Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Osvícenství Téma – název učebního materiálu Anotace Pomocí prezentace s výkladem zpracovávají poznámky a získávají vědomosti o myšlenkách osvícenství.

2 Osvícenství

3 Osvícenství Filozofický směr 2. poloviny 18. století.
Důraz kladen na lidský rozum, vědecké poznání, protiklad zbožného baroka Stavba je tedy klasicistní, kniha bude osvícenská. Jde o totéž časové období Soudobý způsob vlády je osvícenský absolutismus- panovník vládne neomezeně, ale je „osvícený“(vzdělaný, moudrý,rozumný…)

4 Osvícenství Jean-Jacques Rousseau [žán žak rusó] (28. června 1712, Ženeva – 2. července 1778, Ermenonville, Francie) byl francouzský filozof a preromantický spisovatel švýcarského původu. Jeho dílo ovlivnilo Velkou francouzskou revoluci i následující vývoj kolektivistických teorií. Podstatou jeho učení bylo, že lidé se rodí dobří a kazí se teprve vinou společnosti. Volal po návratu k přírodě a k lidské přirozenosti, kterou spatřoval v absenci novodobých dějin, jež člověka uvrhly do okovů konvencí a nesmyslných řádů.

5 Osvícenství Filozoficky byl Voltaire eklektik, náboženským přesvědčením deista. Právě jeho deismus byl příčinou ostrých kritik ze strany jeho současníka, Holbacha. Jeho pohledy na svět silně ovlivnil John Locke. Reprezentoval humanismus a racionalismus 18. století. Zastával princip tolerance. Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat. K poznání docházíme zkušeností. Člověk jako rozumná bytost je schopen díky vědě, technice, kultuře a správnému společenskému řádu vést svůj osud k lepší budoucnosti. Spravedlnost je hodnota univerzální, nadřazená jednotlivým kulturám. Ctnost, neboli sklon k činění dobrého, pochází z individuálních potřeb člověka a jeho zájmů uvnitř společnosti. Náboženskou představu „Absolutního Dobra“ však označuje za ekvivalent „absolutního ragú“. Byl odpůrce absolutismu.

6 Osvícenství Denis Diderot (5. října 1713 Langres, Champagne – 31. července 1784 Paříž) byl francouzský osvícenecký spisovatel a filozof. Zabýval se mnoha vědními obory – filosofií, estetikou, teologií, matematikou, fyzikou. Byl vedoucím skupiny francouzských pokrokových vědců a filozofů, sdružených k sepsání Encyklopedie aneb Racionálního slovníku věd, umění a řemesel. Posláním Encyklopedie bylo shrnout veškeré dosavadní lidské vědění. Vyšla v 28 svazcích v letech 1751 až 1772.

7 Osvícenství Osvícenské myšlenky ovlivnily celou Evropu (svým způsobem i Ameriku) a způsobily Velkou francouzskou revoluci) Ta začala útokem na Bastillu

8 Závěr

9 odkazy http://www.eurovikend.org/photo/vitezny-oblouk.jpg


Stáhnout ppt "Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8"

Podobné prezentace


Reklamy Google