Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_9. NÁRODNÍ OBROZENÍ KONEC 18. STOLETÍ A 1. POLOVINA 19. STOLETÍ TÉMA: NÁRODNÍ OBROZENÍ KONEC 18. STOLETÍ A 1. POLOVINA 19. STOLETÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace TATO PREZENTACE JE ZAMĚŘENA NA VYSVĚTLENÍ POJMŮ FEUDALISMUS A KAPITALISMUS. DĚTI SI ZOPAKUJÍ, JAKÝ ROD VLÁDL V 18. A 19. STOLETÍ. DÁLE SE SEZNÁMÍ S POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ.

3 NÁRODNÍ OBROZENÍ KONEC 18. STOLETÍ A 1. POLOVINA 19. STOLETÍ.
Rozvoj manufaktur a zavádění strojové výroby způsobily rozklad feudalismu a napomáhaly nástupu kapitalismu.

4 Feudalismus Kapitalismus
Víš, jaký je rozdíl mezi feudalismem a kapitalismem? Feudalismus Nejvýše postavená společenská vrstva byla církev a šlechta. Jeden člověk byl podřízen poslušností jinému člověku. Kapitalismus V tomto společenském uspořádání se lidé stávají svobodnými občany. V jaké společnosti bys chtěl žít v kapitalismu nebo ve feudalismu? Odůvodni.

5 Jaký rod vládl v tomto období? Habsburkové
Odkud vládli? Z Vídně Jaký se v tomto období používal úřední jazyk? Mluvilo se převážně německy, knihy se též tiskly v němčině. Tomuto období se říká PONĚMČOVÁNÍ. Pouze prostí lidé ve městech a poddaní na venkově mluvili ČESKY.

6 Počátky národního obrození
Po zrušení nevolnictví se lidé stávali svobodnějšími. Studovat mohli i chudí chlapci z vesnic. Uvědomovali si nebezpečí poněmčování, proto začali zachraňovat češtinu.

7 Napadne Tě, jakým způsobem?
Začali psát české knihy. Překládali do mateřštiny knihy z jiných jazyků . Studovali český jazyk, české dějiny i kulturu. Vzniklo české nakladatelství Česká expedice. V divadle Bouda se hrály české divadelní hry. Víte, jak se tomuto procesu začalo říkat? NÁRODNÍ OBROZENÍ

8 Zopakuj si. 1. Jaký je rozdíl mezi kapitalismem a feudalismem?
2. Co znamená PONĚMČOVÁNÍ? 3. Vysvětli pojem NÁRODNÍ OBROZENÍ.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV"

Podobné prezentace


Reklamy Google