Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0691 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice 68771 AutorRNDr. Anna Priessnitzová Vzdělávací oblastPřírodovědné vzdělávání Vzdělávací oborZáklady přírodních věd - chemie Tématický okruhVybrané kapitoly z anorganické chemie TémaKřemík Ročník2. M Datum tvorby24.1. 2014 Anotace Prezentace zahrnuje křemík, sloučeniny a minerály s obsahem křemíku, využití křemičitanů. Motivuje žáky k aktivnímu zájmu o probírané učivo. Metodický pokyn Prezentace je určena jako výkladový materiál, lze ji rovněž využít k zopakování a procvičení učiva. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2 Křemík Křemičitany Výroba skla, keramiky a porcelánu

3 Křemík Si: v přírodě v minerálech a horninách (26 % zemské kůry). Křemík je biogenní prvek : kosti, chrupavky, zubní sklovina, přesličky, kopřivy (žahavé chloupky), schránky rozsivek. Křemík je polokov výroba elektronických součástek, diody, fotovoltaické články, Si se přidává do speciálních slitin.

4 Křemík ve sloučeninách SiO 2 – v přírodě se vyskytuje jako minerál křemen v mnoha odrůdách (polodrahokamy) : Křišťál Ametyst

5 Růženín, achát, záhněda

6 Pazourek, opál, citrín pazourek

7 Křemičitany - tvoří minerály a horniny : živec (součást žuly), slída, azbest, keramické hlíny. Výroba skla - suroviny k jeho výrobě : křemenný písek, vápenec,soda (potaš), skleněné střepy se rozemelou - sklářský kmen. Roztavením vznikne sklovina (teplota kolem 1 500 o C). K barvení skla – oxidy kovů (Co – modrá, Au – červená) např. vitráže.Další zpracování skloviny : foukání (sklářská píšťala), lití, tažení, lisování, leptání, broušení (český křišťál).

8 Porcelán a kamenina Porcelán se vyrábí z kaolínu, střep je bílý, povrch tvoří glazura. Využití : nádobí, umělecké a ozdobné předměty, laboratorní porcelán, izolanty (porcelán nevede el. proud). Kamenina : umyvadla, vany, WC, obklady. Speciální kameninové nádoby odolné vůči kyselinám a louhům Dekorativní kamenina – velké vázy a mísy k výsadbě květin. Žlutý střep.

9 Keramika

10 Suroviny : kaolín, jíly, hlíny, rozemleté suroviny se smísí s vodou, tvar se tvoří na hrnčířském kruhu nebo odléváním do forem. Výrobky se suší, vypalují, po nanesení glazury další vypálení. Kromě okrasných a užitkových předmětů se keramika využívá i v medicíně, odolnost proti opotřebování, lidské tělo ji přijme – kompatibilita (kloubní náhrady, zubní náhrady, sluchové kůstky). Ve strojírenství – speciální keramika s obsahem korundu, titanu, zirkonia. Keramické nože.

11 Cihlářské výrobky – cihly, květináče barevný střep, pórovitá struktura, bez glazury. Šamot - ze speciálního jílu, žáruvzdorné výrobky – do kamen, krbů a komínů. Cement : důležité pojivo ve stavebnictví (z jílů, vápence a hlín, po rozemletí se zahřívá směs v peci. Beton : cement + štěrk + písek + voda. Po ztuhnutí vyzrává.

12 ZDROJE: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Equisetum-arvense-vegetative.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Etchedwafer.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Quartz_oisan.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ametyst_12.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uncut_Rose_Quartz.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USDA_Mineral_Smokey_Quartz_93v3949.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Achat_1.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:OpalDoublet.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Feuerstein-bruch.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Citrine_1_(Russie).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Waterford_Crystal_engraved_glass.JPG http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Herend-China.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Small_pottery_factory_in_Modra_09.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1-DSC_0139-1.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Keramicky-nuz-samurai-sedy.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brick_pile.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rioolbuizen_van_beton_(Sewer_concrete_pipelines).jpg BANÝR, Jiří a kolektiv: Chemie pro střední školy. Praha: SPN, 1995.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google