Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druh učebního materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druh učebního materiálu"— Transkript prezentace:

1 Druh učebního materiálu
Anotace Žáci se během prezentace seznamují s novým uměleckým slohem – renesance. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření květen 2012 Ročník IV. Vzdělávací oblast obor tématický okruh ČLOVĚK A JEHO SVĚT Vlastivěda Lidé a čas Téma-název učebního materiálu RENESANCE DUM - 16 Druh učebního materiálu Prezentace

2 RENESANCE DUM - 16

3 V době nástupu Habsburků
se v českých zemích šířil nový umělecký sloh – renesance. RENESANCE - znovuzrození, označuje období rozkvětu umění a vědy.

4 Ve světě nastala řada změn - objevení Ameriky
Brambory pocházejí původně z Peru. Do Evropy se dostaly v 16. století díky Kryštofu Kolumbovi a jeho objevení Ameriky. V Čechách jsme si na ně museli ještě nějakou dobu počkat, byly k nám přivezeny přes Vídeň až v 17. století. Ve stravě u nás nahradily plodiny jako je hrách, proso, pohanka, ječmen či pšenice.  

5 Hvězdáři začali zkoumat Slunce, Měsíc i planety.
Byl sestrojen první dalekohled. KDE JE PRAVDA? Země je placatá, Slunce kolem ní obíhá. Země je kulatá, otáčí se kolem své osy a obíhá kolem Slunce.

6 České panstvo mění svá sídla – hrady
v pohodlné paláce a honosné zámky. Kolem nich se zakládali rozsáhlé parky a šlechtěné zahrady. Uvnitř zámku bývalo nádvoří s arkádami. Arkáda - krytá chodba tvořena řadou oblouků oddělených sloupy.

7 UKAŽ NÁDVOŘÍ, NAJDI ARKÁDY.

8 TYPICKÉ ZNAKY RENESANČNÍCH STAVEB
domy jsou zakončeny ozdobnými štíty - okna, dveře, věžičky jsou pravidelné - okna a dveře mají kamenné orámování na fasádách domů bývají malby nebo ozdoby omítek

9 NAJDI A JMENUJ ZNAKY RENESANCE

10 CITACE OBRAZOVÉHO MATERIÁLU
AMERIKA - BRAMBORY - OBJEVENÍ AMERIKY - DALEKOHLED - ZÁMEK MĚLNÍK - ZÁMEK V LITOMYŠLI -


Stáhnout ppt "Druh učebního materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google