VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Na zahrádce s chemií.
Ekologický program pro každého
HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
geneticky modifikované rostliny
Rostlinná produkce obsah přednášky
Bio a Ekologické zemědělství
Spotřeba pesticidů v ČR
Vznik a složení půdy Vznik půdy
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Trvale udržitelné systémy
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Znečištění půdy a potravin
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
Krajina a životní prostředí
Bio není jenom zrní.
Složky krajiny a životní prostředí
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
PEDOSFÉRA.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Rozloha zemědělské půdy a ekologické zemědělství
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Registrační číslo projektu:
BIOPOTRAVINY.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ekosystémy přírodní a umělé
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Vypracoval : Marek Voštinka
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
Chemie v potravinářství
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
Významné soli kyslíkatých kyselin
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Jak zlepšit – jak změnit – lze vytvořit půdu „novou“?
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
Biopotraviny.
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Půdy.
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY

PODLE ČEHO VYBÍRAT POTRAVINY ? ● V čem je výrobek zabalený (počet obalů, PVC, PS, atd.) ● Kde je výrobek vyrobený ● Obsahuje konzervační látky? Obsahuje dochucovadla a barviva a jaká? ● Produkt intenzivního zemědělství? ● BIO VÝROBEK ● Maso? Živočišné produkty?

“ÉČKA“ ● antioxidanty, barviva, konzervanty, kyseliny, regulátory kyselosti, tavicí soli, kypřicí látky, náhradní sladidla, látky zvýrazňující chuť nebo aroma, zahušťovadla, želírující látky, modifikovaný škrob, stabilizátory, emulgátory, protispékavé látky, odpěňovače, lešticí látky, látky zlepšující mouku, ● Ne všechna „éčka“ jsou nebezpečná ● E100, E120 – žluté a červené barvivo - neškodné ● E621 – (g. sodný) zvýrazňovač chuti - škodlivý ● E223 – disulfid sodný, konzervant - škodlivý ● E220 – oxid siřičitý, konzervant - škodlivý ● ●

INTENZIVNÍ ZEMĚDĚLSTVÍ ● Týrání zvířat ● Monokultury (škůdci – pesticidy; Irský hladomor ) ● Snižování přírodní rozmanitosti ● Eroze ● Kontaminace půdy ● Kontaminace spodních vod ● Úpadek venkova

PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ● udržet a zlepšit dlouhodobou úrodnost půdy a její ekologickou funkci (zvyšovat obsah organické hmoty a humusu v půdě, zlepšovat její fyzikální vlastnosti a umožnit bohatý rozvoj společenstva půdních organismů) ● vyvarovat se všech forem znečištění pocházejících ze zemědělského podnikání ● pracovat v co nejvíce uzavřeném systému, využívat místní zdroje, minimalizovat ztráty ● minimalizovat používání neobnovitelných zdrojů energie (odmítnutí syntetických minerálních hnojiv a přípravků na ochranu rostlin);

PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ● hospodářským zvířatům vytvořit podmínky, které odpovídají jejich fyziologickým a etologickým potřebám a humánním a etickým zásadám (způsob chovu musí zvířatům umožnit přirozené chování včetně pohybu venku, jejich zdravý růst, vývoj a reprodukci) ● udržet osídlení venkova a tradiční ráz kulturní zemědělské krajiny ● Pěstování rostlin se děje (je-li to možné) bez chemických postřiků (pesticidy, herbicidy, antibiotika, hormony, ozáření, GMO) ● Chov zvířat je přirozený

PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ ● Zvířata v ekologickém zemědělství: ● nesmí být chována ve velkochovech ● musí mít dostatek prostoru ● musí mít přirozenou potravu

POTRAVINY GMO ● POTRAVINY GMO: Geneticky modifikované organismy. Komerčně se využívají právě v zemědělství. Potřebných vlastností organismu se dosahuje uměle vyvolanými změnami v genech organismu. Ekologické nebezpečí představuje zejména možnost křížení s příbuznými druhy a vytvoření tzv. superplevele, který ohrozí diversitu ekosystému. Zdravotní hrozbu mohou představovat alergeny v organismech, ve kterých se přirozeně nevyskytují.

PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