Obtíže žáků v učení a chování II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
DĚTI NA CESTĚ Zdravotní, psychické a sociální důsledky náhradní péče
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Emoce (city).
Návykové látky, závislosti
Školní zralost PhDr. Pavel Beňo Tel n
Mladší školní období.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Rozdíly mezi osobnostmi
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Obtíže žáků s učením a chováním
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Duševní zdraví a psychohygiena
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Internalizované poruchy chování
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Základní charakteristika
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr.Michal Vičar Emoce.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Číslo v digitálním archivu školy
Vývoj člověka Ontogeneze.
Pedie Co mají společné?.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diagnostika dítěte předškolního věku II.
Základní pojmy speciální pedagogiky
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Školská sociální práce
Rodičovství biologické a pěstounské
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Obtíže žáků v učení a chování II.

Obtíže žáků v učení a chování II. (1) Prevence obtíží v učení a chování žáků Školní zralost a připravenost: předpoklad vývoje schopností a dovedností, které jsou prostředkem pro další vývoj školáka. školní zralost: biologické zrání, stupeň zralosti CNS (+ předchozí zkušenosti a předškolní učení) zralost CNS: • odolnost vůči zátěži, reaktivita a stabilita dítěte (schopnosti → využití pozornosti, přizpůsobení se školnímu režimu) • lateralizace ruky, manuální zručnost – motorická a senzomotorická koordinace • rozvoj percepce (zrakové, sluchové vnímání) • spolupráce obou mozkových hemisfér vývoj kognitivních procesů (přechod prelogického myšlení do stadia konkrétních logických operací) emoční zralost •předpoklad úspěšnosti v adaptaci na školu (citová stabilita, motivace k učení, odpovědnost za chování, podřízení autoritě učitele)

Obtíže žáků v učení a chování II. (2) školní připravenost • vnější (zájem o prostředí školy, učení jako hra, úkoly nejsou povinné, nedovedou přemýšlet – úspěch tam, kde není nutné moc přemýšlet: výchovy) • vnitřní (jde o skutečnou způsobilost dítěte, odpovídá rozumové, citové a sociální zralosti) Kompetence z hlediska školní připravenosti • hodnota a smysl školního vzdělávání (status rodiny) • dostatečná úroveň socializace dítěte při nástupu do školy (sociální role, rozdíly v chování vůči různým lidem) • dostatečně rozvinutá schopnost verbální komunikace (nutný předpoklad pro úspěch ve škole pro orientaci v sociální situaci, úspěšnost ve výuce) • orientace v systému hodnot a norem chování (chápat a respektovat základní pravidla chování; význam autority dospělých v okolí) (Přinosilová, D. Diagnostika ve speciální pedagogice. Brno: MU, 2007)

Obtíže žáků v učení a chování II. (3) Diagnostika a prevence u předškoláků a školních začátečníků: (Sindelarová, B. Předcházení poruchám učení. Praha: Portál, 1996) Deficity v dílčích funkcích • diferenciace pozadí a figury (zaměření pozornosti jako základ vyšších kognitivních funkcí) • optická a akustická diferenciace a členění (jako funkce vnímání) • funkce intermodálního kódování (jmenování věcí: viděné, slyšené, slovo – písmena) • optická, akustická, intermodální krátkodobá a dlouhodobá paměť • funkce seriality (schopnost anticipace) • vývoj vnímání schématu těla a orientace v prostoru (Švancarová, D., Kucharská, A. Test rizika poruch čtení a psaní pro rané školáky. Praha: Scientia, 2001)

Obtíže žáků v učení a chování II. (4) Poruchy vývoje v mladším školním věku • Somatické poruchy - onemocnění horních a dolních cest dýchacích - pozor na nadměrnou hmotnost (zdravotní i citová rizika) - hubené děti (pozor na zanedbávání) - vadné držení těla - neobratnost (nebezpečí onemocnění nervové soustavy; citová rizika ve skupině vrstevníků) - pozor na úrazy • Psychické poruchy - somatické projevy (porucha přijímání potravy, ranní nechutenství, poruchy spánku, noční děs, noční pomočování, přetrvávající poruchy komunikace – balbuties, dyslalia) - problémy ve vnímání - problémy v paměti (často souvisí s pozorností, vštípivostí, výbavností – doma ví, ve škole neví, neurotická blokáda) - problémy v myšlení

