderní společnosti Diagnóza podstatných sociálních problémů současnosti Informace o základních ekonomických nástrojích a opatřeních k řešení v moderní společnosti

Struktura předmětu 1.Ekonomika sociální rozvoje, lidský potenciál 2.Sociální stát 3.Sociální problémy v moderní společnosti 4.Chudoba jako sociální problém 5.Dlouhodobá nezaměstnanost, sociální stratifikace 6.Postavení mužů a žen ve společnosti, migrace obyvatelstva, zanedbávané děti 7.Krize rodiny, postavení minorit 8.Základy sociální politiky – vymezení, přístup, nástroje, cíle, vztah SP a HP, sociální správa, sociální doktrína

Organizace výuky Přednáška: úterý 11,05 – 12,45 hod Cvičení: čtvrtek – skupina I + III lichý týden skupina II – sudý týden Požadavky k zápočtu: seminární práce a její prezentace na cvičení (+oponentura + 6x účast na cvičeních – možno 1x omluva) Seminární práci – vyvěsit na IS (studijní materiály) + odevzdat písemně (rozsah 3 – slov) Forma zkoušky: 2x písemný test základních znalostí (na přednáškách 4.4. a 16.5.)

Témata seminárních prací Kvalita života, ukazatele kvality života, problém sociální úrovně Globální problémy světa a vliv na sociální problémy Stav ekologického prostředí – vliv na sociální problémy společnosti? Chudoba v Evropě a v ČR, problematika světové chudoby Je sociální stratifikace problém společnosti? Postavení mužů a žen ve společnosti – sociální problém? Problém dlouhodobé nezaměstnanosti Problém stárnutí Problém bezdomovectví Kriminalita mládeže Problém etnických menšin Problém drogové závislosti Rozvodovost v Evropě a v ČR Zneužívané a zanedbávané děti Surovinový a energetický problém Je tělesný a zdravotní handicap sociálním problémem společnosti?

Struktura seminární práce 1.Diagnóza problému: incidence a prevalence sociálního problému, ukazatele zjišťování 2.Sociální, ekonomické a kulturní příčiny problému 3.Popis sociálních důsledků problému 4.Existující opatření a nástroje řešení 5.Vlastní návrhy 6.Literatura

Oponentský posudek 1.Splnění cíle práce a jeho naplnění 2.Naplnění struktury tématu 3.Práce s ekonomickými ukazateli, náročnost na vyhledávání informací… 4.Vlastní přínos 5.Úroveň prezentace 6.Otázky do diskuse

Literatura Miloš Večeřa:Sociální stát – východiska a přístupy (kap. I., IV.1, V.) Martin Potůček : Sociální politika (kap. I., II.3.) Igor Tomeš a kol.: Sociální správa