Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ"— Transkript prezentace:

1 BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_10_Barokní stavby – Jihomoravský kraj Vybrané barokní stavby v Jihomoravském kraji Mgr. Monika Frolcová BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ

2 Anotace: Žák se dozví informace o barokních stavbách v Jihomoravském kraji – o kostelích, zámcích. Shlédne fotografie těchto staveb. Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět – vlastivěda Druh učebního materiálu: prezentace Power Point

3 ZÁMKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Zámky, které reprezentují baroko v Jihomoravském kraji vznikly přestavbou starších šlechtických sídel. Kostely byly nově zakládány a jejich interiéry jsou doplněny významnými výtvarnými díly.

4 KOSTEL NANEBEVZETÍ P. MARIE
1661 – s architektonicky náročně komponované dvouvěžové průčelí s boční Kaple je na půdorysu šestiúhelníka z poloviny 18.století. Interiér byl nově upraven v 70.letech 18.století. Dominantou interiéru je oltářní obraz F. A. Maulbertsche.

5 ZÁMEK SLAVKOV U BRNA - AUSTERLITZ
Původní renesanční zámek byl koncem 17.století zcela přebudován v reprezentační šlechtické sídlo. Štuková a malířská výzdoba interiérů. Rekonstruovaná barokní zahrada je doplněna sochařskou výzdobou.

6 ZÁMEK MILOTICE Původně vodní tvrz, dále renesanční zámek z 2.pol. 16.století, byl přestavěn na barokní v 18.století Čestné nádvoří, konírna, jízdárna, francouzský park a přilehlá bažantnice Pověst o milotické černé hraběnce Natáčely se zde pohádky

7 ZÁMEK VALTICE Zámek byl přestavěn v letech 1688- 1724.
Zámek je čtyřkřídlá dvoupatrová budova, předzámčí - dvě jednopatrová křídla, k jednomu přiléhá budova divadla a ke druhému jízdárna. Terasy před zahradním průčelím zdobí barokní alegorické sochy, řada plastik je rozmístěna také v parku. Zámek je součástí Lednicko-valtické kulturní krajiny, která byla v roce 1996 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

8 Bibliografické citace
MERCY. Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Zábrdovice.jpg [online]. 8. května [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < HUGO. Slavkov-zamek.jpg [online]. 21.května 2007, 04:51. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < DABIER. Milotice, Czech Republic (château).jpeg [online]. 25. července 2008, 14:55. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < >. DILIGENT. Valtice castle courtyard.JPG [online]. 2. prosince [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < >.


Stáhnout ppt "BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ"

Podobné prezentace


Reklamy Google