Frederick Winslow TAYLOR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení lidských zdrojů
Advertisements

Střední škola stavební, Teplice PRAXE ŽÁKŮ Individuální výuka odborného výcviku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_10.
Fakulta stavební Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava 17. listopadu 15, Ostrava – Poruba.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Profil HR poradce a školitele
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Informační systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Historické etapy vývoje managementu
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Prezentace společnosti Metrostav a.s.
Lyndall Urwick.  Narodil se 3. března 1891 jako jediné dítě Sira Henriho Urwicka a jeho ženy Annis.  Nastoupil do firmy vyrábějící rukavice, kde byl.
KOMA.
Frank a Lilian Gilbrethovi
Vykonavatelé ŘLZ v organizaci
Podniková ekonomika Personální činnost.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
NAUKA O PODNIKU I.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_VEDENÍ.
Socilog, politolog a ekonom Profesor univerzity v Lausanně.
Humanistické a existenciální teorie v SP
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Douglas McGregor (1906 – 1964).
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Praktický seminář pro vedoucí pracovníky. Zásady osobního rozvoje, které změní váš život. Dozvíte se, jak zdokonalit sebe a svoje vztahy s lidmi, jak.
FREDERICK WINSLOW TAYLOR
Definice managementu.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
Lyndall Fownes Urwick Vypracovali: Filip Devera Otto Jarolímek.
Nauka o podniku Výroba.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 9. Trh práce v CPE  Cílem CPE – industrializace a ekonomický rozvoj  Trh práce – směs svobody a diktatury.
Styly vedení.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
11. Time management a řízení týmů Čas jako vzácný statek Týmy – efektivní způsob práce v podniku.
Daňové aspekty využívání zaměstnaneckých výhod Autor: Frederik Frey Vedoucí: Ing. et Ing. Pavel Semerád, Ph.D.
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
L UCIE V AIGERTOVÁ. UNIQA pojišťovna a.s. zahájila svoji činnost v roce Jako držitel univerzální pojišťovací licence si vytvořila široké portfolio.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
květen 2016 Jak na odměňování dle výkonu? Pavel Jirůtka
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
1. Současný legislativní stav
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Jak na odměňování dle výkonu?
Architektura a život ČVUT & FAKULTA ARCHITEKTURY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Systém managementu 4.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Frederick Winslow TAYLOR (1856 – 1915)

ŽIVOTOPIS Narodil se 20. března 1856, ve Philadelphii v USA Pocházel bohaté křesťanské rodiny Dostal se na HARVARD (nenastoupil) Poté pracoval ve společnosti Enterprise Hydraulic jako mistr a strojník (do roku 1874) 1878 – přesun do společnosti Midvale Steel – později hlavní strojní inženýr 1888 – přesun do společnosti Bethlehem Steel – podívalel se na vývoji vysokorychlostí ocele 1890 – generální ředitel a odborný poradce pro řízení výrobní investiční společnosti 1893 – otevřel si vlastní nezávislé poradenství (pracoval na své teorii) 1906 – 1907 působil jako prezident AME (American Society of Mechanical Engeneers) Zemřel 21.3.1915 (zápal plic)

MOTO: SYSTEMATIZACE NÁKUPNÍHO MANAGMENTU A SPECIÁLNÍ VÝROBNÍ NÁKLADY NEJVYŠŠÍ ZISK JE TAM, KDE JSOU NEJNIŽŠÍ NÁKLADY

Organizace práce: Optimalizace Normalizace Ergonomie

9 vlastností kvality: Inteligence Vzdělanost Zvláštní a odborné znalosti Zručnost nebo sílu Energičnost Pevnou povahu Poctivost Zdravý úsudek a dobré zdraví

Podstata Taylorových myšlenek: Přesnost msto ustálených zvyků Harmonii místo rozporů Spolupráci místo individuálních postupů Maximální produktivitu místo minimálního Podněcování každého pracovníka k maximálnímu výkonu a zabezpečení správného odměňování

Hlavní zásady Taylorova způsobu řízení Nahradit navrhování pracovních postupů z tehdejšího "od oka" na vědecký design pracovní činnosti na základě předchozího pozorování Jasně vymezit velkou denní normu práce Normalizace a srovnatelnost podmínek Raději vybírat, školit a rozvíjet každého zaměstnance odborným způsobem, než je nechat, aby se rozvíjeli sami. Poskytnout detailní instrukce a dohled nad každým pracovníkem a nad plněním jeho úkolu Rozdělit práci rovnoměrně mezi manažery a pracovníky Vzájemná kolegiální spolupráce Provázání výkonu a odměny

Vztahy s ASME (American Society of Mechanical Engineers) 1906 – 1907 – prezident ASME Snaha implementovat svůj systém do řízení ASME

Závěrem… … je nutno zmínit, že Taylorismus přinesl průmyslové revoluci novou metodu zpracování úkolu. V současné době si neumíme bez Taylorova systému představit jak moderní strojní, tak ani stavební výrobu. Z čehož lze soudit, že jeho myšlenky, které vzešly před 120-ti lety byly výjimečně nadčasové.

Děkujeme za pozornost