Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa v zimních sportech - lyžování
Advertisements

Výživa ve sportu.
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Pitný režim.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
Žena a sport.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 10
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Zdravé stravování KC3.
Výživa ve vytrvalostním sportu
Význam výživy ve sportu
Energetická bilance.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Výživa v zimních sportech - lyžování
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Výživa ve vytrvalostním sportu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
5-denní jídelníček.
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Transkript prezentace:

Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)

Výživa dětí Výživové problémy v dětském věku Energie Tekutiny Hlavní úkoly růst a vývoj = vyšší energetická potřeba (energie, bílkoviny) Problémy negativní EB = podvýživa Pozitivní EB = nadváha, obezita Energie Viz další strana Tekutiny 150 ml/kg/d Poruchy prokázané v dětství Nadměrný příjem energie Nadměrný příjem bílkovin (živočišné) Nadměrný příjem jednoduchých cukrů Nízký příjem polysacharidů Nadměrný příjem tuků (saturované, cholesterol) Správné výživové návyky v dětství !!!!

Potřeba energie u dětí Věk Hmotnost kg Energie Bílkoviny g/kg Tuky Sacharidy kcal/kg kJ/kg 0 - 3 m. 4,7 120 500 2,3 6,5 12 3 - 6 m. 7 115 480 1,85 5,5* 10*** 6 - 9. m 8,5 110 460 2,4 5,5 9 9 - 12 m. 9,7 105 440 2,1 10 1 - 3 roky 14 100 420 1,7 3,4 16 4 - 6 let 20 90 375 1,6 3** 14**** 7 - 9 let 27 80 335 1,5 2,5 10 - 12 let 37 60 250 1,48 2 * 50% E *** 40% E ** 30 %E **** 62% E

Doporučený příjem potravin (g) Potraviny 2 - 4 roky 4 - 6 let 7 - 12 let mléko/jogurt 400 300 200 cukr/marmeláda 30 sušenky 50 chléb/pečivo 100 120 150 těstoviny/rýže maso/ryby 70 sýry/vajíčka zelenina olej 10 20 máslo ovoce průměrný denní příjem energie celkově (kJ/kcal) 6300/1500 7500/1800 9600/2300 bílkoviny celkem (g) 48 57 72 denní rozložení energetického příjmu snídaně 25 % oběd 30 % svačina 15% večeře 30%

Doporučený energetický příjem adolescentů Věk Průměrné doporučení Bílkoviny g/cm výšky kJ/cm výšky kcal/cm výšky kJ/den kcal/den Chlapci 11 - 14 66,5 15,9 10450 2500 0,29 15 - 18 71 17 12550 3000 0,34 19 - 24 68,5 16,4 12125 2900 0,33 Dívky 58,5 14 9200 2200 56,5 13,5 0,27 56 13,4 0,28

Sportovní výživa Individuální rozdíly v požadavcích na energii Dle úrovně FA Hmotnosti Tělesného složení Sexuálního vývoje Rychlosti růstu Př. 2 adolescenti, stejná těl. hmotnost – rozdíl v potřebě energie až 1000 kcal Adolescent na 50. percentilu (výška, hmotnost) 3500 kcal Adolescent na 95. percentilu (výška, hmotnost) 4500 kcal Počátky sportování v klubech – již od 6ti let, vrchol mezi 11 – 13 lety Intenzivní výkon v kombinaci s nízkým energ. příjmem => ovlivnění vývoje Trénink = regulace hmotnosti, tělesného složení Ukazatel tělesného růstu – hmotnost Růst do výšky, bez zvyšování hmotnosti = negativní EB Proměnlivost tělesného složení (LBM a tuk) – hmotnost není nejlepší ukazatel kalorické potřeby Sleduje se Hmotnost k tělesné výšce Tělesná výška BMI LBM index (kaliper, BIA)

Sportovní výživa FA – î výkonnost, vytrvalost, mění % tuku, ↓hmotnost FA + výživa = mohou ovlivnit sval. hmotu, sílu Rozdíly mezi adolescentem a dospělým sportovcem Velmi vyvážená strava odpovídající požadavkům na energii – pro dosažení špičkové fyzické kondice Sportující adolescenti – měli by mít lepší stravovací návyky Sporty adolescentů – fotbal, košíková, plavání, gymnastika, tanec apod. Nepřevažují vytrvalostní aktivity (vyčerpání glykogenu)

Požadavky na energii při různých druzích sportu Druh sportu kJ/h kcal/h košíková 4190 100 odbíjená 2220 530 kopaná 3350 800 kanoistika 590-2470 140-590 judo 3560-7120 850-1700 lední hokej (na ledě) 9920 2370 lední hokej (celý zápas) 3010 790 házená 4100 980 tenis 2340 560 běh 2800-4940 670-1180 jízda na kole 750-2390 180-570 plavání kraul 2510-20510 600-4900 plavání prsa 960-20510 230-4900 gymnastika moderní 1260 300 chůze 1260-1510 300-360

Kontrola hmotnosti Zvyšování hmotnosti bez tuku = přiměřená fyzická zátěž a vyšší příjem energie Zákaz podávání anabolik!!!!! 1 kg svalové hmoty = pozitivní EB o 2500 – 3000 kcal (10500 – 12660 kJ) = 360 – 430 kcal/d (1500 – 1800 kJ/d) Přírůstek 0,5 – 1 kg/týdně Větší přírůstek = tuk Snižování hmotnosti Baletky, gymnastky, krasobruslaři, zápasníci Zvýšit intenzitu cvičení Úbytky 0,5 – 1 kg/týdně Referenční hodnota tuku Děvčata 14 – 20 % Chlapci 10 – 14 % Pozor na poruchy příjmu stravy Nevhodné snižovat hmotnost bezprostředně před soutěží = ztráta tekutin, ztráta výkonnosti

