Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Vzdělávání a jeho kategorie
Paměť a kognitiva Seminář pro V. ročník LF MU MUDr.T.Kašpárek
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Audiologická vyšetření u poruchy vývoje řeči
Výchova mládeže s více vadami
Psychohygiena seniora
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Poruchy autistického spektra (PAS) Pervazivní vývojové poruchy
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Příčiny SPU.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_20.
Alzheimerova nemoc.
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Paměť je schopnost - ukládání - uchovávání - vybavování informace v nervovém systému.
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Didaktická část diplomové práce
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Cvičení se zaměřením na paměť
Vývojová dysfázie.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Základy speciální pedagogiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Témata kognitivní psychologie
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Paměť DUM_18. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
PORUCHY ŘEČI V DĚTSKÉM VĚKU
Inteligence DUM_19.
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Inteligence,tvořivost, paměť
Inteligence.
Témata kognitivní psychologie
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Témata kognitivní psychologie
Pedie Co mají společné?.
Kurikulum: obsah školní edukace
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Diagnostické metody.
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Témata kognitivní psychologie
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení

Paměť- definice Definice: schopnost ukládat, udržovat a vybavovat informace

Paměť - dělení Dělení dle časové dynamiky : krátkodobá dlouhodobá Dělení dle obsahu deklarativní ( jako slovník, kartotéka, odpovídá na otázku co, zprostředkuje osobní prožitky a faktické znalosti) sémantická (znalost pravidel a postupů, jež jsou základem motorických a senzorických dovedností – cosi jako návod, kuchařka, která odpovídá na otázku jak)

Paměť - dělení Deklarativní paměť: paměť epizodická – zahrnující autobiografické informace o našich prožitcích, obyčejně zahrnuje místo, čas paměť sémantická – poznatky získané výchovou a vzděláním (matematika, jazykové znalosti)

Paměť - dělení Pojem pracovní paměť –střednědobá paměť, do níž jsou ukládány informce na nějakou dobu, než budou později použity při řešení určitého problému

Učení s pamětí úzce souvisí učení rodíme se s výbavou základních reflexů, v průběhu vývoje se stává významější interakace s vnějším prostředím učení se děje na základě podmiňování

Paměť - dynamika podněty zachycené smyslovými orgány – bezprostřední pamět, ze které se rychle vytrácí: část do krátkodobé paměti část pak do dlouhodobé paměti Mechanismy paměti: bezprostřední krátkodobá paměť dána vzrušivostí uzlů nervové sítě dlouhodobá vyžaduje chemické nebo morfologické změny realizované procesem konsolidace

Poruchy paměti Celkové poruchy snížení, zvýšení, spíše však významněji narušeny jednotlivé komponenty ( vštípivost -ukládání, retence -udržovaní, výbavnost) Amnézie přechodná ztráta paměti na události které rušivému zásahu předcházely (trauma, elektrokonvulzivní léčbě, epileptický záchvat ) anterográdní a retrográdní amnézie - neschopnost zapamatovat si podněty aplikované několik hodin po a před rušivém zásahu

Intelekt a inteligence Inteligence – obecná psychická schopnost adaptovat se na nové problémy a podmínky života Intelekt – rozumová schopnost člověka vztahující se především k řešení teoretických problémů

Měření intelektových schopností Wechslerův test ( obsahuje 5 verbálních a 5 nonverbálních zkoušek) Ravenův test – obsahuje 60 úkolů se vzrůstající obtížnosti , z daných obrazů je třeba vyvodit chybějící

Třídění intelektu dle IQ IQ u dětí: mentální věk/kalendářní věk x 100 IQ u dospělých: obdržený výsledek /očekávaný výsledek dle statistického průměru x 100 Průměr 90 -110 Podprůměr 80-90 Nadrůměr 10-140

Poruchy intelektu Snížení intelektových schopností, které nemusí postihovat všechny složky rovnoměrně : mentální retardace- nedostatečný rozvoj intelektu demence –snížení až ztráta dříve dosažené úrovně intelektu

F 70-79 Mentální retardace Základní charakteristika nedostatečně vyvinutý intelekt ( na rozdíl od demence, kdy dochází k úbytku již rozvinutého intelektu a bývá doménou starší věkové populace) s tímto souvisí úroveň narušení chování , stupeň soběstačnosti a nutnost péče

F 70-79 Mentální retardace F 70 Lehká mentální retardace IQ 50-69 (9-12roků). schopni základního školního vzdělání a zaměstnání málo kvalifikovanou prací - vzdělatelní F 71 středně těžká mentální retardace IQ 35-49 (6-9 r.) vzdělání na úrovni druhé třidy základní školy - vychovatelní, ale nevzdělatelní F 72 těžká mentální retardace IQ 20-34 (3-6 roků) porucha psychomotorického vývoje přidružené defekty (smyslových orgánů, neurologické příznaky), zřejmá v předškolním věku F 73 hluboká mentální retardace IQ< 20 (<3 roky) neschopni pečovat o základní potřeby, vyžadují stálý dohled (epilepsie, inkontinentní, poškození zraku a sluchu a a jiné tělesné handicapy)