Sklo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství látek
Advertisements

Energie uvnitř planety Země
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Radovan Hanslík k vinta A.  sklo bylo objeveno kolem roku 3000 p. n. l. v Egypt ě  v 1. stol. vynalezli sklá ř skou píš ť alu  p ů vodn ě se pou ž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Polokovy VY_32_INOVACE_G3 - 17
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HORNINY.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
© copyleft Jiří Trávník
VZNIK POHOŘÍ.
Odraz světla na rovinném zrcadle
Odraz světla. Zákon odrazu světla
1 ÚVOD.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Sopečná činnost Jan Dušek.
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
Odpady.
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
VY_32_INOVACE_407, 21. sada, Přírodověda
Elektrická energie.
Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek
Usazené horniny.
Nerudní suroviny 5. ročník
STAVBA ZEMĚ.
Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů
Jiří Náplava 9.C.
CHEMIE KOLEM NÁS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s výrobou, různými typy a využitím.
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
Výlevné vyvřelé horniny
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
SOLI Stavební materiály
Krajina a životní prostředí
Výpisky z fyziky − 6. ročník
HORNINY.
LÁTKY A TĚLESA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Sklo Zbožíznalství 1. ročník Výroba skla - je založena na chemických sloučeninách křemíku, může se slučovat s jinými prvky - probíhá žárovým procesem,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.PR7 Vytvořeno:
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
Neživá příroda Nerosty a horniny.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Fyzikální a Chemické vlastnosti nerostů
Síra.
VY_32_INOVACE_P9-008 MINERALOGIE 8 – TEKTITY A ORGANOLITY Název školy
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY II.
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Změny skupenství.
Nerudní suroviny 5. ročník
Magmatická a sopečná činnosť
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Sklo

Kdy a kde se vynalezlo sklo 3000př. N. l. V Egyptě

Co je to sklo Sklo je ve všech částech skla stejné=Homogenní Sklo je v pevném skupenství Vyrábí se z viskózní skloviny Je průhledné (transparentní)

Přírodní sklo Vzniklá při: 1. hlavně při výbuchu sopky, 2. dopadem meteoritu 3. po úderech blesku do zemského povrchu 4. hořením uhlí 5. jaderným ozářením atd. Vzniknou většinou, když roztavená látka je ochlazena tak rychle, že nemá dost času, aby vznikla stejná krystalická mřížka, kterou měla původní látka např. křemen vltavín

Rozdělení přírodních skel 1.Vulkanická skla ( smolek, obsidiány, perlit, pemza) 2.Skla tvořená při dopadu meteoritu ( tektity) 3. Skla vznikající při do zasažení blesku zemi (fulgurit) 4. Skla vznikající při hoření uhlí (bouchit, porcelanit) Perlit Tektit Fulgurit Porcelanit

Rozdělení skel Technické sklo(výlohy, brýle, akvária, zrcadla, sklenění nábytek atd.) Obalové sklo(láhve, obaly pro potraviny) Umělecko-průmyslové sklo(křišťál, skleněná bižuterie atd.) Stavební sklo(drátosklo, skleněné průzory atd.) Sklo pro elektrické přístroje(televize, počítačové monitory atd.) Sklo pro elektrická zařízení(žárovky, kontrolní a zdobené žárovičky atd.)

Rozdělení podle způsobu výroby 1.Foukané 2.Lisované 3.Lité 4.tažené