Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp. cz, ISSN 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přírodní společenstva
Advertisements

Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Populace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Život ve vodě Filip Bordovský.
Biosféra – vegetační pásy a vegetační stupně
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 3
Ekosystém přirozený a umělý
Cizorodé látky v potravním řetězci
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
C ČERNÝ PETR Ostré sykavky – C
Příroda ČR – přirozené ekosystémy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ekosystém lesa a rybníka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Přírodní vědy DUM 2 SPOLEČENSTVA ORGANISMŮ A POPULACE
Přírodní vědy DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
16-01-M/01 Ekologie a životní prostředí Speciální vzdělávací potřeby
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
LOUKA živočichové.
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Získávání energie pro život
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Ekosystém les Živočichové
Přírodopis DUM 11 Vztahy ve společenstvu organismů
Porozumění řeči – těžší varianta interaktivní
Ekoton rozvrstvení v prostoru
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
České mince a co je na nich
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Společenstvo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp. cz, ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Druhová rozmanitost Společenstvo je seskupení různých druhů organismů žijících v určitém místě ve stejnou dobu (všechny ryby v jednom rybníku, všechny stromy v jednom lese, všechny organismy na jedné louce atd.). Společenstva mají různou druhovou rozmanitost (množství druhů žijících ve společenstvu). Druhově nejbohatší jsou například tropické lesy a korálové útesy, kde žije pohromadě obrovské množství druhů organismů. Druhově nejchudší jsou naopak polární oblasti, pouště, vysokohorské oblasti a nejhlubší části oceánů.

Patra (lesní) Organismy ve společenstvu nežijí nahodile, ale jsou vždy uspořádané podle životních potřeb. Například v lesních patrech: Patro stromové (koruny stromů) – žije zde množství hmyzu (mravenci, včely, dřevokazný hmyz), veverka, kuna, ptáci (datel, brhlík, sýkora). Patro keřové – bývá dobře vyvinuto v lesích listnatých a smíšených, žijí zde pavouci a hmyz (mšice), ptáci (střízlík, červenka, slavík), úkryty zde hledají divoká prasata, srny, jeleni.

Patro stromové

Patro keřové

Patra (lesní) Patro bylinné a mechové – žije zde velké množství bezobratlých – zejména pavouci, hmyz a jejich larvy (motýli, mravenci, brouci), z obratlovců například hlodavci (myši), ještěrky, užovky, z šelem se zde mohou vyskytovat jezevci, lišky, nevyskytuje se zde mnoho ptáků (často zde hledá potravu kos). Patro kořenové – v lesní půdě žijí bakterie, plísně, houby, žížaly, dále mnoho členovců (chvostoskoci, roztoči, larvy hmyzu), z obratlovců například krtek.

Patro bylinné

Patro mechové

Patra (lesní) Pro každé lesní patro jsou typické určité druhy rostlin a živočichů, někteří živočichové se však pohybují v celém prostoru lesa a v některém patru pouze převládají (kos, veverka, mravenci, klíšťata apod.).

Pásma vodního toku (rybí pásma) Například v pásmech vodního toku: pásmo pstruhové a lipanové (horní tok) – velký spád, malá hloubka, chladnější a čistá voda, dostatek kyslíku, méně potravy (pstruh, lipan, vranka) pásmo parmové a cejnové (střední a dolní tok) – klidnější tok, větší hloubka, teplejší a více zakalená voda, úbytek kyslíku, více potravy (parma, kapr, cejn, bolen, štika, sumec)

Test Co je to společenstvo organismů? Uveď příklad prostředí, kde bývají společenstva druhově bohatá a naopak chudá? Napiš jednotlivá lesní patra. Ke každému z nich uveď vždy dva příklady živočichů žijících v ČR. Které abiotické (neživé) podmínky jsou rozhodující pro společenstvo ryb v řece?

Řešení testu Společenstvo je seskupení různých druhů organismů žijících v určitém místě ve stejnou dobu. druhově bohatá – deštné lesy, korálové útesy, mokřady druhově chudá – pouště, polární oblasti, vysokohorské oblasti 3. patro stromové – kuna, veverka, datel apod. patro keřové – mšice, slavík, střízlík apod. patro bylinné a mechové – motýl, ještěrka, myš apod. patro kořenové – žížala, krtek, bakterie apod. 4. rychlost proudu, hloubka, teplota a čistota vody, množství kyslíku a potravy

Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN 80-716-8902-5. Str. 4. Σ64. [online]. [cit. 2013-07-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Forest_in_Yakushima_29.jpg?uselang=cs> Str. 5. Σ64. [online]. [cit. 2013-07-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Forest_in_Yakushima_21.jpg> Str. 7. [online]. [cit. 2013-07-17]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Forest_with_fog.jpg?uselang=cs> Str. 8. Karamell. [online]. [cit. 2013-07-17]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mushroom_Forest.jpg?uselang=cs>