Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673
PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
 Příspěvek v rámci konference Student Business Forum 2011  Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové  autor: JUDr. Milan Plíšek Advokátní.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Finalizace akvizičního procesu
Povinnosti stran podle Vídeňské úmluvy INCOTERMS 2010
Obchodně-závazkové vztahy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi ODBORNÝ SEMINÁŘ Management DP hl. m. Prahy Mgr. František Šejnost.
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Kupní smlouva 2012.
Vídeňská úmluva – odpovědnost za škodu
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Právní režim mezinárodních obchodních transakcí
Mezinárodní obchod Právní aspekty.
POVINNOSTI STRAN SMLOUVY PRÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odpovědnost za škodu podle CISG
Téma č. 3: SMLOUVY O DÍLO NA ZHOTOVENÍ STAVBY - SMLOUVA O DÍLO V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU (OZ) Realizace staveb III. VERONIKA HYNKOVÁ ZS 2004.
Struktura obchodní smlouvy
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
PŘEDNÁŠKA Č. 8 NÁROKY Z PORUŠENÍ SMLOUVY (MIMO NÁHRADU ŠKODY)
REKLAMAČNÍ ŘÍZENÍ V REŽIMU VÍDEŇSKÉ ÚMLUVY VADY FAKTICKÉ.
Reklamační režim podle VÚ, přehled nároků
INCOTERMS 2000 Tereza Kyselovská.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Smlouvy o obchodním zastoupení a smlouvy distributorské, jejich konstrukce, realizace a řešení sporů z nich Přednáška pro kurs Praxe mezinárodního práva.
ÚMLUVA OSN O SMLOUVÁCH O MEZINÁRODNÍ KOUPI ZBOŽÍ Nároky z porušení smlouvy Tereza Kyselovská.
Kolizní problematika mimosmluvních závazků Delikt =porušení objektivního práva – právem stanovené povinnosti. Mezi stranami neexistuje žádný právní vztah,
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Koupě. Kupní smlouva Kupní smlouvou se: prodávající zavazuje, že: kupujícímu odevzdá věc, která je předmětem koupě, a umožní mu nabýt vlastnické právo.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Smlouvy podle obchodního zákoníku Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Uzavírání smluv v zahraničním obchodě. Smlouvy v zahraničním obchodě základ každého obchodního styku, právní úprava: Obchodní zákoník, Občanský zákoník,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Zásobování prodejny a dokumenty s tím spojené Ing. Jan Weiser.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Došlo v Rakousku k uzavření smlouvy?
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Mezinárodní právo soukromé – 5.seminář
MEZERY VÚ Mezinárodní smlouvy (soubory přímých norem) zpravidla neupravují všechny otázky v předmětu úpravy. Otázky, které nejsou upraveny = mezery mezery.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Blok 5: Odpovědnostní režimy mezinárodních obchodů (osnova k praktickému nácviku) Zdeněk Kapitán MVV794K: Praxe MPSaO.
Blok 4b: Mezinárodní obchodní zastoupení a distribuce Zdeněk Kapitán
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Prameny obchodního práva
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
NĚKOLIK TIPŮ PRO JEDNÁNÍ
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán

Ustanovení smlouvy důležitá z hlediska odpovědnostního režimu Ujednání o ceně (čl. 55) Ujednání o zboží (přesné vymezení, kvalita) Definice podstatného porušení smlouvy Úprava místa a času dodání Úprava přechodu nebezpečí škody na zboží Doložka o právní režimu vad Smluvní pokuta Odstoupení

Zjednodušené schéma odpovědnosti za vady 1.prohlídka zboží v přiměřené době po dodání 2.oznámení vad v době přiměřené po prohlídce zboží 3.volba nároku z vad Nedodržení kroků 1. a 2. vede ke ztrátě či omezení nároků!