Živiny Vyvážená strava Sacharidy 55 – 75 % sacharidy 25 – 30 (35) % tuky 15 – 20 % bílkoviny Sacharidy Glukóza (glykogen) – zdroj energie pro cvičící sval Pokud klesají zásoby glykogenu => glukoneogeneze v játrech Při vyčerpání zásob glykogenu nemůže sportovec při vytrvalostním cvičení pokračovat Pravidelný trénink => î aktivita mitochondrií, respirační kapacita, metabolismus tuků Tuk šetří sacharidy (prodlouží délku a kvalitu výkonu) Vytrvalostní aktivity – doplňování zásob glykogenu Smíšená strava – 2-3 dny intenzivního sportu Strava s î obsahem sacharidů – 3-4 dny před závodem, snížení FA 7-10g/kg/den Glykogenolýza = Glukoneogeneze = tvorba glukózy z necukerných zdrojů (pyruvát, laktát, glycerol)

Živiny Tuky Bílkoviny Největší zásoba energie pro tělo Pracující sval – využívá tuky Krátko- i dlouhodobé cvičení pozitivně ovlivňuje lipidové spektrum Bílkoviny Není potřeba nadměrně zvyšovat potřebu B 1,0 – 1,5 g/kg/den Doplňky (AMK, bílkoviny) nevhodné a mohou poškodit zdraví Příjem samostatných AMK může interferovat s absorpcí jiných AMK nebo i minerálů či vitaminů

Potřeba tekutin Voda Ztráty vody: moč, pot, dýchání Reguluje TT Transportuje živiny a další látky Zapojena do energetických procesů Ztráty vody: moč, pot, dýchání Intenzivní FA – převažují ztráty pocením(î se s délkou, intenzitou a teplotou) Teplo + vlhko – ztráta až 1l/m2/h Žízeň – není dobrý ukazatel potřeby vody Hradit tekutiny před, při i po FA Pozor na dehydrataci – monitorovat hmotnost (pře a po) Ztráta 1 kg = 1 l vody Ztráta 3 % nevracet se k FA a doplnit tekutiny Ztráta 2 – 3% - zatěžuje oběhový systém¨, termoregulaci, vytrvalost Při dehydrataci – potřeba 24 – 72 hod. k rehydrataci a regeneraci Vhodné nápoje: hypotonické (nízká osmolalita 2,5 – 5% cukru (glukóza, fruktóza, polymery glukózy) Minimální obsah Na ve sport. nápoji – 10-25 mmol/l Každých 15 minut 120-150 ml Doplnit ztráty soli – sportovní nápoje, jídlo

Potřeba minerálů,vitaminy Vápník Funkce nervů, svalová dráždivost, srážení krve, stavba kostí a zubů Nejvyšší požadavky v období adolescence Kostní hmota se zvyšuje až o 45% Při intenzivním cvičení – vyšší ztráty CA Železo Součást Hb a myoglobinu, cytochromu Anémie z nedostatku Fe => ↓výkonnosti (aerobn. procesy) Adolescenti – vyšší potřeba Fe (vyšší ztráty – pot, GIT, moč, menstruace) Sporty s regulovanou hmotností (gymnastika, taneec, krasobruslení, běh na delší tratě, zápas) – omezen energetický příjem (málo Fe) Sportovní anémie – počátek intenzivního tréninku ( hemodiluce = î krevní objem) Není třeba ji léčit, sledovat ferritin (zásobní forma Fe) Pravidelné vyšetřování sportovců – kontrola Fe, příjmu energie, Ca Vitaminy Není prokázané, že vitaminy podávané v dávkách převyšující DDD zvyšují výkonnost

Strava před a během tréninku Strava před tréninkem Přizpůsobit jídla (snídaně, oběd) následné FA Lehce stravitelná jídla Vydatné snídaně (mléko, chléb, marmeláda, med…) Bohaté svačiny (chléb se šunkou, sýrem…..) Rodiče by měly spolpracovat s trenéry Strava před závody Jídlo - fyzická i psychická podpora 2 – 4 hod. před – jídla bohatá na S, chudá Ta B Vhodná jídla: chléb, malé množství libového masa, nízkotučné sýr, tousty s džemem, nízkotučné jogurty, ovoce, čerstvé ovocné šťávy 30 – 45 minut před – po požití jídla individuální rozdíly ve vzniku hypoglykémie Hydratace – 15 min. před dlouhou soutěží 150 – 250 ml tekutin Strava během tréninku Odlišně od adolescentů nesportovců Pravidelné intervaly Odpovídající vyvážené množství Po tréninku – jídla bohatá na sacharidy

Výživa a pitný režim během závodu FA do 1 hod. Vhodná hydratace bez nutnosti příjmu energie Pravidelné intervaly Chladné nápoje (voda, sport. nápoje) Vytrvalostní soutěže Hydratace + energie (sacharidy) => oddálení únavy Celodenní soutěže Pít a jíst v pravidelných intervalech a malém množství Nutriční doplňky Nedoporučeno u dětí a adolescentů

Pitný režim Horší tolerance vyšších teplot – není plně vyvinut pocit žízně, produkce potu nižší Dostatek tekutin před, při a po fyzické zátěži 1 – 2 hodiny před - 300 - 420 ml Každých 25 minut – 90 – 120 ml Po – 480 ml na ztrátu 0,5 kg hmotnosti Zátěže nad 90 minut: vhodné jsou sportovní nápoje, ředěné džusy (2:1)