Základy soukromého práva – témata č. I., II. SEMINÁŘ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam SJM pro inkaso pohledávek
Advertisements

Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Finalizace akvizičního procesu
Úvod do smluvního práva Scientia est potentia Vědění je moc.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Spotřebitel a jeho práva
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Obchodní závazkové vztahy
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Systém soukromého práva
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Struktura obchodní smlouvy
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
1 Souběhy dluhů a plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
JUDr. Jaroslav Stránský
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
1 Částečná plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
Zákonné opatření senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí Ing. Michal Obrusník.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_16.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_11.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Novela zákona o obcích.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Občanské právo procesní II Opakování 30. 9
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Název prezentace (DUMu):
Právo x stavební fyzika
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Občanské soudní řízení I.
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Transkript prezentace:

Základy soukromého práva – témata č. I., II. SEMINÁŘ

Příklad č.1 Určete, který z následujících společenských vztahů náleží předmětu a metodě občanskoprávní regulace: –vztah mezi obecním úřadem a fyzickou osobu, jehož obsahem je vyměření místního poplatku ze psů; –vztah mezi spotřebitelem a dodavatelem, který vznikl z titulu reklamace dodaného zboží; –vztah mezi prodejcem a výrobcem zboží; –vztah mezi obcí a fyzickou osobou, jehož obsahem je spor z nájemní smlouvy; –spor o zadostiučinění požadované fyzickou osobou pro šíření pomluvy jinou osobou; –spor mezi pracovníkem a jeho zaměstnavatelem o vyplacení odměny. –vztah mezi Dopravním podnikem města Brna a cestujícím bez platné jízdenky –Vztah mezi Jihomoravským krajem a Statutárním městem Brnem, jehož obsahem je pronájem kanceláří

Příklad č. 2 Mezi paní Janou K. a panem Rudolfem M. byla uzavřena smlouva o půjčce peněz ve výši Kč, přičemž k zajištění plnění řádně a včas se strany dohodly na smluvní pokutě Kč za každý i započatý měsíc prodlení se splácením dluhu. Zabývejte se platností takového ujednání z hlediska základních zásad občanského práva. Může se věřitel úspěšně domáhat žalobou plnění smluvní pokuty?

Příklad č. 3 Zákazník zakoupil od stánkového prodejce na městském tržišti výrobek spotřební elektroniky za cenu, která se mu jevila výrazně příznivá ve srovnání s cenou výrobku v běžné obchodní síti. Po čase byl předvolán na Policii ČR a bylo mu předestřeno, že zakoupené zboží bylo prodejcem nabyto nelegálně. V této souvislosti byl vyšetřován podle ustanovení trestního řádu. a)Jakou zásadu občanského práva lze na tento případ uplatnit? b)Je tato zásada výslovně formulována v některém z ustanovení nyní platného občanského zákoníku?

Příklad č. 4 Slečna Jana K. si nechala ve fotografickém ateliéru zhotovit kolekci uměleckých fotografií – svých portrétů, které do budoucna chtěla využít ve své kariéře modelky. Po roce náhodou zjistila v knihkupectví, že jeden z těchto portrétů je použit bez jejího vědomí i souhlasu na přebalu knížky s počítačovou tématikou. Poraďte slečně Jana K., jak se má v takové situaci zachovat. a)Které subjektivní právo slečny Jany K. bylo porušeno? b)Jaký efektivní způsob ochrany byste jí poradili?

Příklad č. 5 Dívce ve věku 16 let a 3 měsíců bylo soudním rozhodnutím povoleno uzavření sňatku z důvodů jejího těhotenství. Po uzavření sňatku a narození dítěte bylo manželství rozvedeno v době, kdy žena dovršila 17 let a 4 měsíce věku. a)Je tato žena oprávněna v tomto věku samostatně uzavřít kupní smlouvu o koupi svého bytu do výlučného vlastnictví? b)Odpověď zdůvodněte s odkazem na konkrétní ustanovení platného práva.

Příklad č. 6 Bude-li Váš soused na svém pozemku obtěžovat každý den hlukem, prachem a světlem (kupř. z provozované opravny zemědělských strojů), jaký způsob právní obrany byste zvolili, abyste dosáhli ochrany co nejdříve a bez soudního procesu? Zdůvodněte s poukazem na konkrétní ustanovení občanského zákoníku. Charakterizujte tento způsob právní ochrany. Který orgán v těchto otázkách rozhoduje?