Povinnosti kupujícího 1.zaplatit kupní cenu 2.převzít zboží; tato povinnost zahrnuje: a)součinnost k převzetí zboží b)fyzické převzetí platí se v zásadě v místě podnikání prodávajícího a v zásadě v době, kdy je kupujícímu umožněno nakládat se zbožím

Dodání zboží je třeba rozlišovat čtyři kategorie a)dodání (místo a čas) b)okamžik vzniku vlastnického práva c)okamžik přechodu nebezpečí d)faktické převzetí všechny nemusejí být časově v souladu; s každou z nich může být spojen jiný následek, problémové je předání dokladů týkajících se zboží (výslovný odkaz Úmluvy na smlouvu)

Prohlídka zboží a oznámení vad Úmluva tuto problematiku prohlídky přesně neupravuje, měla by stanovit smlouva; je třeba upravit co, kdo, kdy a jak. úkonem k zachování nároků je oznámení vad; to by mělo obsahovat také volbu nároků z vad (viz dále)

Zboží bez vad Zboží nemá vady, pokud splňuje (dohodnutá či stanovená) kritéria: a)množství b)jakosti c)provedení d)balení (zajištění) Úmluva stanoví podmínky, kdy zboží odpovídá smlouvě

Práva stran při porušení smlouvy A. Upravené Úmluvou týkající se plnění náhrada škody úrok z prodlení (u peněžitých závazků) B. Nároky vyplývající ze smlouvy

Nároky prodávajícího z porušení smlouvy podle Úmluvy Pozor na institut náhradní lhůty ke splnění Úprava je dispozitivní Jednotlivé nároky a) dodatečné splnění povinnosti kupujícím b) odstoupení od smlouvy c) odstranění vadného plnění

Práva kupujícího při porušení smlouvy prodávajícím podle Úmluvy Institut náhradní lhůty ke splnění Úprava je dispozitivní! Jednotlivé nároky a)dodatečné splnění povinnosti prodávajícím b)odstranění vad c)dodání náhradního zboží d)sleva e)odstoupení od smlouvy

Předpoklady vzniku odpovědnosti za škodu 1.Porušení právní povinnosti Musí jít o právní povinnost související s koupí a prodejem 2.Vznik škody 3.Příčinná souvislost mezi 1. a 2. 4.Předvídatelnost

Náhrada škody podle Úmluvy nároky z vad a náhrada škody si nekonkurují (lze je uplatnit současně) jedná se o odpovědnost objektivní náhrada zahrnuje: 1.předvídatelnou ztrátu 2.předvídatelný ušlý zisk 3.rozdíl ceny náhradního obchodu

Limitace náhrady škody  Typy limitace: 1. Ex lege (objektivním právem daná) a) pevně stanovená (např. podle CMR) b) stanovená za pomoci neurč. práv. pojmu 2. Smluvní – je obecně akceptována, podléhá však stejnému „přezkumu“ jako kterákoliv jiná povinnost  Diskuse nad tím, zda jde o otázku upravenou CISG

Limitace náhrady škody ex lege Čl. 77 – neučinění opatření ke zmenšení ztráty má za následek moderaci Čl. 75 – vyrovnání ceny náhradního obchodu Čl. 76 – náhrada škody do výše „ceny běžné“

Smluvní limitace náhrady škody Viz dále vztah ke smluvní pokutě Obecně se v mezinárodním obchodně připouští; obecně uznávaným kritériem je „spravedlnost“ ustanovení o limitaci rozbor možnosti bránit se výhradou veřejného pořádku v případě likvidujících účinků náhrady škody

Povaha smluvní pokuty v mezinárodním obchodě jde o institut neupravený Úmluvou, posuzuje se proto samostatně (přípustnost, důsledky); podle toho se posuzuje rovněž vztah k náhradě škody je třeba klást důraz na formulaci ustanovení ve smlouvě a používat pokud možno obecné termíny problém v oblasti anglo-americké – penalty, limited damages, liquidated damages, punitive damages pozor na obecné ustanovení o smluvní pokutě „za jakékoliv porušení“

Následky prodlení obecné nároky z porušení smluvní pokuta úrok z prodlení V případě úroku z prodlení nastává velký problém, Úmluva jej upravuje, ale s tzv. mezerou

Odstoupení od smlouvy Úmluva sice řeší, ale je vhodné podrobně upravit ve smlouvě Vazba na podstatné porušení smlouvy Časové účinky Posouzení vlivu na procesní doložky, již vzniklé nároky a nároky vzniklé v souvislosti s odstoupením