Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Advertisements

Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Deregulace nájemného Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
PROVOZ DOMÁCNOSTI Janderková Pavla
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Budovy s téměř nulovou spotřebou: jistá a přínosná budoucnost Diskuze o energeticky úsporném developmentu 19. listopadu 2014, Praha.
Hospodářská politika státu
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Agregátní poptávka a nabídka
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Ekonomická gramotnost
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
TÉMA: Daň z nemovitostí
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
XI. Celostátní finanční konference „Majetek jako základ fungování měst a obcí“ Oceňování majetku – vybrané aspekty ve vztahu k obcím a městům Ing. Vlasta.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Občané za spokojené bydlení Srovnání privatizace v Praze Pracovní zasedání ZMČ
NAUKA O PODNIKU I.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
TVORBA NÁJEMNÉHO Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
Přednáška č. 9 Bytová politika.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tisková konference Praha, Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Sociální bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č duben 2006.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Deregulace nájemného v bytech RPG Deregulace nájemného v bytech RPG.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Nájemní bydlení Ekonomika bydlení 8. přednáška 10. dubna 2007.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Vývoj bytové politiky ve vybraných zemích SVE Ekonomika bydlení Přednáška č března 2007.
Východiska oceňování nemovitostí. Co je to oceňování? Omezení vypovídací schopnosti ocenění (objektivní faktory) Vyjádření znalce – posudek, zpráva.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 9. duben 2006.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
1 Konzultace pro starosty a místostarosty Legislativa v bytové oblasti.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Bydlení pro seniory v Praze
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Podpora trhu s nemovitostmi. Česká společnost certifikovaných odhadců majetku 25.listopad 2004 Zbyněk Smejkal.
Jste nájemníci? Pak jsme tu pro vás.
Úvod, základní principy a cíle
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
Transkript prezentace:

Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005

Základní sektory bydlení družstevní sektor (19 %) nájemní sektor: (30 %) soukromý nájemný sektor- 6 % sektor obecních bytů- 24 % vlastnický sektor (51 %)

Charakteristika nájemního bydlení JAK SE LÍŠÍ OD VLASTNICKÉHO BYDLENÍ? výhodná forma bydlení pro nájemce, neboť nevyžaduje vysokou vstupní investici umožňuje vyšší mobilitu obyvatelstva výhodné pro lidí, kteří nemají zájem o vlastnictví bytu a plnění povinnosti vlastníka pro pronajimatele jde v případě investice do nájemního bydlení o zvláštní druh podnikání, o investici s dlouhou dobou návratnosti

Nájemní politika nástroj k prosazení určitých záměrů v nájemním sektoru, reagující na aktuální potřeby a problémy v této oblasti důležitá otázka nájemného proto, že: souvisí s přitažlivostí této sféry pro případné investory je důležitým faktorem finanční dostupnosti bydlení pro domácnosti a současně je jeden z hlavních problémů, k nimž se váže ochrana nájemníků prostředek, jímž stát usiluje o dosažení optimální rovnováhy mezi dostupností kvalitního nájemního bydlení pro domácnosti a ekonomickou efektivností a atraktivností výstavby a provozu tohoto typu bydlení pro investory

Typy nájemného 1. Smluvní nájemné- nájemné vzniká na základě dohody mezi pronajímatelem a zájemcem o ceně tržní specifické 2. Regulované nájemné- takové, jehož výše je omezena jedním ze způsobů, které uvádí zákon č. 526/1990 Sb. o cenách v platném znění maximální základní nájemné věcně usměrňované nájemné

Nájemné- historie vyhláška č. 60/1964 Sb. o úhradě za užívání bytu a služby spojené s užíváním bytu- založila regulaci nájemného, která platila až do první, razantní zvýšení nákladů na bydlení v roce 1992 zásadní změna- vyhláška č. 176/1993 Sb. o nájemném z bytu a úhradě za plnění poskytovaná s užíváním bytu v 1994 byla vládou schválená koncepce přibližování nájemného k tržní úrovni diferencované v závislosti na místních podmínkách vyhláškou č. 30/1995 Sb. stanoveno, že každoročně se bude k 1.7. zvyšovat maximální nájemné za m 2 plochy vyhláška č. 274/1995 Sb. vyhláška č. 86/1997 Sb. zvýšila koeficient růstu nájemného v Praze a jiných obcích vyhláška č. 41/1999 Sb.- došlo ke zpomalení tempa deregulace nájemného

Vyhláška MF č. 30/1995 založila dlouhodobé pravidlo pro postupné zvyšování nájemného z bytů k 1.7. podle následujícího vzorce: N t+1 = N t * K i * K v * K r kde N t+1 = nová maximální cena základního měsíčního nájemného za 1 m 2 podlahové plochy bytu platná od běžného roku, N t = maximální cena základního měsíčního nájemného za 1 m 2 podlahové plochy bytu platná do běžného roku, K i = koeficient růstu nájemného vyjadřující míru inflace za celý předcházející kalendářní rok, K v = koeficient růstu nájemného v závislosti na velikosti obce, K r = rozhodovací koeficient vlády.

Vyhláška č. 41/1999 zjednodušila výše uvedený vzorec výpočtu nájemného do následující podoby: N t+1 = N t * K i kde N t+1 = nová maximální cena základního měsíčního nájemného za 1 m 2 podlahové plochy bytu platná od běžného roku, N t = maximální cena základního měsíčního nájemného za 1 m 2 podlahové plochy bytu platná do běžného roku, K i = koeficient růstu nájemného, který vyjadřuje průměrné měsíční tempo růstu úhrnného indexu cen stavebních prací v předchozím roce

Nález Ústavního soudu zrušil vyhlášku č. 176/1993 Sb. k protože porušuje: obecný princip rovnosti subjektů obecný princip rovnosti vlastnického práva ustanovení Listiny o omezení vlastnického práva je v rozporu s veřejným zájmem ustanovení o svobodě podnikání nerespektuje ustanovení zákona č. 526/1990 Sb. o cenách cenový výměr 01/2002 protiústavní Ústavním soudem zrušené nařízení vlády č. 567/2002 Sb., kterým bylo stanovené cenové moratorium nájemného

Vývoj čistého průměrného nájemného

Ceny nájemného v roce 2004

nájemné vs. služby spojené s bydlením čisté vs. hrubé nájemné čisté nájemné- odpovídá zhruba reprodukčním nákladům, součástí tržního nájemného je zisk. Připočítává se i nájemné za vybavení bytu. ceny služeb- úhrady za poskytnuté služby

Deregulace nájemného současné regulované nájemné- nedostatečné základní předpoklad pro fungující trh s byty příčina chátrání budov s nájemními byty k uvolnění nájemného dochází od roku 1993 k úplné deregulaci nájemného mělo dojít od roku dle Koncepce bydlení

Organizace v oblasti nájemního bydlení Sdružení nájemníků České republiky- SON Občanské sdružení majitelů domů v ČR Mezinárodní unie nájemníků- IUT International Union of Tenants ( v Stockholmu, má v Evropě 30 členů základním úkolem je ochrana nájemníků a jejich práv