Harmonizace daní v EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Daně.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
3. téma Daňové systémy 2. část, nepřímé daně. Daňové systémy - Osnova 1. Nepřímé daně - charakteristika -výnosy a struktura 2. Teorie a praxe nepřímých.
Volný pohyb zboží.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Spotřební a energetické daně
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A5 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření říjen.
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Celnictví Význam a druhy cel.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Harmonizace nepřímých daní v EU Daňová diskriminace zdanění ve státě určení (akvizice) = dovážené zboží znevýhodněno daňově diskriminace přímá a.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: 1. Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která.
AKCÍZY – Právní regulace spotřebních 22
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení
Nepřímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN:  ,
Ekonomika pivovarského průmyslu
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Zdanění alkoholu Michal Radvan
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_80 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
Harmonizace akcízů Michal Radvan
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Harmonizace nepřímých daní v EU. Daňová harmonizace daňová různost = daňová konkurence řešení: daňová koordinace (soft law), daňová harmonizace (určení.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Evropská ekonomická integrace podnikový pohled 8. seminář
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Vnitřní trh EU – právní úprava Prezentace Pojem vnitřního trhu definován SFEU: „Vnitřní trh zahrnuje prostor bez vnitřních hranic, v němž je zajištěn.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
S VOBODY VNITŘNÍHO TRHU ČÁST 1 PREZENTACE SPOLEČNÝ TRH ES A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Spotřební daně. Uvalena na výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), levné výrobky, které.
Alkohol a kouření: proč je v ČR tak málo motivovaných k prevenci? Spotřební daň jako zdroj příjmu státního rozpočtu i možný nástroj regulace spotřeby?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Subjekt musí zdanit veškerou svou produkci a odváděnou daň může snížit o daň, kterou zaplatil v cenách.
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Akcízy s využitím materiálů P. Mrkývky
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Harmonizace nepřímých daní v EU 2014
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 7. prosince 2017
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Regulační funkce spotřebních daní
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Harmonizace daní v EU

Daňová harmonizace daňová různost = daňová konkurence řešení: daňová koordinace (soft law), daňová harmonizace (určení daně, základ, sazby aj.) neochota členských států: fiskální nezávislost absolutně nezbytná pro každý stát v cílech EU daně nezmíněny daňová harmonizace = nutné zlo, aby fungoval vnitřní trh

Daňová diskriminace zdanění ve státě určení (akvizice) = dovážené zboží znevýhodněno daňově diskriminace přímá a nepřímá (týká se většinou spotřebních daní, ne DPH)

Daňová diskriminace čl. 110: 1. Členské státy nepodrobí přímo ani nepřímo výrobky jiných členských států jakémukoli vyššímu vnitrostátnímu zdanění než je to, jemuž jsou přímo nebo nepřímo podrobeny podobné výrobky domácí. 2. Členské státy dále nepodrobí výrobky jiných členských států vnitrostátnímu zdanění, které by poskytovalo nepřímou ochranu jiným výrobkům. Čl. 111: zákaz podpory vývozů nadměrnou refundací

Daňová harmonizace metoda harmonizace: směrnice přijímání jednomyslně, bez spolurozhodování Evropského parlamentu nepřímé daně: čl. 113 (zvláštní ustanovení) – týká se fungování vnitřního trhu a soutěže přímé daně: čl. 115 (obecné ustanovení o harmonizaci)

Daň z přidané hodnoty bývalá daň z obratu, obecná spotřební daň 1967 zavedena v EHS „Šestá“ směrnice – harmonizuje: dodání zboží, přechod vlastnického práva místo zdanitelného plnění základ daně sazby (snížená, základní, min. sazby) osvobození od daně atd.

DPH v obchodu uvnitř EU intrakomunitární transakce a akvizice 1991: směrnice o „zrušení“ fiskálních hranic zdanění v zemi dodání (kromě osobního dovozu) cíl: daňová neutralita

Zvláštní spotřební daně (akcízy) především fiskální funkce tabák, alkohol, energie (dř. minerální oleje) 1992: horizontální směrnice (obecná část) platí se v místě spotřeby obchodní přeprava: refundace jako u DPH osobní spotřeba: množství

Alkoholické nápoje pivo víno meziprodukty líh, lihoviny podle stupně alkoholu na hl zvýhodnění malých pivovarů víno tiché a šumivé nulová sazba meziprodukty líh, lihoviny omáčky, denaturovaný líh

Tabákové výrobky, energie cigarety, doutníky, tabák cigarety: daň se vypočítává z celkové ceny (zpětně!) spotřební daň nejméně 57% maloobchodní ceny nejprodávanější kategorie elektřina minerální oleje