Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Finalizace akvizičního procesu
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Spotřebitel a jeho práva
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
Ekonomická gramotnost
Materiál slouží při výuce učiva „SMLOUVY“. Kupní smlouva.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Smlouvy o převodu nemovitostí Panel 26. dubna 2007 JUDr. Daniela Kovářová, Plzeň JUDr. Radomil Macek, Lanškroun JUDr. Jan Luhan, Lysá nad Labem.
Smlouvy Petr Machala.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Obchodní závazkové vztahy
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Struktura obchodní smlouvy
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Základy soukromého práva – témata č. I., II. SEMINÁŘ.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 11 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 projektová dokumentace pro územní řízení 2009  žádost o vydání územního rozhodnutí září 2010  vydání územního rozhodnutí srpen 2011  nabytí právní.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
Občanské právo procesní II Dokazování I :40-18:10, 18:15-19:45.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_07.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Smluvní vztahy.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Daň z příjmů fyzických osob – příklad 16. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 3.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Název vzdělávacího materiálu
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Občanské právo procesní II Opakování 30. 9
Soukromé právo praktická část
Název školy: Základní škola Městec Králové
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Modelace úvěru BD Vánek
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Transkript prezentace:

Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v katastru nemovitostí na LV č. 556 vedeném u katastrálního úřadu pro Jihomoravský kraj, katastrální pracoviště Brno. Nemovitosti jsou v jeho výlučném vlastnictví na základě darovací smlouvy uzavřené dne Hodnota nemovitostí činí dle znaleckého posudku ,- Kč. Pan Dvořák má v úmyslu uvedené nemovitosti prodat Janu Potůčkovi za dohodnutou kupní cenu ,- Kč. Jan Potůček je ženatý, jeho společné jmění s manželkou trvá, kupní cena bude hrazena zčásti z prostředků získaných z jeho podnikatelské činnosti, zčásti z půjčky poskytnuté rodiči jeho manželky. Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v katastru nemovitostí na LV č. 556 vedeném u katastrálního úřadu pro Jihomoravský kraj, katastrální pracoviště Brno. Nemovitosti jsou v jeho výlučném vlastnictví na základě darovací smlouvy uzavřené dne Hodnota nemovitostí činí dle znaleckého posudku ,- Kč. Pan Dvořák má v úmyslu uvedené nemovitosti prodat Janu Potůčkovi za dohodnutou kupní cenu ,- Kč. Jan Potůček je ženatý, jeho společné jmění s manželkou trvá, kupní cena bude hrazena zčásti z prostředků získaných z jeho podnikatelské činnosti, zčásti z půjčky poskytnuté rodiči jeho manželky. Uveďte, jak je třeba postupovat, aby došlo k uzavření kupní smlouvy, smlouvu formulujte a určete okamžik jejího vzniku, platnosti a nabytí vlastnického práva k nemovitostem. Do jaké formy vlastnictví nabude kupující převáděné nemovitosti? Uveďte, jak je třeba postupovat, aby došlo k uzavření kupní smlouvy, smlouvu formulujte a určete okamžik jejího vzniku, platnosti a nabytí vlastnického práva k nemovitostem. Do jaké formy vlastnictví nabude kupující převáděné nemovitosti?

Příklad 2 Vlastník televizního přijímače JVC požaduje pro prodejci, aby mu jeho televizor opravil. Prodávající odmítá provést opravu s tím, že jde o televizor zahraničního výrobce, a proto nemá součástky nutné k opravě. Vlastník televizního přijímače JVC požaduje pro prodejci, aby mu jeho televizor opravil. Prodávající odmítá provést opravu s tím, že jde o televizor zahraničního výrobce, a proto nemá součástky nutné k opravě.  Může se prodávající zprostit povinnosti opravy s poukazem na to, že jde o zahraniční výrobek? Jak může prodávající a kupující postupovat v případě, že žádné náhradní součástky již nejsou k dispozici a výrobce již zkrachoval a zanikl? Jak může prodávající a kupující postupovat v případě, že žádné náhradní součástky již nejsou k dispozici a výrobce již zkrachoval a zanikl? Jak dlouhá může být záruční doba na tento televizor? Jak dlouhá může být záruční doba na tento televizor?

Příklad 3 Neteř žila se svým strýcem ve společné domácnosti od ledna 2000 až do jeho smrti v červnu Vzhledem k tomu, že byl invalidní, starala se o něj a také mu finančně vypomáhala. Nebyla však v jeho bytě hlášena k trvalému pobytu. Neteř žila se svým strýcem ve společné domácnosti od ledna 2000 až do jeho smrti v červnu Vzhledem k tomu, že byl invalidní, starala se o něj a také mu finančně vypomáhala. Nebyla však v jeho bytě hlášena k trvalému pobytu. Zabývejte se otázkou, zda by na ni mohlo přejít právo nájmu bytu, nešlo-li o byt družstevní. Posuďte, zda a jak by se změnila situace, kdyby šlo o byt služební nebo o byt družstevní. Zabývejte se otázkou, zda by na ni mohlo přejít právo nájmu bytu, nešlo-li o byt družstevní. Posuďte, zda a jak by se změnila situace, kdyby šlo o byt služební nebo o byt družstevní.

Příklad 4 Manželé E.N. a V.N. jako vlastníci obytného domu si objednali u stavební firmy provedení díla spočívajícího v montáži ústředního topení. Firma s uzavřením smlouvy souhlasila, měla volnou kapacitu, došlo i k dohodě o termínu provedení. Manželé však nesouhlasili s výši ceny. Montáž ústředního topení nebyla v dohodnutém termínu uskutečněna, a proto se manželé domáhali žalobou u soudu splnění dohodnutých povinností. Manželé E.N. a V.N. jako vlastníci obytného domu si objednali u stavební firmy provedení díla spočívajícího v montáži ústředního topení. Firma s uzavřením smlouvy souhlasila, měla volnou kapacitu, došlo i k dohodě o termínu provedení. Manželé však nesouhlasili s výši ceny. Montáž ústředního topení nebyla v dohodnutém termínu uskutečněna, a proto se manželé domáhali žalobou u soudu splnění dohodnutých povinností. Posuďte, zda žaloba manželů bude úspěšná, a svůj názor odůvodněte s odkazem na příslušné ustanovení.

Příklad 5 Vaše babička se zúčastnila poznávacího zájezdu, při němž proběhla i nabídka kuchyňského nádobí. Jednu sadu nádobí si zakoupila přímo na místě. Nyní přehodnotila výhodnost této koupě a chtěla by nádobí vrátit. Vaše babička se zúčastnila poznávacího zájezdu, při němž proběhla i nabídka kuchyňského nádobí. Jednu sadu nádobí si zakoupila přímo na místě. Nyní přehodnotila výhodnost této koupě a chtěla by nádobí vrátit. Je to ještě možné? Jak by bylo vhodné postupovat, kdyby si babička zároveň na nádobí vzala spotřební úvěr, tj. uzavřela na zájezdu smlouvu o spotřebitelském úvěru se společností PŮJČKAHNED, a. s.?