Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
Advertisements

Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.18
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Digitální učební materiál
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
tříletý učební obor – Číšník, servírka
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Přijďte pracovat na své budoucnosti již nyní! V. workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Práva a povinnosti.
Pracovní smlouva Po úspěšném absolvování pracovního pohovoru čeká uchazeče před nástupem další důležitý krok – podpis pracovní smlouvy.
vytvořený v projektu OP VK
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Návrh struktury personálního spisu
PRACOVNÍ PRÁVO Vznik pracovního poměru JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
JUDr. Jaroslav Stránský
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Uzavírání a opakování pracovních poměrů na dobu určitou JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol.
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Jak správně vést evidenci pracovní doby
Pracovní cesty a cestovní náhrady
PRACOVNÍ SMLOUVA. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1128Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Pracovní.
Přijďte pracovat na své budoucnosti již nyní! V. workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Práva a povinnosti.
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
 Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Předsmluvní vztahy, vznik a změny pracovního poměru JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Odměňování pracovníků Sjednání, stanovení nebo určení mzdy.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Pracovní právo II. Pracovní poměr.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Základy pracovněprávních vztahů
Ekonomika malých a středních podniků
ZÁKONÍK PRÁCE základy pracovněprávních vztahů
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Digitální učební materiál
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
JUDr. Milan Tomeš - Profil
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

Pracovní smlouva - co musí a nemusí obsahovat JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Pracovní smlouva Pracovní poměr se zakládá: uzavřením pracovní smlouvy, jmenováním. Pracovní smlouva musí obsahovat: druh práce, místo výkonu práce, den nástupu do práce. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Dvoustranná povaha pracovní smlouvy Pracovní smlouva je dvoustranné právní jednání. Cokoli, co bylo v pracovní smlouvě dohodnuto, platí, pokud se smluvní strany nedohodnou na něčem jiném. Totéž platí pro celý obsah smlouvy, včetně všech příloh a součástí. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Význam pracovní smlouvy Pracovní smlouva určuje podobu základních práv a povinností smluvních stran. Nejde o informační dokument, neslouží k vzájemnému informování práv a povinností vyplývajících ze zákona. Vzhledem k dvoustranné povaze není vhodným řídícím nástrojem. Pro konkretizaci úkolů a povinností má zaměstnavatel k dispozici jednostranné nástroje. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Druh práce Druh práce vyjadřuje, jakými pracemi bude zaměstnavatel zaměstnance zaměstnávat. Vymezuje okruh úkolů, které bude zaměstnanec povinen plnit. Nesmí být sjednán příliš široce (tak, aby zaměstnavateli vznikla možnost přidělovat téměř jakékoli práce). Pokud by naopak byl sjednán příliš úzce, došlo by k omezení řídící působnosti zaměstnavatele. Není vyloučeno sjednat několik druhů práce. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Druh práce Ujednání druhu práce bývá často doplňování pracovní náplní. Pracovní náplň nemusí být součástí pracovní smlouvy. Jde o řídící dokument zaměstnavatele. Pokud není součástí smlouvy, může o jejím obsahu zaměstnavatel rozhodovat i jednostranně. Pracovní náplní nelze vybočit ze sjednaného druhu práce. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Místo výkonu práce Místo výkonu práce vyjadřuje, kde bude zaměstnavatel zaměstnanci přidělovat práci. Pokud by zaměstnavatel vyžadoval výkon práce mimo sjednané místo výkonu práce, musel by zaměstnance vyslat na pracovní cestu. Zákon umožňuje sjednání více míst výkonu práce a neomezuje šíři tohoto ujednání. Pokud je místo výkonu práce sjednáno šířeji než jedna obec, musí být sjednáno nebo určeno pravidelné pracoviště pro účely cestovních náhrad. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Den nástupu do práce V den, který byl sjednán jako den nástupu do práce, vzniká pracovní poměr. Pracovní poměr tedy nevzniká v den, kdy zaměstnanec fakticky poprvé přijde do práce. Zpravidla jde o přesné datum, ale není vyloučeno sjednat den nástupu do práce i jiným způsobem. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Další obsah pracovní smlouvy Pracovní smlouva může obsahovat další ujednání například o: výši mzdy, trvání pracovního poměru, zkušební době, rozsahu pracovní doby, délce dovolené, souhlasu zaměstnance s vysíláním na pracovní cesty. Ujednání v pracovní smlouvě nesmí porušovat nebo obcházet zákon. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Další obsah pracovní smlouvy Případný další obsah pracovní smlouvy musí být hodnocen z hlediska výhodnosti pro obě smluvní strany. Stručnější smlouvy bývají výhodnější spíše pro zaměstnavatele (ponechávají větší prostor pro jednostranné řízení). Obsahově širší smlouvy bývají výhodnější pro zaměstnance (práva a povinnosti jsou sjednány a nemůže dojít k jednostranné změně). © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Další obsah pracovní smlouvy Pro zaměstnavatele nevýhodná bývají ujednání o pracovní době (rozvržení, délky směn apod.). Smluvní sjednání mzdy je pro zaměstnavatele nevýhodné tím, že (na rozdíl od jednostranného stanovení mzdovým výměrem) nemůže zaměstnanci mzdu měnit. Na druhé straně se nabízí možnost sjednat mzdu s přihlédnutím k práci přesčas. Jako nevýhodná a potencionálně problematická se mohou ukázat ustanovení opisující zákon (zejména při změnách právní úpravy). © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Další obsah pracovní smlouvy Pracovní smlouva nemusí obsahovat souhlas zaměstnance se zpracováním osobních údajů (např. rodné číslo). Údaje, které zaměstnavatel musí zpracovávat ke splnění zákonem stanovených povinností, může zpracovávat i bez souhlasu. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Informování o obsahu pracovního poměru Zaměstnavatel musí zaměstnanci do 1 měsíce od vzniku pracovního poměru předat informace obsahující: jméno zaměstnance, název a sídlo nebo jméno zaměstnavatele, bližší označení druhu a místa výkonu práce, údaj o délce dovolené, popřípadě uvedení způsobu určování dovolené, údaj o výpovědních dobách, údaj o týdenní pracovní době a jejím rozvržení, údaj o mzdě (platu), způsobu odměňování, termínu, místu a způsobu vyplácení mzdy (platu), údaj o kolektivních smlouvách, pokud tyto informace nejsou uvedeny již v pracovní smlouvě. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

Děkujeme za pozornost. © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.