Obtíže žáků v učení a chování II. (5) • Poruchy citů Citová stránka psychiky – vyjadřuje subjektivní vztah a poměr člověka k sobě a k okolí. Platí i o dětech ve všech vývojových stadiích • podle tělesných projevů (pohyb, červenání, blednutí) • vyjádření citového rozpoložení (řeč, chování, jednání) - afekty (běžné projevy u dětí, ale nutno věnovat pozornost změnám v projevech) - nálada déle trvající proces (děti jsou obvykle veselé – posmutnělá nálada může být varováním: nemoc, psychické problémy, sociální problémy) • školní fobie (počátek mezi 9. – 11.rokem) • deprese (existují i u dětí – nešťastné, somatické obtíže; častěji u chlapců; počátek od 10 let vrchol mezi 15 - 19 lety) - poruchy vyšších citů • příznaky sociální tuposti a necitlivosti (k dětem, dospělým, všemu živému; nedostatek morálních zábran, bezcitnost. POZOR, může být příznakem maladaptivního vývoje osobnosti)

Obtíže žáků v učení a chování II. (6) • Poruchy sociálních vztahů (děti se nedokážou vyrovnat s novou situací – školou) - mnoho příčin: • zdravotní potíže, nevyzrálost • nedostatek nadání • nedostatek přípravy – dítě neumí, rodiče nedokážou pomoci - výsledek: • dítě má horší prospěch • rodiče se nevhodně snaží o nápravu Rodina: ambiciózní rodiče si myslí, že dítě „nechce“ (chybný postoj k dítěti, neurotizace, bludný kruh selhávání) Vztahy k ostatním dětem: budování sociálních vztahů i pro budoucí život - samotářské, do sebe uzavřené dítě, sociálně izolované - nepřiměřeně extrovertní dítě (rychle navazuje kontakty, málo pevné vztahy – povrchní, umí se zalíbit) - dítě hyperaktivní, neklidné je často v sociálně složité situaci.

Obtíže žáků v učení a chování II. (7) Nebezpečná porucha sociálních vztahů – příčina v rodině – plní se všechna přání (nezdrženlivý styl života, vše je dovoleno, není třeba o nic usilovat, tolerují se zlozvyky: podvody, lži, alkohol, kouření) - děti s jistou sociální autoritou (protože jim rodiče do ničeho nemluví) - děti agresivní (obtížné začlenění do skupiny, týrání slabších či sociálně izolovaných dětí; zárodky pozdější závadné party – velmi nebezpečné již v mladším školním věku) Vnější okolnosti: kolik má dítě hraček, jaké má možnosti aktivit síla, obratnost, rychlost (později vlastnosti charakterové – spolehlivost, důslednost – také důvtip, obratnost ve vyjadřování) přílišná péče rodiny negativně ovlivňuje osamostatňování a postavení ve skupině Doporučení, důležitá pro vývoj dítěte sociální vztahy dětí navzájem i s rodiči se v průběhu vývoje mění → musí se měnit s vývojem potřeb dítěte poruchy sociálních vztahů je nutné včas zachytit; ač nenápadná mohou být příznakem hrozících vážných poruch (dítě izolované, dítě agresivní, dítě bez zábran: nutná spolupráce odborníka) dítě se začíná osamostatňovat, je třeba počítat s malými tajemstvími; rodiče ztrácí svou „všemocnost“

Obtíže žáků v učení a chování II. (8) Puberta • Somatické poruchy (vady páteře, předčasná či opožděná puberta, akné). Pozor na poruchy neurovegetativní regulace (subjektivní potíže těžko diagnostikovatelné – bolesti hlavy, závratě, pocity chladu: nadměrná únava – problémy ve škole). • Psychické poruchy - somatické projevy: • poruchy výživy (otylost, nechutenství, anorexie) • poruchy spánku (v malé míře) • motorické poruchy (tiky, koktavost) Odchylné somatické projevy jsou dětmi intenzivně vnímány – narušení zdravého vývoje osobnosti. - poruchy poznávacích schopností: • vady zraku, sluchu • poruchy paměti a pozornosti (ADHD s vyzráváním CNS má méně intenzivní projevy; při nepříznivých psychosociálních podmínkách – druhotné projevy ve vnímání a správné interpretaci vjemů)

Obtíže žáků v učení a chování II. (9) - poruchy vnímání – pozor na iluze, halucinace, nápadné chování – pozor na intoxikace paměť: • porucha výbavnosti (trémisté, emočně labilní děti – výrazná stresová situace) • rozdíly mezi mechanickou a logickou pamětí • bájivá lhavost je už patologickým jevem, ale je možný • vzpomínkový klam, který je dán hormonální rozkolísaností (dítě vydává za pravdu události z četby, televize, ze snů) • iluze viděného, slyšeného, prožitého (illusion de déjàvu při celkovém oslabení, únavě) - myšlení – útlum myšlení, poruchy struktury myšlení, poruchy obsahu myšlení – spíše v adolescenci, zasluhují si pozornost, pokud přetrvávají

Obtíže žáků v učení a chování II. (10) intelekt, rozumové schopnosti; nástup puberty, citové dozrávání probíhá u mentálně postižených dětí jinak (viz speciální pedagogika). Pozornost je nutné věnovat žákům tzv. hraničním s podprůměrným intelektem. Pozor na neurotické děti, které mohou reagovat na situační zátěže „jako by se jim snížil intelekt“. • Poruchy citů - rozkolísaná emotivita - úzkostné stavy méně časté - depresivní stavy – častěji než dříve (reakce na dlouhodobý nepříznivý vliv prostředí). Pozor, narůstá nebezpečí sebe- vražedného jednání. - emoční labilita (střídání nálad spíše u dívek, výbuchy afektů spíše u chlapců) - poruchy vyšších citů (sociální „tupost“, emoční deprivace v pubertě vedou již k závažným projevům narušení sociálních vztahů. Nezlehčovat, že „je to jen puberta“.

