Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
KLASICISMUS STARÉ GYMNÁZIUM Kostelní náměstí 14. Škola - kvalitní jednoduchá klasicistní stavba se dvěma patry s vysokým suterénem do Školní ulice - směrem.
Prezentace Praha.
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
…několik obrázků z průběhu oprav. Stav konírny před opravou.
Zámek Poruba.
Plzeň – naše krajské město
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vizovice Eliška Kratinová.
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY
Občanská výchova 6. ročník
Procházka historií a současností města Karviné
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY „Medzinárodní pátrači“ = „Mezinárodní detektivové“
Zámek Poruba Mařáková Anna Jedináková Klára
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska
A – 7I – 13R – 21 B – 8J – 14S – 22 C – 9K – 15T – 23 D – 10L – 16U – 24 E – 11M – 17V – 25 F – 6N –
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Plzeň Plzeň.
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
 Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/

Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Klaster.Kladruby.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Cirkevni.stavby.
Naše město Vizovice a Základní škola
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Bečváry Vesnice leží v okrese Kolín asi 10 km od Kouřimi. Největší historickou dominantou je pozdně barokní zámek z let V letech byl.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
HRADEC KRÁLOVÉ → PARDUBICE → LÁZNĚ BOHDANEČ → KUTNÁ HORA
Na cestě do Kodaně.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Bor.a.okoli.
Webové stránky zámku. Zámek Červená Lhota Zámek Červená Lhota leží v jižních Čechách, zhruba 20 kilometrů od Jindřichova Hradce, stojí uprostřed rybníka.
VY_32_INOVACE_38_Turismus na území ČR Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Autor prezentace: Vojtěch Kolařík Autor obrázku: 1 - Podzemnik (CC-BY-SA) 2, 3 - Karl Gruber - 2, 3 - Karl Gruber - karl.gruber[at]mmcx.net.
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Škola:. Základní škola Kladruby
Zručský park.
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Zámek Hluboká CZ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kulturní památky Plzeň a Plzeňský kraj
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
Královské město Rakovník
Zamek Hluboka zvuk mono.
Zamek Hluboka zvuk mono.
Druh učebního materiálu
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Transkript prezentace:

Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.

Významné budovy Významné budovy Heřmanova Městce Heřmanova Městce Děkanský kostel svatého Bartoloměje Husův sbor Zámek Židovská škola a synagoga Údaje o návštěvnosti objektů

Největší a nejvýznamnější stavba naší farnosti tvoří dominantu celého náměstí. Kostel je orientován– hlavní oltář má na východní straně, jednolodní stavba je dlouhá 43,45 m a široká 13,82 m. Děkanský kostel svatého Bartoloměje Děkanský kostel svatého Bartoloměje

Husův sbor Budova sboru je 28 m dlouhá, 15,5 m vysoká. Výška věže je 20,20 m. Výška síně 7,45 m. Do sboru se vchází po pěti žulových schodech. Dvoje dveře vedou do vestibulu, z kterého vlevo po dvaceti schodech se vystupuje na kruchtu, která je 20 m široká a 6 hluboká. Z ní se vystupuje na věž.Budova sboru je 28 m dlouhá, 15,5 m vysoká. Výška věže je 20,20 m. Výška síně 7,45 m. Do sboru se vchází po pěti žulových schodech. Dvoje dveře vedou do vestibulu, z kterého vlevo po dvaceti schodech se vystupuje na kruchtu, která je 20 m široká a 6 hluboká. Z ní se vystupuje na věž. Pod věží byla pohřební kaple s katafalkem.Pod věží byla pohřební kaple s katafalkem.

Zámek Původní stavba zámku byla ve slohu renesančním, nádvoří zdobily ze tří stran arkády. Věž byla nižší než dnes, ale s bání. Roku 1714 byla v místech dnešního náměstí zámecká předzahrada zaplocena vpředu. Roku 1784 byl zámek důkladně přestavěn Václavem Šporkem hrabětem. Tehdy v něm byla velká kuchyně, dvanáct sklepů a čtyři konírny. V prvním poschodí jídelna, velký sál, dvanáct pokojů a kaple Tří králů. Zámek v té době dostal přibližně dnešní podobu.Původní stavba zámku byla ve slohu renesančním, nádvoří zdobily ze tří stran arkády. Věž byla nižší než dnes, ale s bání. Roku 1714 byla v místech dnešního náměstí zámecká předzahrada zaplocena vpředu. Roku 1784 byl zámek důkladně přestavěn Václavem Šporkem hrabětem. Tehdy v něm byla velká kuchyně, dvanáct sklepů a čtyři konírny. V prvním poschodí jídelna, velký sál, dvanáct pokojů a kaple Tří králů. Zámek v té době dostal přibližně dnešní podobu.

Židovská škola a synagoga V listopadu r byly v Heřmanově Městci slavnostně otevřeny a veřejnosti ke kulturním účelům předány zrekonstruované budovy bývalé synagogy a bývalé židovské školy. Neuvěřitelně zchátralé objekty byly uvedeny do své původní umělecké podoby a jsou připraveny sloužit novému poslání.

Údaje o návštěvnosti objektů Rok Kostel Husův sbor Zámek Synagoga