Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní lidská práva.
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JUDr. Martina Burachovičová
Vznik státních útvarů V.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR I.1. Pojem a základní znaky státu Mgr. Petr Čechák
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
Mgr. Terezie Pemová.  Sociální ideje starověkých myslitelů Asie a Severní Afriky by skryty v obecných filosofických, teologických, politických a právních.
Sociální vztahy.
Osvícenství.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
Romantismus.
Česká občanská společnost občané státu jsou osobně svobodní lidí, kteří jsou si rovni před zákonem, mají stejná politická práva, nesmějí být diskriminováni.
České národní obrození
Studijní obor: Sociální činnost
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Politika Pavel Šuranský.
Volnost – rovnost - bratrství
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Antifeminismus a kult domáckosti Konec 1. vlny ženského hnutí.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Judikatura ESLP II Ochrana lidských práv v Evropě 14. dubna 2005.
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Demokracie Seminář politologie.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Občanská práva a povinnosti
Práva a povinnosti mezi manželi
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Státověda.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
obecné antropologické zpracování
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Občanská práva a povinnosti
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Charakteristika společnosti
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Lets Say STOP to Gender Discrimination in Education
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Základní filozofické otázky
LIDSKÁ PRÁVA y.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí

Myšlenky o podstatě a úloze ženy a muže (příklady) Aristoteles: žena jako nedokonalý muž Hony na čarodějnice: démonizace ženského vědění a moci Renesance: nebyla renesancí pro ženy (vizte J. Kelly-Gadol, in Dívčí válka) 19. stol.: legislativní úpravy v západní kultuře různé, ale všechny stavěly ženu do podřízené role Viktoriánský model: oddělené mužské a ženské sféry

Vznik ženského hnutí Querelles de femmes Osvícenství

Hlavní témata 1. vlny ženského hnutí (19. stol.) Právní postavení žen Vzdělání Účast na veřejném životě (volební právo)

Christine de Pizan (1364-1430) Začala psát po manželově smrti ve věku 35 let. Za svého života uznávaná a čtená. Dílo: Město žen, Kniha třech cností, Proměny Stěstěny - a mnoho dalších Témata: láska, vztah muže a ženy, mravní výchova, výchova a výchova žen, osudy žen.

Město žen 1 Odmítá akceptovat podřazenost ženského těla (Aristotelova doktrína) Původ zla vidí v nevědomosti Rovný přístup dívek ke vzdělání Napadá muže, jako uchovatele psaného slova, že neukazují úplný obraz dějin - mizení ženské tradice Proti dohodnutým manželským svazkům (majetek, věkový rozdíl - právo na rozkoš)

Město žen 2 Přemýšlí nad vlastní proměnou v “muže” dané osudem (tj. výdělečná činnost). Problematizuje “spokojenost” žen s ženskou rolí: odmítnutí “tradiční” ženskosti. Předkládá problém, ale nenabádá ženy k radikálním změnám: dáno praktickou nutností (ženy měly-podle spol. postavení-malý výběr životních alternativ).

Olympe de Gouges: Deklarace práv ženy a občanky (1791) Stejně jako de Pizan vidí původ zla v nevědomosti. Přepsala Deklaraci práv člověka do ženského rodu (francouzská Deklarace nezahrnovala ženy pod pojem “občan”). Volá po důsledné rovnosti mezi pohlavími (“škodit druhému” by mělo zahrnovat i manželskou tyranii) (pokrač.)

Olympe de Gouges Prolínání rovnosti soukromé i veřejné (Srov. s II. Vlnou žen. hnutí: “Osobní je politické”). Rovnost na tribuně i na popravišti Rovné povinnosti a “nepříjemnosti” a tedy i rovný podíl na moci. Přístup žen k majetku: zdroj svobody (srov. Mill a Woolf) Kontext Deklarace: duch revoluční Francie: narozdíl od de Pizan, již ne “hodnota” ženy, ale “aktivita” (odmítá trpitelskou roli žen) - opět srov. 2. vlna žen. Hnutí a koncept občanství

Mary Wollstonecraft: Obhajoba ženských práv (1792) Spisovatelka, matka Mary Shelly (autorka Frankensteina) Obhajoba přeložená do češtiny už v r. 1904. Společnost od žen žádá jemnost, poddajnost a “psí” oddanost a “ctnost”. Svoboda je matkou ctnosti: pokud jsou ženy v postavení otrokyní, nemohou být ctnostné.

Mary Wollstonecraft Náprava stavu je ve vzdělání a výchově žen i mužů. Apeluje na muže, aby ženy osvobodili: svobodná žena bude lepší členkou společnosti, lepší matkou, partnerkou, dcerou…

Kontext děl: Tyto ženy psaly z pozice vzdělaných a privilegovaných vrstev; Nicméně také z pozice právně podřadných bytostí - proto omezené požadavky a omezený výber alternativ ke změně a apel na muže, aby ženy osvobodili.