Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Advertisements

Řízení jako ekonomický nástroj v neziskových organizacích
Hodnotový management Teorie rozhodování
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Organizační struktury
Tereza Podaná Lucie Řeřábková
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Historické etapy vývoje managementu
Činnost veřejné správy
Veřejná správa – úvod.
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Personální management
Podniková ekonomika Personální činnost.
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
NAUKA O PODNIKU I.
Předmět: Řízení podniku 1
Marketing a řízení NNO Přednáška Vstup pro kap v povinné literatuře Rektořík, J. kol. Organizace neziskového sektoru….
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Management NNO a strategické plánování
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
MARKETINGOVÝ MIX.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích
Vítejte na Ekonomice neziskových organizací
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Přednáška pro Nestátní neziskový sektor, FSS podzim 2012
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Rozhodování jako manažerská funkce
Strategie regionu, obce
Osobní management – modul č.4
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
Ekonomika malých a středních podniků
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Management a řízení ve veřejné správě/neziskových organizacích Přednáška pro MOVS Mgr. Simona Škarabelová, Ph.D.

Teorie řízení samostatná vědní disciplína, zabývající se zkoumáním a formulováním obecných poznatků o řízení těch systémů, které člověk sám cíleně vytváří a současně je jejich součástí, resp. v nich hraje určující úlohu (tj. systémy sociálně-ekonomické, nikoliv přírodní či věcné systémy).

Management konkrétní aplikace obecných poznatků při praktickém řízení; soustřeďuje se tedy spíše na konkrétní činnost řídícího pracovníka, tzn. na řídící práce.

Management means to have things done by other people.

2 dimenze managementu: Všeobecná - formálně přesahující. Obsahová - materiálně operativní.

Všeobecná dimenze tzv. formálně přesahující - jde vlastně o nauku o úlohách a funkcích managementu, jako je: rozhodování plánování organizace/organizační struktury koordinace motivování, aj.

Obsahová dimenze tzv. materiálně operativní - jde vlastně o nauku o funkcích podniku jako je: zásobování, administrativa, informatika, marketing, účetnictví, apod.

Formální prvky pojmu management ÚkolyCíleLidéNástroje Vedení lidí (leadership) Efektivita (dělat správné věci) ProfesionálovéPlánování Řízení (management) Efektivnost (dělat věci správně) Nadřízení/ podřízení Regulace OrganizaceVýkonČlenovéMotivace InovaceSpokojenostDobrovolníciControlling RozhodováníExistence a rozvoj organizace Dělba prácePřipravenost

Obsahové prvky pojmu managemet PotenciályProduktyProjektyProcesy Výrobní faktoryVytvářeníPlánováníUtváření Jejich zapojování Realizace produkce OrganizováníOrganizace Jejich správaRozvojVytyčování nových úkolů Koordinace průběhu produkce, práce a informací Zásobování výrobními faktory Inovace KomunikacePředání výsledků produkce

Řízení v podmínkách veřejného sektoru obecná teorie řízení, resp. poznatky praktického management v prostředí veřejného sektoru

Rozdíl je jen ve: vymezení cílů schopnosti brát v potaz specifika řízeného subjektu, tj. veřejného sektoru

Předpoklady pro efektivní řízení ve VS: sama podstata definice veřejného sektoru v řízení VS lze využít poznatky obecné teorie řízení a poznatky praktického managementu z tržního prostředí úspěšnost využití výše zmíněných poznatků závisí na schopnosti brát v potaz specifika institucí veřejného sektoru

Specifika veřejného sektoru nalézáme v následujících oblastech: vlastnictví financování vymezení pojmů “veřejnost” a “veřejný zájem” produkce - poskytování služeb úroveň řízení politická dimenze vzdělanost pracovníků.

Konkretizace vlivu specifik VS, a to na: 1. formy řízení 2. rozhodovací cyklus 3. nástroje řízení 4. metody řízení 5. výstavbu organizačních struktur 6. řídícího pracovníka

1. Formy řízení: přímá direktivní – autoritativní řízení přímá nedirektivní – centrum rozhodne o zásadních otázkách nepřímá nedirektivní – volí ji takový subjekt, který nemá statutární řídící kompetence vůči řízeným subjektům

2. Rozhodování – etapy: definice problému a stanovení kritérií pro nalezení optimálního řešení soustředění a vyhodnocení informací, potřebných k řešení zpracování variant řešení realizace rozhodnutí kontrola výsledku a průběhu rozhodnutí

3. Nástroje řízení Prognóza – předpověď pravděpodobného vývoje Koncepce – určuje základní cíle a způsoby jejich dosažení Plán – určuje kdo, co, do kdy a za kolik udělá Organizační normy – dělba výkonné a řídící činnosti (st. správa versus samospráva) Motivační systémy – hmotné a morální Kontrolní systémy – odborná a laická

4. Metody řízení – např.: prognostické m. tvorby koncepcí m. plánování marketingové metody m. hodnotové analýzy m. oceňování nákladů a užitků

5. Výstavba organizačních struktur – veřejná volba politická volba (volební proces) na různých stupních veřejné správy.

6. Řídící pracovníci Profesionální aparát samosprávy Řídící funkce ve státní správě Řídící funkce v organizacích veřejného sektoru vedení práce, resp. pracovní zakázky globálního rozpočet vytvoření motivačního systému ke zvýšení pracovní výkonnosti zavedení elementů soutěže

Specifika řízení NNO I přes různost organizací lze stanovit společné vlastnosti ziskového a neziskového podnikání, resp. aktivit, které jsou důvodem pro uplatňování managementu.

Společné vlastnosti a problémy ziskového i neziskového podnikání Na cíl orientované systémy Produktivní systémy Sociální systémy CílZdrojeDělba práce Orientace na budoucnost ProcesySpolupráce EfektivitaStrukturyMotivace EfektivnostProdukce výkonuSchopnost výkonu

Zvláštní strukturální aspekty NNO účelově orientovaná produkce výkonu, resp. služby – důležitost komunikace členská struktura a systém dobrovolníků- mohou plnit roli poskytovatelů, klientů, plátců, dodavatelů, spolupracovníku, vedoucích i podřízených profesionálové jako dokončení, resp. pokračování systémů dobrovolníků - odbornost versus nedostatek času, zkušeností a informací komplexnost struktur - jednotnost vystupování, jednání i působení navenek. chybějící trhy – tržní rozhodování nahrazeno politickým

Nedostatky managementu NNO se konkretizují v : chtění managementu (mng. je pro ziskové firmy) znalosti managementu (proto ho neznáme) vykonávání managementu (odvání nás od hlavní činnosti, poslání)

Organizační struktury v NS Funkcionální Maticová Projektová obr. viz učebnice Rektořík, J. a kol. Organizace neziskového sektoru. Základy ekonomiky, teorie a řízení. Praha: Ekopress, 2004