Obtíže žáků v učení a chování II. (11) • Poruchy sociálních vztahů - cítí se být jako dospělí – jsou však sami sebou nejistí - zdroj poruch: touha být brán jako dospělý a nepřiměřené podceňování dospělými - nedůtklivost vůči radám dospělých, vzdor, silácké jednání: řešit může jen vyrovnaný, taktní vychovatel, důsledně dodržující domluvená pravidla - sociální vztahy se spolužáky – zájem o kluby, party – nebezpečí závadových part Je nutný: • srovnávací pohled: chování v rodině, ve škole, ve skupině vrstevníků • vývojový pohled: minulý vývoj ve vztahu k aktuálnímu stavu • systémový pohled: z hlediska biologicko-psychosociálních vlivů jsou si v mnohém podobni, každý je však v mnohém jiný.

Obtíže žáků v učení a chování II. (12) Adolescence je považována za čtvrté období kritického vývojového přechodu (1. období útlého věku, 2. přechod do předškolního věku, 3. vstup do školy) - nástup abstraktního myšlení - sdružování s vrstevníky - působí změny v rodinách - měnící se prostředí školy - působení širší společnosti (rušivé chování adolescentů) To vše prožívají adolescenti velmi intenzivně. • Somatické poruchy - nemoci dýchacích cest - chronická onemocnění - u dívek nepravidelnosti v menstruačním cyklu (únava, vyčerpání – zohlednit) - malá výška chlapců - ohrožení pohlavními chorobami - ohrožení návykovými látkami - období fyzické i psychické zátěže pro organismus adolescenta

Obtíže žáků v učení a chování II. (13) • Psychické poruchy - somatické projevy: nápadně malí nebo velcí, zvláště s vyšší váhou jsou traumatizováni subjektivně i okolím • psychické nechutenství (anorexie) • poruchy spánku (špatné usínání, neklidný spánek, ranní únava – běžné u citlivých jedinců) • tiky, koktavost (velmi traumatizující) • Poruchy poznávacích schopností Bývají méně výrazné, pokud se objevily dříve, mohou přetrvávat. • Poruchy citů Emotivita může být narušena biologickými zvláštnostmi období ve vazbě ne ekologickou situaci (škodliviny) a společenskou situaci. Hlavní rozpor: urychlený somatosexuální vývoj – opožděný vývoj sociální.

Obtíže žáků v učení a chování II. (14) - úzkostné stavy, ubývají; při výskytu jsou intenzivní (narušují školní, pracovní i sociální zapojení adolescentů) - somatické abnormní strachy = fobie (vtíravý pocit změny vzhledu, zvětšování či předstírání choroby – získat výhody, zakrývání prožívaných potíží) - depresivní stavy – narůstá výskyt (až 10x proti pubertě); příčinou jsou zevní tíživé situace, i příznak psychického onemocnění. Pozor, nebezpečí sebevražedných úvah. - emocionální labilita, afekty – reakce na nepochopení okolím u labilních jedinců - poruchy vyšších citů: narušení meziosobních, společenských vztahů – nárůst vede až k poruchám chování (až k delikvenci)

Obtíže žáků v učení a chování II. (15) • Poruchy sociálních vztahů - pasivní forma poruch psychosociálních vztahů: únikové formy (vyhnout se tíživé situaci – záškoláctví, absence, opouštění zvoleného oboru; extrém – sebepoškození, sebevražda) - agresivní forma: jedinec poškozuje druhé nebo celou společnost (násilné činy jedinců, part, šikana, vandalismus, krádeže; extrémně – terorismus) - kompromisní forma: výkyvy v jednání adolescenta (výkyvy v jednání, učení; rychle měnící se sociální vztahy – sexuální promiskuita; rychlé změny stylu života; nadměrné užívání alkoholu, nikotinismus, zneužívání návykových látek) Pro učitele i rodiče ve styku s dospívajícím jedincem: • více trpělivosti, pochopení • smířit se s tím, že se dítě mění postupně v dospělého • potřebuje více partnera a přítele než autoritativního vychovatele. (Vojtík,V., Machová,J., Břicháček,V. Poruchy vývoje dětí a mladistvých a jejich projevy v rodině a ve škole. Praha: SPN, 1990)